TRONDHEIM (Nettavisen): – Jeg holdt på å rydde opp en kornsekk som hadde sprukket da telefonen ringte, forteller snusbonde Anna Widén-Björk.
Hun er en av tre snusbønder i bedriften Snusbonden. Etter at regjeringen la frem forslaget om å forby nettsalg av tobakksvarer, har hun blitt vant til at telefonen ringer. Men denne samtalen glemmer hun ikke med det første:
– Han snakket trøndersk, så jeg tenkte at han kanskje var en bonde eller jobbet på landbrukskontoret. Men så fortalte han at han var fra Senterpartiet og satt i regjering. Jeg trodde jeg hadde oversikt over norsk politikk, men tydeligvis ikke. Jeg måtte google han for å skjønne hvem jeg snakket med, sier hun og ler.
Hun påpeker at hun er svensk og ikke har stemmerett ved det norske stortingsvalget.
På andre siden av telefonen var trønder og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe fra Senterpartiet. Og han ønsket å komme på besøk.

Frykter drastiske lovendringer: – Mye som henger på høringen
Trosset regjeringspartneren
To dager senere - like før behandlingen av Folkehelsemeldingen i Stortinget - kom statsråden kjørende i en beige veteran Mercedes. De neste to timene drakk han kaffe og lærte om norsk tobakksproduksjon.
Og med det trosset han også Arbeiderpartiet, som ikke har ønsket å ta inn innspill fra snusbøndene etter at helseministeren la fram forslaget om forbud mot nettsalg av tobakksvarer.
– Vi tar ikke med oss tobakksbransjen når vi skal utforme en ny folkehelsepolitikk, sa helsepolitiker Cecilie Myrseth til Nettavisen i april.
– Det var et veldig fint besøk. Han var veldig interessert i hvordan forslagene i Folkehelsemeldingen vil påvirke oss som bedrift, forteller snusbonde Eirik Volent om besøket.
– Prøvde han snusen?
– Ingen kommentar, svarer bøndene lurt. Men de avslører samtidig at statsråden snuser.
Eirik fikk bakoversveis da han så prisen: – Måtte ha solgt både huset og bilen
– Dere inviterte ham for over ett år siden, så dukker han opp to dager før komiteen skal behandle forslaget. Kom han med noen løfter?
– Nei. Men han fremsto som overrasket og synes det var synd at forslaget til regjeringen skal ha en sånn effekt på oss, forteller Volent.
– Har dere noen forventninger, nå som statsråden har vært på besøk?
– Jeg har ingen forventninger, men jeg har jo ønsker. Jeg er bare veldig glad for at det var noen som ville prate med oss, komme på besøk og se hva vi driver med. Og som ser at det ikke er samme sak som å la tobakksindustrien diktere helsepolitikken, sier Anna Widén-Björk.
– Hvilke ønsker har du?
– Det vi driver med er ikke bare tobakksindustri, men også landbruk. Så vi burde få en plass i landbrukskatalogen, sammen med gulrøtter og poteter, sier Widén-Björk.
– Det er en forskjell på å være informert og å bli direkte påvirket, slår Eirik Volent fast.
Obs: Som Nettavisen var først til å melde, går SV mot et forbud mot nettsalg av snus, og dermed er det ikke flertall i Stortinget for regjeringens forslag.
Forsvarer regjeringens tobakksstrategi
– Prøvde du snusen?
– Ja, forteller Ola Borten Moe til Nettavisen.
– Hva synes du?
– Det kan jeg ikke si, for det blir ulovlig reklame og brudd på markedsføringsloven, svarer statsråden.
– Du ble invitert for ett år siden, i dag kommer dommen fra helse- og omsorgskomiteen på om nettsalg skal forbys. Burde du ha besøkt dem tidligere?
– Først og fremst, tobakksstrategien til regjeringen står hele regjeringen bak. Men det er viktig for meg å se hva som foregår, og de hører til i mitt valgdistrikt. Så tar jeg med meg informasjon om hvordan produktene avgiftsbelegges tilbake i arbeidet.
– Hva med tobakkskonvensjonen, som sier at tobakksindustrien ikke skal få påvirke norsk helsepolitikk?
– Jeg vil krangle litt på det å kalle dem tobakksindustri. De er tre stykker som driver tobakksproduksjon på 25 dekar, mener Borten Moe.
– Burde de ha fått lov til å være med på høringen i helse- og omsorgskomiteen da?
– Det må du spørre Stortinget om.