Gå til sidens hovedinnhold

Et godt etablert landbruksmiljø kan revne

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Trønderdebatt)

Steinkjer, bygdenes by, er en av landets største jord- og skogbrukskommuner. Kommunen liker å lansere seg selv som nettopp dette. Bygdenes by. En landbrukskommune. Steinkjer kommune har meldt seg på kappløpet om å få stille areal til disposisjon for den enorme batterifabrikken som er tenkt å bygges i Norge. Hvorvidt denne fabrikken er velkommen eller ikke, er det delte meninger om.

Det arealet som kommunen har sett seg ut, er Aursåsen i Beitstad. Mange mener at dette byr på store muligheter for bygda Beitstad og Steinkjer som kommune. For landbruket i bygda kan vi ikke se noe positivt. Beitstad er stor på landbruk, og et slikt prosjekt vil uten tvil påvirke bøndene i området og drifta deres i omfattende grad. Hvor skal dyra beite?

Mange av bøndene i nærområdet har investert stort i drifta med støtte fra både kommunen og fylket. De har lagt planer for mange år frem i tid. Nå vil kommunen spenne beina under dem. Grunneierne i området vil miste store deler av sitt driftsgrunnlag. Det vil bety skrinlegging av planer for enkelte, og noen må kanskje se seg nødt til å innskrenke drifta si. Andre bønder i nærområdet vil også bli påvirket i stor grad i den daglige driften med tanke på den økte trafikkmengden og den økte infrastrukturen som må til.

For i tillegg til det arealet som selve fabrikken skal stå på, så er det nok stor sannsynlighet for at det vil bli snakk om ny vei. Hvor skal denne gå? Her ryker det enda mer dyrka jord. Hva blir det neste? Tomter til boligfelt? Hvor mye dyrka jord ryker da? Da er det nok ikke lenge til det godt etablerte landbruksmiljøet i området revner helt.

Nå er det langt fra sikkert at det er Steinkjer som får innvilget søknaden om å stille areal til disposisjon for batterifabrikken da det er mange om beinet som oppfyller kravene de internasjonale konsernene som står bak fabrikken har stilt. Man må imidlertid spørre seg, med alt arbeidet kommunen har lagt ned i prosjektering av Aursåshalla så vil de nok gå videre i planene om å omregulere området til næring/industri, batterifabrikk eller ei? Dermed kan det virke som om grunneierne mister store deler av driftsgrunnlaget sitt uansett. Dette i landbrukskommunen Steinkjer. Bygdenes by ?

Uavhengig av om det blir batterifabrikk eller ikke betyr dette at bøndene i området må fortsette å leve i usikkerhet i forhold til driften sin med null mulighet til å planlegge for fremtiden.

Kommentarer til denne saken