Dataangrepet rammer publisering av morgendagens papiraviser da systemer for publisering og abonnementshåndtering ikke fungerer som normalt.

– Situasjonen er uklar. Problemene vi opplever skyldes et eksternt dataangrep mot enkelte av våre systemet. Vi er i ferd med å få oversikt over situasjonen, men kjenner ennå ikke det fulle skadepotensialet. Vi har allerede satt i verk omfattende tiltak for å begrense skaden og for å gjenopprette normal drift så raskt som mulig, sier konserndirektør for teknologi, Pål Nedregotten, i en pressemelding.

Jobber intenst

Amedia er landets største utgiver av lokale medier. Daglig når konsernets medier 1,9 millioner lesere. I Midt-Norge er Trønder-Avisa, Namdalsavisa, Nidaros, NT24, Arbeidets Rett og Tidens Krav en del av Amedia-samarbeidet.

– Alle tilgjengelige ressurser jobber nå intenst med å løse problemene og avdekke hvilke skader som er skjedd. Vi beklager de problemene som har oppstått og som på ulike måter rammer våre kunder og ansatte, uttaler Nedregotten.

Problemene er begrenset til de systemene som administreres av Amedias sentrale IT-selskap, Amedia Teknologi. Amedias andre systemer fungerer som normalt.

Papiraviser blir ikke publisert

– Situasjonen innebærer at ingen papiraviser vil bli publisert onsdag og inntil situasjonen er løst. Det samme gjelder eavisa, forteller frontredaktør Lars Øvereng i NA, som legger til at situasjonen dermed kan beskrives som historisk.

– Vi har medarbeidere i beredskap utover kvelden for å produsere ferdig papiravisa dersom problemene løser seg. Dette oppdaterer vi eventuelt om i løpet av kvelden. Så vidt meg bekjent har det ikke skjedd før at NA ikke har kommet ut som planlagt, sier Øvereng.

Han understreker videre at nettutgaven driftes som normalt selv om papir- og eavisutgaven ikke skulle komme ut.

Sjefredaktør Sivert Rossing i Trønder-Avisa sier det betyr at papiravisa onsdag ikke blir publisert og distribuert til lesere. Heller ikke eavisa blir laget.

– Jeg har jobbet i denne bransjen siden 2007, og aldri opplevd at vi ikke har fått til å utgi papiravis. I hele Trønder-Avisas historie har dette bare skjedd en eller kanskje to ganger. Vi legger stor stolthet i å produsere avis for våre lesere. Derfor er det med tungt hjerte at vi måtte beslutte å ikke gi ut papirutgaven onsdag, sier Rossing.

Det er så langt ingen signaler på når dataproblemene vil være rettet opp. Dermed er det ikke utelukket at produksjonen kan rammes også andre dager.

– Hva som skjer resten av denne uka er fortsatt ikke klart, men vi skal holde våre lesere oppdatert Vi planlegger for å gi ut avis 30. og 31. desember som vanlig, sier Rossing.

Forholdet er anmeldt

Annonsører blir berørt ved at de ikke kan få bestilt annonser eller ved at annonser ikke blir publisert som følge av at papir.

Abonnenter blir berørt ved at de ikke kan bestille eller avbestille abonnement, og ved at papiravisen ikke kommer ut som normalt.

Det er fortsatt uklart om personopplysninger om abonnenter og ansatte er kommet på avveie eller blitt kompromittert. Så langt er det ingen sikre opplysninger om at dette har skjedd, men det kan ikke utelukkes at det likevel har skjedd.

I abonnementssystemet som er blitt angrepet, ligger det navn, adresse, telefonnummer og abonnementsform og -historikk om abonnentene. Andre data som aID-passord, lesehistorikk og opplysninger om bankkort etc er ikke berørt.

– Amedia jobber nå med utgangspunkt i at kundedata kan være kompromittert. Hvis personopplysninger er kommet på avveie, vil berørte bli informert raskest mulig. Dette vil gjelde både kunder og ansatte. Datatilsynet vil i et slikt tilfelle bli varslet om hva som er skjedd og hvordan vi jobber med avbøtende tiltak, fortsetter Nedregotten.

– Så langt må vi konstatere at de problemene vi nå erfarer er alvorlige. Vi tar situasjonen svært alvorlig. Datasikkerhet er et prioritert område for oss. Saken vil bli politianmeldt og fulgt opp i henhold til de sikkerhetskrav vi skal levere på, sier Nedregotten.