Fast treningssenter hadde 80 prosent fall i omsetninga i mai, og mener rekkefølgen av åpninga har vært urettferdig

Nå er de glade for å møte kundene med åpne dører – og for å få hjelp til å kunne ansette sommervikarer.

I GANG: Frøydis Hansvik, som er en av eierne og driverne av Fast treningssenter, er fornøyd med å ha åpne dører etter en krevende periode. Bedriftsrådgiver Tore Ramstad og banksjef Sunniva Nicolaisen var ikke i tvil om at treningssenteret fortjente et ja da Sparebank1 SMN ga bedrifter mulighet til å søke om tilskudd for sommerjobber.  Foto: Lena Erikke Hatland

New Articles

RØRVIK: – Sjeldent har det vært viktigere å støtte opp om de mange små og mellomstore bedriftene i Midt-Norge. Ifølge en undersøkelse gjennomført blant våre kunder, er det få som ville hatt muligheten til å ha sommervikarer uten støtte, sier Sunniva Nicolaisen, banksjef i SpareBank 1 SMN.

Opprinnelig hadde banken satt av to millioner kroner i tilskudd til bedrifter som vil tilby ungdommer sommerjobb, men nå har de bestemt seg for å øke beløpet.

– Med den store responsen vi har fått fra næringslivet i Midt-Norge øker vi beløpet til 3,5 millioner kroner. Det gjør vi med udelt glede, fordi vi mener dette er en god anvendelse av årets samfunnsutbytte. Dette er kjærkomne penger og en verdifull erfaring for ungdommene, samtidig som det er en viktig ressurs for bedriftene som trenger arbeidskraft.


1,5 millioner i støtte til ungdom i sommerjobb

Kommuner og bedrifter som ansetter ungdom i sommerjobb kan få 7.000 kr i lønnstilskudd per ungdom.


Krevende periode

Fast treningssenter på Rørvik er en av bedriftene som nå har fått innvilget søknad om tilskudd.

– Vi har fått flere gode søkere lokalt, og Fast er en av dem. Som banken ser det er de en av dem som har vært hardest rammet, i tillegg til at de har gjort en god innsats for å ha et tilbud til tross for stenging.

Frøydis Hansvik forteller at de er glade for å ha åpne dører igjen, men hun legger ikke skjul på at perioden de har lagt bak seg har vært krevende.

– I mars hadde vi et relativt lavt omsetningsfall, mens vi i april hadde 77 prosent fall i omsetninga. I mai var tallet opp i hele 80 prosent, sier hun, og forteller at mange har fryst eller sagt opp abonnementene sine.

– Samtidig har vi vært både heldige og dyktige som har hatt god likviditet. Det har gjort at vi har fått utbetalt feriepengene, og gjort det vi skulle. Vi har også hatt avdragstopp og redusert husleie, så det er mange som har samarbeidet for at det skal gå.

HAR HATT STENGTE DØRER: I tillegg til å gi kundene et tilbud gjennom streaming, har Bjørn Hunnestad og Frøydis Hansvik blant annet brukt tida siden stenging på å male og ordne opp inne på senteret.   Foto: Lena Erikke Hatland

– Føles urettferdig

Nå flyter det godt for bedriften, som fra og med mandag har kunne tatt imot treningsglade ytternamdalinger. Men Hansvik er spent på sommeren og høsten.

– Vi håper at de fleste kommer tilbake, men utfordringa er at vi starter opp på lavsesong.

– Hvordan føles det å være så seint ut i åpninga?

– Det føles litt urettferdig. Vi synes vi kunne drevet i to måneder med begrenset åpningstid, men samtidig har vi respekt for at unger og skoler kommer først. Verre er det at barer kommer før oss, sier Hansvik, som mener folkehelse burde kommet før alkohol i rekkefølgen.

– Vi var ekstremt skuffet etter pressekonferansen i slutten av mai, som ga åpning 1. juni, bare ikke for oss.

Nå som treningssenteret har fått tilskudd til å hyre inn to sommervikarer, er hun klar på at det ikke kunne skjedd uten støtte.

– Så dette føles som en lettelse, sier Hansvik.

214 ukelønner i kommunene

I tillegg til å støtte næringslivet deltar SpareBank 1 SMN i et lignende initiativ sammen med Trøndelag fylkeskommune.

Der er det kommunene som har kunne søkt på ordning, og nå skal det deles ut 214 ukelønner på 7.000 kroner.

– Vi er svært fornøyd med responsen, og glade for å bidra til at flere ungdommer nå kan få en sommerjobb, sier Even Ystgård, seksjonsleder for næring i fylkeskommunen.

Overhalla har fått innvilget seks ukelønner til ungdom, mens Namsos har fått sju.

Følgende kommuner i Namdalen har fått innvilget åtte ukelønner til ungdom: Nærøysund, Grong, Lierne, Namsskogan, Høylandet, Leka og Røyrvik.