– Norges Bank har lenge varslet at styringsrenta skal opp fra et historisk lavt nivå, så denne justeringen kommer ikke som noen overraskelse. Renteøkningen er et signal om at økonomien går bedre for både folk og bedrifter, sier Nelly Maske, konserndirektør for privatmarked i SpareBank 1 SMN.

Bakgrunnen for renteendringen er at Norges Bank i rentemøtet torsdag vedtok å øke styringsrenten. Dette påvirker prisen bankene betaler for å låne inn penger, for så å låne ut til kundene.

Derfor setter SpareBank 1 SMN nå opp renten på bolig med inntil 0,25 prosentpoeng.

Det har også DNB gjort, som var først ute av bankene til å justere renten. Nordea melder også om samme renteøkning.

For eksisterende kunder i SMN vil renteendringen tre i kraft 10. november, og for nye låntakere fra 29. september.

Banken opplyser om at grønt førstehjemslån ikke økes, og blir bankens rimeligste ordinære lån.

– Som Midt-Norges ledende finanskonsern tar vi ansvar og går foran på veien mot en mer bærekraftig utvikling. Med svært gunstige betingelser på grønne boliglån gjør vi dert enklere for folk å velge bærekraftig. Spesielt viktig er det å gjøre det attraktivt for unge i etableringsfasen å velge en bærekraftig inngang til boligmarkedet, sier Maske.

I DNB vil nye renter gjelde fra 28. september for nye kunder, og fra 12. november for eksisterende kunder.

– Når Norges Bank nå hever styringsrenten, legger vi en historisk periode med nullrente bak oss. Vi går mot normalisering. Selv etter denne justeringen vil våre boliglånskunder fortsatt ha en svært lav rente, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB.

I Nordea vil nye rentesatser for eksisterende kunder gjelde fra 5. november.

– At renten øker er i seg selv et tegn på at vi er på vei ut av en svært krevende situasjon hvor pandemien har preget livene våre og norsk økonomi, sier leder for personmarkedet i Nordea Norge, Randi Marjamaa.