Før koronapandemien var produksjonen av melk i Norge for høy – nå lages det for lite melk

MELKEPRODUKSJON: Det ble antatt at forbruket av melk i 2020 ville bli lavere enn i 2019, og staten valgte derfor å kjøpe ut kvoter. Så kom koronapandemien.

MELKEPRODUKSJON: Det ble antatt at forbruket av melk i 2020 ville bli lavere enn i 2019, og staten valgte derfor å kjøpe ut kvoter. Så kom koronapandemien. Foto:

Av

Forbruket av norsk melk økte kraftig under pandemien.

DEL

Etter at melkeforbruket har økt under pandemien må norske kuer bli melket tolv måneder i året i stedet for normalt ti, skriver NRK. Før koronaviruset rammet verden var melkeforbruket i Norge synkende og staten måtte gripe inn for å redusere produksjonen. Løsningen ble å kjøpe ut melkekvotene til 400 bønder, altså å betale dem for å slutte med melkeproduksjon.

Men under koronautbruddet har melkeforbruket gått motsatt av det som var forventet.

– Det har vært en krevende situasjon. Vi regnet med å selge mindre melk i 2020 enn i 2019 og derfor tok vi ned produksjonen. Slik gikk det ikke, sier konserndirektør Johnny Ødegård i Tine til NRK.

Han tror norske forbrukere i større grad har søkt til tradisjonelle matvarer under pandemien.

Så for å kompensere for det økte forbruket må bøndene melke de kuene som er igjen hele året, mot ti måneder ellers. På meieriene er det mer arbeid og mindre fri.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken