Havbrukskjempe velger trønderteknologi for overvåkning av laks

FYLLER PÅ MED TEKNOLOGI: Stadig mer sensorikk og kamerateknologi finner veien ned i norske oppdrettsmerder. Nå har havbrukskonsernet NRS Farming inngått kontrakt med trondheimsselskapet Optoscale, her representert ved Einar Wangberg (bak) og Sven Kolstø.

FYLLER PÅ MED TEKNOLOGI: Stadig mer sensorikk og kamerateknologi finner veien ned i norske oppdrettsmerder. Nå har havbrukskonsernet NRS Farming inngått kontrakt med trondheimsselskapet Optoscale, her representert ved Einar Wangberg (bak) og Sven Kolstø. Foto:

Trondheimsbaserte Optoscale har hanket inn storkontrakt med havbrukskonsernet NRS Farming.

DEL

TRONDHEIM: – For oss er dette en betydelig kontrakt, både i økonomisk verdi og i antall enheter, sier viseadministrerende direktør Terje A. Vestad i Optoscale AS etter at selskapet har inngått avtale med NRS Farming om levering av teknologi og programvare for sanntidsanalyse av laks.

Teknologiselskapet har hovedkontor i Trondheim. Her skjer både utvikling og produksjon av Bioscope, som ved hjelp av kamerateknologi og laseroptikk lar oppdretteren utføre nøyaktige målinger og analyser av de enorme laksemengdene som befinner seg under vannflata. I løpet av høsten lanserer selskapet dessuten en ny softwaremodul som gir data og innsikt om helsetilstanden og velferden hos fisken i merden.

– Vi er meget stolt over at NRS Farming har valgt teknologi som er utviklet og bygget i Trondheim. Deres valg er gjort på bakgrunn av en lang og omfattende test av vår teknologi og leveransemodell, sier administrerende direktør Sven Kolstø i Optoscale.

Innen utgangen av året håper selskapet å ha 60 enheter i sjøen hos norske oppdrettere. Det er en dobling fra utgangen av 2019. Ytterligere ett år fram i tid er ambisjonen å doble salget på nytt.

– Per i dag er vi i rute til å nå budsjettet, sier Vestad.

Optoscale har 12 ansatte som jobber med utvikling og ferdigstilling av det avanserte utstyret og tilhørende systemer for analyse og beslutningsstøtte.

– Det at NRS velger oss etter en grundig og kritisk test gir oss gode svar på hvor vi står i markedet, fortsetter Vestad.

NRS – Norway Royal Salmon – eier tillatelser for produksjon av drøyt 36.000 tonn laks (maksimalt tillatt biomasse) i Troms og Finnmark. I tillegg har det børsnoterte konsernet minoritetsandeler i 3 tilknyttede norske oppdrettsselskaper som til sammen har elleve oppdrettskonsesjoner og Arctic Fish på Island, som har lisenser for 11.800 tonn i MTB. Konsernet har hovedkontor i Trondheim.

– Optoscale har i konkurranse med mange andre nasjonale og internasjonale leverandører blitt valgt av oss fordi vi mener de per i dag er den leverandøren som har den beste teknologien og leveransemodellen. Vi har testet det over en periode og det har gitt nyttig informasjon om både snittvekt og helsetilstanden på fisken. At det er en norskutviklet teknologi og selskap som står bak, er jo ekstra hyggelig, sier Arve Olav Lervåg, konserndirektør for havbruk i NRS.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken