Saken oppdateres.
Laksemilliardæren langer ut mot lakseskatten og mot regjeringen i den ferske årsrapporten til investeringsselskapet Kvarv.
– Et kraftig sugerør inn i bedriftene ved grunnrenteskatten som har en innretning, og et nivå som ingen av våre utenlandske konkurrenter er utsatt for, sier Gustav Witzøe om lakseskatten.
Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.
– Foreløpig biter vi oss fast, i håp om en ny regjering og et nytt flertall på Stortinget om to år. Det setter tålmodigheten på prøve men vi har fortsatt troen på å gjøre det umulige mulig i landet vi er så glade i, selv om vi for tiden dessverre har en regjering som er mer interessert i å gjøre det mulige umulig, står det videre.
Kverva-konsernet som inkluderer børsnoterte Salmar hadde samlede driftsinntekter på 27,9 milliarder kroner i fjor, står det i årsregnskapet.
– En trist dag
Tidligere har Witzøe brukt mye av plassen i årsberetningen på formuesskatten, men i år får også lakseskatten god plass:
– Det var en trist dag for alle verdiskapende miljøer i Norge da Stortinget 30. mai 2023 vedtok å innføre enda en særskatt på norsk havbruk, står det på side 55 i årsregnskapet.
Witzøe stilte også i Debatten i november for å diskutere lakseskatten med finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
– Det er framtida vår, det er ungene våre, og det handler om å videreutvikle kystens fremtidsnæring, slo Witzøe fast den gang.
Selv satset 69-åringen og den tidligere bilmekanikeren i 1991 alle sparepengene på 2,1 millioner kroner for å kjøpe et oppdrettsselskap på Frøya som gikk konkurs. Det er det som nå er et konsern med flere titalls milliarder i børsverdi.
Grunnrenteskatt
Grunnrenteskatt på laks ble varslet av Regjerningen da de la fram statsbudsjettet sist høst. Skatten begrunnes med at lakseoppdretterne får bruke norske hav og fjorder til å oppdrette laks. Siden dette er våre felles ressurser, argumenteres det med at den svært lønnsomme laksenæringen skal dele noe av overskuddet med fellesskapet. Også vannkraftprodusenter betaler grunnrenteskatt med begrunnelse i at de bruker vår felles natur i produksjonen.