Eplehøsten i nye lokaler: 2.920.000 kroner i støtte kommer godt med for Inderøy Mosteri

NYE LOKALER: Maren Myrvold gleder seg over å kunne produsere andre sesong med eplemost i egne lokaler. Siste hånd på verket er en innbydende emballasje før produktet hentes av kundene.

NYE LOKALER: Maren Myrvold gleder seg over å kunne produsere andre sesong med eplemost i egne lokaler. Siste hånd på verket er en innbydende emballasje før produktet hentes av kundene. Foto:

Av

I år har 23 foretak i Inderøy til sammen mottatt nesten 34 millioner kroner i lån eller tilskudd fra Innovasjon Norge. Ett av dem er Inderøy Mosteri, som Yngve Henriksen og Maren Myrvold står bak.

DEL

INDERØY (Inderøyningen): Maren Myrvold og Yngve Henriksen er i sin andre sesong med eget mosteri. Dette er imidlertid første sesong i eget lokale.

Bedriften er én av flere Inderøy-bedrifter som har mottatt lån og tilskudd fra Innovasjon Norge. Til sammen har Inderøy Mosteri fått 2.920.000 kroner i regionale utviklingsmidler. Fra 1. september til 1. november i fjor, presset, mostet og tappet paret 14 tonn epler.

– Vi satser på 14–15 tonn i år også, sier de mens de ser ut over sine nye lokaler i Sakshaugvegen 32.

Jordkjeller ble mosteri

Det står både kaffe og kake – eplekake – i pauserommet. Men Yngve og Maren har ikke sløst bort tiden på pauser i det siste.

– Vi leier hos Frode Sakshaug og har bygd om en 200 kvadrat jordkjeller til et godkjent næringslokale, forteller Maren.

NYETABLERT: Maren Myrvold og Yngve Henriksen rakk deadlinen sin, 1. september, og kunne henge opp skiltet på veggen av Inderøy Mosteri sin nye bygning. Til sammen har Inderøy Mosteri fått 2.920.000 kroner i regionale utviklingsmidler.

NYETABLERT: Maren Myrvold og Yngve Henriksen rakk deadlinen sin, 1. september, og kunne henge opp skiltet på veggen av Inderøy Mosteri sin nye bygning. Til sammen har Inderøy Mosteri fått 2.920.000 kroner i regionale utviklingsmidler. Foto:

An apple a day

Ikke langt fra lokalet, har de 600 epletrær.

– Den 17. mai plantet vi dem i snøstorm. Vi boret 1000 hull, for vi måtte sette ned 3,5 meter høye påler til å støtte trærne med, sier Yngve og berømmer et fantastisk dugnadsarbeid sammen med venner og familie.

– Ca 40–50 personer har hjulpet oss hele veien. Vi har snakket om mange måter å betale dem tilbake på, blant annet med "hollyvodstjerner" i mottaket. Det blir i hvert fall en skikkelig fest i deres ære, ler Yngve.

Årets dråper blir få og edle, for trærne er unge.

– Ja, de blir nok mer til privat bruk. Vi tilsetter for øvrig ingenting i eplemosten. Til en 0,7 liters flaske, går det med ca. 1 kilo epler, så mengden næringsstoffer og vitaminer blir veldig konsentrert, forklarer Maren.

– Ja, og du vet, «An apple a day keeps the doctor away», tilføyer Yngve.

KLAR: Yngve Henriksen er klar med en ladning epler som skal presses, mostes og tappes.

KLAR: Yngve Henriksen er klar med en ladning epler som skal presses, mostes og tappes. Foto:

Tar imot epler

Lokalet sto ferdig med avløp, elektrisitet og betonggolv, i midten av august. Allerede dagen etter kom de første eplene inn.

– Det har veltet inn, smiler Yngve fornøyd.

Konseptet er enkelt: Kundene leverer inn eplene sine, og mosteriet garanterer at det er epler fra deres egen hage som tappes på flaskene de får med hjem.

– Noen kunder står plutselig på døra med eplene sine, mens andre avtaler på forhånd. Vi har døgnåpent, så det er bare å komme, ja, sier paret, som også trenger epler til mosteriets egen eplemost.

– Folk som har epler til overs må gjerne kontakte oss, nikker Maren.

– Hva gjør dere etter at eplesesongen er over?

– Vel, vi har elleve frysebokser fulle av bær og rabarbra vi vil gjøre noe med, så det blir vel ei råd, smiler Yngve.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken