Sjefredaktør John Arne Moen i Trønder-Avisa utnevnt til prestisjeoppdrag av regjeringen

John Arne Moen skal lede den nye Personvernkommisjonen. Utnevnt av Kongen i statsråd tirsdag formiddag.

PRESTISJEVERV: Sjefredaktør og administrerende direktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen, er utnevnt til leder for den nye Personvernkommisjonen.   Foto: Marius Langfjord

New Articles

OSLO/STEINKJER: – Jeg ble fryktelig overrasket over å bli spurt. Hjertet stanset nesten opp, forteller John Arne Moen, sjefredaktør og administrerende direktør i Trønder-Avisa.

Formelt sett er det Kommunal- og moderniseringsdepartementet som er oppdragsgiver for kommisjonen, men prestisjeprosjektet går helt til topps i regjeringen. Utnevnelsen av Personvernkommisjonen er en direkte konsekvens av Jeløya-plattformen, som ble vedtatt av de daværende regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre i januar 2018.

– Det er viktig at Norge tar del i den digitale utviklingen, slik at norske virksomheter er konkurransedyktige og vi får en effektiv offentlig sektor. Samtidig må vi sikre at personopplysninger til norske borgere ikke misbrukes eller kommer på avveie. Vi må ivareta denne balansen på en god måte. Personvernkommisjonens utredning vil gi verdifull kunnskap om hvordan vi skal oppnå dette, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Kort deadline

Sammen med et håndplukket utvalg bestående av blant andre tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch og Venstre-politiker Trine Skei Grande skal Moen vurdere personvernets stilling i Norge. Før 1. desember 2021 skal kommisjonen leverer en utredning som tar for seg utviklingstrekkene og utfordringene når det gjelder personvernet i Norge

– Det blir litt knapt med tida, ja. Det kan bli litt hektisk dette, konkluderer John Arne Moen.

– Smarttelefonen har sprengt alle grenser

Forrige Personvernkommisjon, ledet av tidligere stortingsrepresentant Kjellbjørg Lunde, leverte sin utredning i januar 2009.

– Den rapporten ble lagt fram så å si samtidig med at den første smarttelefonen ble lansert i Norge. Vi vet jo alle hva som har skjedd siden da. Den teknologiske utviklingen har sprengt grenser som vi tidligere knapt klare å forestille oss, sier Moen.

Mange mente at flere av de tiltakene som ble adressert i utredningen fra den tidligere kommisjonen var avleggs allerede da de ble presentert.

– Det var vel ingen som kunne forutse tempoet på digitale revolusjonen. Nå har alle datamaskinen i lomma, og digitaliseringen har gjort den fysiske arbeidsplassen nærmest unødvendig, slik vi har sett nå under korona-tiden, sier Moen.

Vidt mandat

Kommisjonen skal blant annet vurdere forbrukernes rettigheter ved bruk av digitale løsninger, og konsekvenser for personvernet i sosiale medier, samt foreslå tiltak for å sikre den enkelte borgers mulighet til å ivareta eget personvern. Kommisjonen skal særlig vurdere hvordan barn og unges personvern ivaretas. Den skal kartlegge hvordan bruk av sosiale medier påvirker barn og unges personvern, og foreslå eventuelle tiltak for å bedre personvernet.

Dette er medlemmene i den nye Personvernkommisjonen

 • Tor-Aksel Busch, pensjonist, Askim

 • Trine Skei Grande, stortingsrepresentant , Oslo

 • Trude Haugli, professor, Tromsø

 • Haakon Hertzberg, assisterende direktør, Drammen

 • Marianne Høyer, nemndleder, Trondheim

 • Finn Lützow-Holm Myrstad, fagdirektør, Oslo

 • Toril Nag, konserndirektør, Sandnes

 • Ingvild Næss, Chief Privacy and Data Trends Officer, Oslo

 • Jill Walker Rettberg, professor, Bergen

 • Helge Veum, stabssjef, Ålesund

 • Dag Wiese Schartum, professor, Oslo

 • Oddhild Aasberg, juridisk seniorrådgiver, Brønnøysund