– Boligprisene steg kraftig i august. Det er vanlig at boligprisene stiger i august, men veksten i år er sterk for august å være, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

I august steg boligprisene med 1,9 prosent, viser boligprisstatistikken fra Eiendom Norge mandag. Justert for sesongvariasjoner endte boligprisene opp 0,6 prosent.

Hittil i år har prisene steget 9,1 prosent.

– Det ligger an til svakt fallende priser i boligmarkedet fram mot vinteren, der det blir mer kjøpers marked. Hovedårsaken til det er kombinasjonen av raskt stigende renter og høy inflasjon, som svekker kjøpekraften, sier sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, til NT24.

Lever i sin egen verden

Grethe Meier jobber er adm. direktør i Privatmegleren, og mener at vi står overfor et taktskifte i boligmarkedet.

Hun peker på at det ble lagt ut 12.780 boliger for salg forrige måned, noe som er 9,1 prosent flere enn samme tid i fjor.

– Prisfesten er over. Jeg tror vi vil bevege oss mer over til kjøpers marked mot slutten av året. Det er veldig mange boliger som nå skal ut for salg. Vi mener dette vil skape langt større forutsigbarhet for kjøper og selger, sier Meier til E24.

Lauridsen sier at de høyere rentene ikke har slått ut i boligmarkedet ennå. Men på lengre sikt vil det få en effekt.

– Tilbudssiden i bruktboligmarkedet har styrket seg i løpet av august, og det er lagt ut nesten like mange boliger for salg i august som i august i 2018 og 2019. Dette gir bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel enn hva vi har sett tidligere i 2022, sier han.

På rentemøtet 18. august satt Norges Bank opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent, og det er varslet ytterligere rentehevinger fremover. Samtidig rammes privatøkonomien til folk knallhardt, med økte priser på blant annet mat, drivstoff og strøm.

– Boligmarkedet lever i sin egen verden om dagen. Jeg hadde ikke klart å forutse at det skulle komme så mange boliger for salg nå, sett i lys av renteøkningene og den kraftige prisveksten. Til tross for at kjøpekraften vår er betydelig redusert fortsetter vi å prioritere investering i bolig, sier Meier til avisen.

RBK-spiller kjøpte tredje bolig

Sist måned skiftet eiendommer hender for 3,9 milliarder koner i Trondheim. Det er 400 millioner kroner mindre enn måneden før, ifølge eiendomsoverdragelsene for den siste måneden.

Blant de rundt 700 transaksjonene som ble gjennomført i Trondheim i august, er det flere kjente navn.

  • Stadsing Dahls gate 42 B (Gnr 411, bnr. 26, seksjon 2) er solgt for kr 4.725.000 fra Agnes-Henriette Å Hunsdal og Marius Holum til Edvard Sandvik Tagseth (23.08.2022)
  • Martin Barstads vei 8 B (Gnr 21, bnr. 1142) er solgt for kr 5.500.000 fra Frode Helgeton, Inge Helgeton og Odd Brynjar Helgeton til Sigvaldi Björn Gudjonsson (03.08.2022)
  • Strindvegen 29 D (Gnr 59, bnr. 371, seksjon 1) er solgt for kr 14.200.000 fra Kaare Arnstad til Anita Kapstad og Sten Roger Myren (24.08.2022)

– Det har vært kun utleie i hele delen, så det må gjøres litt før jeg skal bo der. Jeg kunne sikkert bodd der, men det er ikke «shinet» akkurat, fortalte Edvard Sandvik Tagseth (21) til Nidaros nylig.

RBK-profilen forteller at det er et oppussingsprosjekt han har kjøpt seg.

– Det blir spennende dette her, det er bare å begynne med å pusse opp.

21-åringen eier tre boliger, men ønsker ikke å bli omtalt som «eiendomsbaron» ennå.

– Det er en fin ting å bruke penger på. Så har jeg litt interesse av det, med en far som er arkitekt og altmuligmann, mens broren min er megler.