TRØNDELAG: I år som i fjor deltok 300 elever i NTEs innovasjonscamp, hvor de har jobbet med et realistisk oppdrag fra NTE. Denne gangen ble de innledende rundene avholdt digitalt, og med deltagere fra Sverige.

NTE utfordret elevene på hvordan energiselskapet kan bruke sensorer til å lage nye og bærekraftige løsninger for kundene.

NTE og Ungt Entreprenørskap står bak innovasjonscampen hvor fire videregående skoler i Trøndelag har deltatt; Grong, Steinkjer, KVT og Thora Storm i Trondheim. I tillegg til en videregående skole i Østersund. Elevene hadde en skoledag på å jobbe frem en idé, gjennomføre kundeintervju og pitche ideen sin til NTE.

Gode ideer

Løsningene som kom frem fra vinnergruppene var følgende:

Østersund: Løsning for å hindre overgjødsling i landbruket, ved å måle mengde gjødsling.

KVT: Sensorer som sjekker om du kan bli solbrent eller ikke når du er ute i sola. En helsemessig løsning som tar vare på oss, og bidrar for å unngå hudkreft. Kan også brukes i barnehager og ansatte som jobber mye ute.

Steinkjer: Sensor som gir deg beskjed når du skal vanne blomster. Kan brukes både privat, i butikker, gartneri og landbruket, og vil bidra til et bærekraftig landbruk.

Grong: Sensorikk som forteller deg hvor mye mat du har igjen i kjøleskapet, og utløpsdatoen på varene. Løser en konkret problemstilling i hjemmet – matsvinn.

Thora Storm: Brannvarslingsanlegg i fjøs som varsler og lærer dyrene og forlate fjøset ved brann.

Engasjerte elever

Lærerne forteller om engasjerte elever hele dagen, forteller Sara Kveli Skjervø fra Ungt Entreprenørskap. Selv om Steinkjer videregående hadde hjemmeskole, var det full fart i elevene like vel.

- Elevene er nytenkende, og har jobbet både metodisk og grundig på den korte tiden de har hatt. Pitchene vi så var rett og slett knallbra, og finalistene er utrolig dyktige. Vi gleder oss stort til å se hva de kommer med i finalen, sier leder for Innovasjon og konseptutvikling i NTE, Ranja Vassli.

De fem finalistene skal møtes i en storslått finale den 24.-25. mai. Da får gruppene en ny oppgave, som de skal løse på et døgn. Vinnerne får 10 000 kroner og en drømmedag hos NTE.

I tillegg kom det også frem ideer om varsling av flomfare, måling av vannopptak i jord, måling av koronasykdom, klimaregulering i klasserom, støv i ventilassjonsanlegg i fjøs, og sensorer for å forhindre takras og store mengder snø på tak.