Har tredoblet salget av akevitt: – For norsk landbruk har koronaen vært gull verdt

TREDOBLET SALGET: Akevittbonde Svein Berfjord ved Berg gård på Inderøy har tredomblet salget under pandemien. men har likevel utfordringer. Mandag orienterte han om disse til helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen (Frp), politisk rådgiver Tonje Lavik og generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF).

TREDOBLET SALGET: Akevittbonde Svein Berfjord ved Berg gård på Inderøy har tredomblet salget under pandemien. men har likevel utfordringer. Mandag orienterte han om disse til helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen (Frp), politisk rådgiver Tonje Lavik og generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF). Foto:

Akevittbonde Svein Berfjord ved Berg Gård har tredoblet salget under koronakrisen. Nå mener han alkoholavgiftene må nærme seg det svenske avgiftsnivået for å sikre norske arbeidsplasser.

DEL

– For norsk landbruk har pandemien vært gull verdt. Salget av alkohol har økt med 40 prosent i løpet av disse månedene, men folk drikker ikke mer for det. Det forteller oss hvor stor grensehandelen faktisk er, og hvor mye penger vi «gir bort» til svenske myndigheter, sier Berfjord.

Mandag hadde han besøk av helsepolitisk talsperson, Åshild Bruun-Gundersen (Frp) der de diskuterte alkoholavgifter og alkoholreklame på sosiale medier.

– Vi er i ferd med å lage en ny alkoholstrategi og reiser derfor rundt i landet for å få innspill på hva som må gjøres for å sikre en næringsvennlig og fremtidsrettet alkoholpolitikk. Jeg er ikke i tvil om at det vil lønne seg for Norge å kutte i avgiftene og nærme oss svensk avgiftsnivå. Det vil skape tusenvis av arbeidsplasser i Norge. Vi vil gjøre det enklere for lokale produsenter, sier Bruun-Gundersen.

Flere ansatte

Berfjord er ikke i tvil om at han kan ansette flere i akevittproduksjonen, som når et volum på 10.000 liter i år. men da kreves det at avgiftene senkes og at det åpnes for at han får fortelle om sine produkter på sosiale medier og i andre markedsføringkanaler.

– Vi kan produsere 2,5 ganger så mye som vi gjør i dag. Men for å gjøre det må salget økes og avgiftsnivået må harmoniseres slik at nordmenn handler her hjemme i stedet for i Sverige, sier Berfjord, som før pandemien slo innover oss leverte akevitt til svenske Systembolaget i Åre.

– Akevitten solgte bra i Åre frem til i mars. da hadde butikken i Åre 30 flasker av akevitten vår igjen i hyllene. Når landet åpnet igjen sto det fortsatt 24 flasker igjen i hyllene i åre. det forteller meg at det er nordmenn som kjøper akevitt fra Inderøy. Under pandemien er det første gang vi reelt har hatt et Vinmonopol i Norge. Det har vist oss hvor stor grensehandelen egentlig er, sier Berfjord, som også rettet øynene mot Europa med en spesiell akevitt han produserer eksklusivt for det utenlandske markedet.

– Jeg er medeier i et firma i Sveits som selger akevitt for oss. Vi har gjort det for å kunne øke volumet på produksjonen, sier Berfjord.

– Tjener du mer penger på eksport?

– Vi sitter igjen med omtrent det samme per solgte flaske, som det vi gjør på flaskene som selges gjennom Vinmonopolet, sier Berfjord og legger til at på ei flaske som koster 410 kroner i utsalg i Norge, forsvinner 266 kroner i avgifter til Staten.

– I Sverige er alkoholavgiften 100 kroner, mot 150 kroner i Norge per halvliterflaske. Det betyr at for hver flaske som selges i Sverige, gir vi bort 100 kroner til den svenske staten. Dette er penger som kunne ha bidratt til å skape arbeidsplasser her i landet, sier Berfjord.

Den svenske regjeringen varsler imidlertid avgiftsøkning på alkohol og tobakk fra 2023, men ut fra forslaget fra regjeringen så langt tyder det på at det blir en svært begrenset økning.

Sikrer konkurransegrunnlaget

Bruun-Gundersen lot seg imponere over det Berfjord har fått til siden han startet akevittproduksjon for fem år siden. Blant annet over at han har fått Matmerks spesialitetmerke for en av akevittsortene som er produsert på kun norske råvarer.

– Vi kommer til å foreslå å sette ned avgiftene på alkohol og typiske lokkevarer som folk drar over grensa for å handle. Vi må også sørge for at de som produserer brennevin, som har blitt en stadig større del av norsk landbruk, kan fortelle om sine produkter på sosiale medier. Det vil bidra til å sikre konkurransegrunnlaget for norske produsenter og sikre norske arbeidsplasser i distriktene, sier Bruun-Gundersen.

8.200 arbeidsplasser

Beregninger Virke har gjort, på bakgrunn av salgsøkningen av dagligvarer og på Vinmonopolet, i løpet av koronatiden at det er et potensial for 8.200 nye arbeidsplasser i Norge og 6,6 milliarder kroner høyere verdiskapning og 3,7 milliarder kroner i økte offentlige inntekter.

For å nå disse målene kreves det imidlertid at grensehandelen stopper helt opp.

Oppsiktsvekkende tall om svenskehandel: – Vi mister 20.000 jobber og 10 milliarder til staten Da svenskehandelen kollapset eksploderte salget av snus på norsk side: – Det er helt tullete

Ikke alene

Frp er ikke alene om ønsket om å senke avgiftene på alkohol og typiske lokkevarer. Også Høyre legger opp til det i sitt nye forslag til partiprogram.

– Høyre vil hindre at Norge taper verdier og arbeidsplasser til andre land. Konkret er det snakk om en forsiktig harmonisering av avgiftene på sukker og alkohol. Vi har blant annet sett til Danmark, og deres modell som er innført for å forebygge stor handelslekkasje til nabolandet Tyskland. Der er grensehandelen nesten halvert, sier stortingsrepresentant Elin Agdestein.

Hun sier videre at Koronakrisen har synliggjort hvor store verdier og hvor mange tusen arbeidsplasser Norge taper på norsk side grunnet grensehandelen. Derfor mener hun situasjonen nå er annerledes i Høyre, som tidligere har vært svært restriktive på dette området.

– Dette er en diskusjon med gode argumenter for og imot, men veier man arbeidsplasser opp mot andre spørsmål, så veier jobber tyngst. Vi må ta vare på jobbene og skape enda flere jobber i private bedrifter fremover, det handler om tryggheten til folk og bærekraft for velferden, sier Agdestein.

– Folkehelsa viktigst

For Sp teller folkehelsa mer enn lavere alkoholavgifter. Det sier leder i partiets programkomité, Marit Arnstad.

– Vi har ikke funnet rom for å redusere alkoholavgiftene, og ønsker å beholde dagens avgiftsnivå. Men vi foreslår å redusere sukkeravgifta, det vil slå positivt ut for grensehandelen, sier Arnstad.

– Hvorfor er det viktig å beholde dagens alkoholavgift?

– For oss handler det om hensynet til folkehelsa og forebygging, det er det aller viktigste, sier Arnstad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken