Gå til sidens hovedinnhold

Fremdeles ikke noe konkursras i Trøndelag: – Den store nyheten er at alt er som før

Konkursutviklingen fortsatte som forventet i mai, med generelt lave konkurstall på tvers av bransjer og fylker.

Mai ble nok en måned med nedgang i konkurser, sammenlignet med fjoråret. Totalt gikk 210 norske foretak konkurs forrige måned – en nedgang på 28 prosent fra 291 konkurser i mai 2020.

Les også

Ny NHO-undersøkelse: – «Det går likar no» – i hvert fall for de fleste

Det er lave konkurstall i hele landet, med nedgang i 10 av 11 fylker. Kun i Møre og Romsdal så vi en økning sammenlignet med fjoråret, men det er her snakk om 10 konkurser mot 9 i 2020. Størst konkursnedgang ser vi i Vestfold og Telemark, ned 56 prosent (16 konkurser) sammenlignet med fjoråret (36).

Les også

Ett år med korona – tall for tall

For Trøndelag sin del viser tallene for mai:

  • 2019: 34
  • 2020: 19
  • 2021: 15

Antall konkurser i Trøndelag summert for januar til mai

  • 2019: 153
  • 2020: 112
  • 2021: 90

– Den store nyheten er at alt er som før. Trenden fortsetter, på mange måter som forventet. Ser vi på de lange linjene ser vi en generell konkursnedgang, uavhengig av fylke og bransje, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway i en pressemelding.

Les også

Færre konkurser i Trøndelag

Sommeren blir avgjørende for serveringsbransjen

Det er fremdeles stille på konkursfronten i de koronautsatte bransjene, som detaljhandel og serveringsvirksomhet.

– Tross pandemien er det en kraftig nedgang i konkurser også i disse bransjene, men vi antar at sommeren vil bli veldig avgjørende for hvordan bransjen klarer seg når høsten kommer, sier Fjærestad.

Les også

Amanda (26) permittert for fjerde gang: – Jævlig kjipt

Den store utfordringen i bransjer som serveringsbransjen er at virksomhetene er helt avhengige av at folk kommer seg ut i offentlig rom, møtes og legger igjen penger ved serveringsstedene, men dette øker samtidig risikoen for nye smitteutbrudd og nedstengninger.

– Selv om vi totalt sett ser en bedring i bildet når det gjelder korona, dukker det hele tiden opp lokale oppblomstringer og nedstengninger som kan påvirke de koronautsatte virksomhetene.

Les også

– Nå ryker det jobber

Kort og intens turistsesong

Fjærestad mener det også blir interessant å se hvor avhengige norsk næring er av turister fra utlandet.

– Utenlandske turister kommer gjerne fra august og utover, og hvis grensene forblir stengt utover sensommeren og høsten står virksomhetene overfor en kort og intens turistsesong. Da blir spørsmålet om de greier å tjene tilstrekkelig til å overleve utover høsten, avslutter han.

Les også

Over 11.000 selskaper og privatpersoner skylder fem milliarder kroner gjennom regjeringens koronaordning

Creditsafe leverer kreditt- og foretaksinformasjon og tilbyr en rekke tjenester for kredittsjekk av bedrifter og personer. Creditsafe har 24 internasjonale kontor i 14 land og over 100 000 kunder.

Les også

NHOs årskonferanse 2021: – Jobbskaping er viktigere enn noen gang – bare se til USA

Kommentarer til denne saken