Etter 53 år i handelsnæringa takker Kjell Skjevelnes (69) for seg. – Jeg blir ingen syvende far i huset

Da Kjell Skjevelnes (69) kom til Rørvik i 1988, overtok han en butikk med ei omsetning på 15 millioner kroner. Når han nå forlater sjefsstolen, er det i et bygg som vil ha ei helårsomsetning på hele 300 millioner.

SISTE ARBEIDSDAG: Fredag hadde Kjell Skjevelnes sin siste arbeidsdag som senterleder. Fra og med 1. august er Sissel Gjeset fra Jøa ny senterleder på AMFI Rørvik.   Foto: Lena Erikke Hatland

New Articles

RØRVIK: Gjennom kassene, forbi ett par hyller, inn ved toalettpapiret og gjennom ett par dører inne på Coop Mega finner vi Kjell Skjevelnes.

Det er fredag, og hans siste arbeidsdag som senterleder er snart halvferdig. Derfor er han godt i gang med å tømme hyllene for permer inne på kontoret han har tilbrakt utallige timer i.

– Jeg har ryddet ei stund, men det er fortsatt mye igjen. Jeg har oppdaget det nå, at jeg skulle startet mye tidligere. Men sånn blir det når man bestandig føler seg litt på hælene – da utsetter man.

53 år i arbeidslivet

Han smiler, og setter seg ned i kontorstolen ved pulten som nå er helt rensket for papirer og utstyr. I 50 år har Skjevelnes vært leder innen handelsvirksomhet, så det er kanskje ikke så rart at han har en del å rydde opp i når han nå legger inn årene og går inn i pensjonistenes rekker.

– Det som egentlig har preget mesteparten av mitt liv, er at jeg har vært tidlig ute med det meste. Jeg har hele tida ønsket meg framover, både i alder og oppgaver, forteller han.

Derfor var han så ung som 15 år da han begynte på Jensens handelsskole i Namsos.

– Så var det litt tilfeldighetene som gjorde at jeg havnet i butikkyrket, sier han, og forteller at han like etter begynte som butikkbetjent på Naustbukta samvirkelag.

– Da jeg var 19 år fikk jeg tilbud om å begynne som bestyrer, og det gjenspeiler vel at jeg har vært litt tidlig på. Man måtte egentlig være 20 år for å løse ut handelsbrev.

Han smiler mens han tenker tilbake på tida som leder i Naustbukta. Som 20-åring giftet han seg, og i flere år trivdes familien godt her.

– Vi bodde over butikken, i leiligheta i andre etasje. Og det var travelt å drive butikk. På den tida hadde jeg med alt sammen, fra regnskap til lønn og skatteoppgjør. I forhold til i dag var det en helt annen verden.

– Var du mer nede enn oppe?

– Det var i alle fall veldig enkelt å gå ned, smiler han, og legger til at bygda hadde stor tillit til handelsmannen på den tida.

– Folk kom ofte inn på kontoret, og jeg ble meddelt det meste. Det kunne nesten gå så langt at jeg fikk vite hvor folk hadde gjemt pengene sine, så jeg ble mye mer enn en vanlig butikkmann.

Tett på ei stor utvikling

I Naustbukta satt han i sjefsstolen fram til 1988. Da søkte han på stillinga som disponent i Rørvik samvirkelag, og flyttet hit. Siden omstruktureringa i 2016, da Coop Rørvik ble en del av Coop Midt-Norge, har han vært senterleder.

Og på de mange årene som har gått har det skjedd mye i Rørvik.

– Det har vært en interessant reise, sier han.

– Hvis vi ser på utviklinga fra slutten av 60-tallet og fram til nå, så er det helt voldsomt.

En av de største forandringene er måten jobben gjøres på.

– Før i tida hadde vi bare en gammeldags telefon, og alt av bestillinger gikk per post. Det var ikke før utpå 80-tallet at vi begynte å merke revolusjonen når det gjelder datakommunikasjon. Så det er den største endringa, sier Skjevelnes, som legger til at en annen stor endring er oppblomstringa av ulike konsept.

– Til langt ut på 70-tallet var handelen preget av at det var ikke fantes spesialbutikker. Før det solgte vi alt fra TV'er til fiskeutstyr og støvler. Det som i dag kalles dagligvarebutikk, hadde alt mulig, men i dag er det helt rendyrkede konsepter.

Han legger til:

– Ja, også er det en kjempeforskjell i utvalget selvfølgelig. Det vi hadde da, hadde ikke blitt særlig godt mottatt i dag, ler han.

STOR UTVIKLING: Kjell Skjevelnes har vært i Coop-systemet i 53 år, noe som har gjort at han har vært med på den store utviklinga som har vært innenfor handelsvirksomheten i Ytre Namdal.   Foto: Lena Erikke Hatland

– Bedre enn forventet

Når han nå avslutter det lange arbeidslivet er det noe på overtid. Egentlig hadde han planer om å gå av før fylte 67. Men så ble det viktig å følge det store prosjektet med nytt kjøpesenter i havn.

– Vi gjorde en betydelig utbygging allerede rundt 2010, og da var det flere som ville leie uten at vi hadde planlagt det. Etter det har vi bare måtte ta skrittet enda lenger, og følge utviklinga. Men vi så at vi ikke kunne løse det på den måten vi tradisjonelt hadde gjort det. Vi måtte ha faglig hjelp.

Det var da Amfi kom inn på laget, men realisering av det nye kjøpesenteret skulle ta lenger tid enn planlagt.

– Vi mistet ett par år på grunn av noen tomtespørsmål, og i etterpåklokskap ser vi at den prosessen skulle begynt litt tidligere. Men dermed mistet vi to viktige år, og det fikk store følger med tanke på kostnadsutvikling og at det har skjedd mye med tanke på butikkdrift.

Særlig det siste året har det vært en del butikkkjeder som har begynt å slite litt, legger han til.

– Og det ble en tyngre periode å etablere seg i. Det hadde vært mye enklere å fylle opp med leietakere for to år siden.

Sett bort fra det er senterlederen fornøyd med resultatet.

– Det ble enda bedre enn forventet, sier han, og legger til at de ikke er i mål helt enda.


Ny kjede klar for Amfi Rørvik

Nå jakter Mekk-kjeden på riktig person til å drive butikken på det nye Amfi-senteret i Rørvik.

Elektrokjede vil etablere seg på Rørvik

Finner Elon franchisetaker er målet å åpne opp ny butikk allerede før julehandelen er i gang.

Jobber for Power-butikk:

– Hvis alt går etter planen, åpner vi i Rørvik i løpet av høsten

Elektrokjeden Power ønsket å flytte inn på Amfi-senteret i Rørvik, men ble fintet ut av konkurrenten. Nå lover varehusgiganten kamp om kundene i kystbyen.


Fortsatt skal den gamle delen av senteret oppgraderes, og ikke alle leilighetene er solgt. Derfor skal han fortsatt ha rollen som styreleder i Coop Rørvik eiendom.

Og styrelederen er ikke i tvil om at det er bra for regionen med et bygg som dette.

– Modellen med små kjøpesenter på mindre steder, er den eneste muligheten for at handelen kan utvikle seg – ellers vil ikke landsdekkende kjeder etablere seg her, sier han.

– Samtidig er det veldig viktig at vi har ei løsning midt i Rørvik sentrum, så vi kan si at vi har et samlet handelsbilde. Det har aldri vært meninga at alt av handel skal være i dette bygget, men at det er et lite fyrtårn som gir oss en bredde totalt er veldig viktig.

Skal trives som vanlig kunde

Da Skjevelnes kom hit for 32 år siden, overtok han en butikk med brutto omsetning på 15 millioner.

– Og nå forlater jeg et bygg som vil få helårsomsetning på 300 millioner. Og likens – da jeg kom hit var ikke bygget mer enn 1.000 kvadrat. Nå er det snakk om totalt 15.000 kvadratmeter med eiendom. Det føles veldig greit å tenke på det, smiler han.

Men at han forlater bygget er en overdrivelse. Når kontoret er pakket, og den siste arbeidsdagen som senterleder er avsluttet, går turen opp trappa, og inn i leiligheta som han og kona har kjøpt og flyttet inn i like før påske.

– Jeg tror det er mange som tenker at de kommer til å se meg mye her, men jeg tror ikke det blir sånn. Jeg er veldig bevisst på at jeg aldri skal bli noen syvende far i huset, og nå ser jeg fram til å bli en vanlig kunde slik som alle andre, smiler Skjevelnes.

PENSJONIST: Kjell Skjevelnes hadde planer om å gå av i god tid før fylte 67 år. Nå er han 69 år, og gleder seg til å bruke mer tid på altanen i den nye leiligheta på toppen av Amfi-senteret.   Foto: Lena Erikke Hatland

– Hva er du stolt av etter disse 50 årene?

– Jeg går ikke rundt og er noe spesielt stolt, for det er ikke en enmannsjobb som er gjort, sier han ydmykt.

– Men det er veldig greit å tenke tilbake på at du har fått det til på en måte som nesten alle føler er riktig. Selv om perioden etter åpning ikke har vært så lang, viser det seg at bygging av nytt senter har vært en suksess omsetningsmessig. Og en utviklinga vil nok helt sikkert fortsette.

– Hvordan blir hverdagen nå?

– Jeg får veldig mye spørsmål om det – hva jeg skal gjøre nå. Men de tankene har jeg ikke, for jeg har bestandig vært på hælene. Det å slippe å våkne om natta for å løse problemer skal føles veldig godt, smiler han, og legger til:

– Nå skal jeg prøve å være latmark en periode.

Og det tror 69-åringen at han kommer til å trives med.

– Jeg har gledet meg til å gå på arbeid hver eneste dag. Til og med i dag var det trivelig. Framover kommer jeg istedet til å trives med å gå på altanen og se på omgivelsene.