Går mot omfattende legestreik: – Vi har bare ett krav!

KLAR FOR STREIK: Legeforeningen er klar for å streike for forsvarlig arbeidstid. Steinkjer-legene Dragan Zerajic og Christine Agdestein, som også er tillitsvalgte, påpeker at en sliten lege er en dårlig lege.

KLAR FOR STREIK: Legeforeningen er klar for å streike for forsvarlig arbeidstid. Steinkjer-legene Dragan Zerajic og Christine Agdestein, som også er tillitsvalgte, påpeker at en sliten lege er en dårlig lege. Foto:

Natt til torsdag brøt Legeforeningen og KS forhandlingene i kommuneoppgjøret. Det kan føre til en større legestreik.

DEL

(Trønder-Avisa) Bruddet mellom Legeforeningen/Akademikerne og KS kan ramme kommunale legevakter i hele landet i ukene framover.

– Dette har vært en svært krevende mekling. Vi har strukket oss langt for å finne en mulig løsning, men klarte dessverre ikke å bli enige med KS om et resultat, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen om bruddet i forhandlingen om særavtalen, ifølge NTB.

– Kun ett krav i forhandlingene

En eventuell streik blir fra 26. oktober. Fastleger, skoleleger, kommuneoverleger, helsestasjonsleger og legevaktleger kan bli tatt ut, opplyser Christine Agdestein til Trønder-Avisa. Hun er fastlege ved Sjøsia legekontor i Steinkjer – og er hovedtillitsvalgt i Allmennlegeforeningen i Nord-Trøndelag.

Hun forteller at Legeforeningen kun hadde ett krav i forhandlingene:

– Kravet er at kommunene ikke skal kunne pålegge legene mer enn 7 timer aktiv vakt eller 28 timer beredskapsvakt i løpet av en uke. Dette kommer i tillegg til ordinær arbeidsuke, sier Agdestein i en uttalelse.

Hun sier videre at arbeidsmiljøloven ikke gjelder for legene, og at fastlegene har plikt til å ha legevakt i tillegg til full dagjobb.

«I prinsippet har kommunen ubegrenset mulighet til å pålegge legen vakt i tillegg til full jobb», skriver Agdestein i en uttalelse.

– Leger er også mennesker. De trenger fritid slik som alle andre, ikke ubegrenset arbeidstid. Det er viktig for pasientsikkerheten at folk som er syke møter en lege som er opplagt og ikke har jobbet altfor mange timer i strekk. Den høye arbeidsbelastningen gjør også at det er vanskelig å rekruttere fastleger over hele landet, mener Agdestein.

– En sliten lege, er en dårlig lege

Hun får støtte fra Dragan Zerajic, fastlege ved Sannan legesenter og leder i Nord-Trøndelag legeforening, samt styremedlem i Allmennlegeforeningen.

– En sulten og sliten lege, er en dårlig lege, slår Zerajic fast, med klar henvisning til stridens kjerne, nemlig kampen om «forsvarlig arbeidstid».

Han mener det er paradoksalt at konflikten kommer under den pågående koronapandemien.

– Den har vist hvor mye som står på fastleger og kommuneoverleger. Vi har vært hovedpremissleverandør, sammen med en flink befolkning, for at vi står med 278 korona-dødsfall i Norge, og ikke mange, mange flere.

Vil ikke sette liv og helse i fare

De to Steinkjer-legene viser til en kartlegging gjort av Helsedirektoratet, som forteller at leger i små kommuner i snitt har jobbet 38 timer legevakt per uke, enten i form av tilstedevakt, hjemmevakt eller bakvakt. En fjerdedel av legene hadde mer enn 53 timer legevakt i uka. Én av ti jobbet 100 timer eller mer per uke – i tillegg til fulljobben som fastlege, opplyser de.

Begge mener streikefaren er høyst reell, men poengterer at en eventuell streik vil bli gjennomført på en ansvarlig måte, og viser til lovnaden fra legeforeningens president Marit Hermansen:

– Vi vil selvsagt gjøre alt vi kan for å skjerme pasientene. Streiken vil ikke sette liv og helse i fare. Dette er særlig viktig med tanke på den pågående pandemien, har Hermansen uttalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken