Kværners kvalitetskontroll har avdekket 15 uriktige sveisesertifikater i Verdal

Sveising ved Kværner Verdal.

Sveising ved Kværner Verdal. Foto:

Det er avdekket uriktig informasjon ved 15 sveisesertifikater for personell fra SEC som skulle bidra i planlagt arbeid ved Kværners anlegg i Verdal.

DEL

VERDAL: Kværners kvalitetskontroll har avdekket at det er uriktigheter i dokumentasjon mottatt fra underleverandøren SEC.

SEC Norge AS er et bemannings- og rekrutteringsselskap som holder til på Stord.

Kværner slår nå alarm etter at selskapets internkontroll avdekket det de og det tyske sertifiseringsselskapet TÜV mener er forfalskede sertifikater hos innleide sveisere.

15 uriktige sertifikater

Kværner har startet egen gjennomgang av sertifikater for personell fra underleverandører. Denne prosessen inkluderer all Kværners virksomhet i Norge, inkludert virksomheten ved verftene i Verdal og på Stord. Foreløpig synes det å være uriktig informasjon ved 15 sveisesertifikater for personell fra SEC som skulle bidra i planlagt arbeid ved Kværners anlegg i Verdal, skriver Kværner på sine hjemmesider.

Kompetansekontroll

Kommunikasjonssjef Tove Strand Trana ved Kværner Verdal viser til Torbjørn Andersen, VP IR & Kommunikasjon i Kværner, for spørsmål i sakens anledning.

Han skriver i en e-post til NT24 at Kværner i meldingen har forsøkt å beskrive den informasjonen de har i dag.

– Med hensyn til ditt spørsmål om noe «har foregått» ved Kværner Verdal, finner du i meldingen en seksjon om kontroll av kvalitet, sikkerhet, kompetanse etc., og tidlig i denne delen står det: «For å sikre at alt arbeid utføres med riktig kvalitet, og for å sikre at ferdige anlegg innfrir alle krav og standarder, jobber både Kværner og hele bransjen i henholdt til omfattende NORSOK- og myndighetskrav. De 15 uriktige sertifikatene ble avdekket allerede i de tidlige fasene av kvalitetssikring og barrierer for å sikre kompetansekontroll», melder Andersen.

Her kan du lese hele Kværner sin melding.

– Hva gjøres i sakens anledning lokalt?

– Med hensyn til ditt spørsmål om hvordan det nå jobbes har vi i meldingen også forsøkt å beskrive det som nå gjøres, svarer Andersen.

De norske bransjestandarder og myndighetskrav krever at alle som skal jobbe med sveiseoppgaver for norske olje- og gassprosjekter må ha sertifikat som dokumenterer at personen har riktig fagkunnskap.

Sertifikatene med uriktigheter synes å være utstedt av det anerkjente europeiske sertifiseringsorganet TÜV. Kværner har informert TÜV om funnet og bedt dem om å bidra til avklaring av sertifikatenes gyldighet.

Politiet er informert

Kværner ser alvorlig på saken, og har derfor også informert norsk politi om forholdet. TÜV har etter kontakten fra Kværner lagt ut informasjon til sine kunder om at det kan være feil ved sertifikater, samt at TÜV også har informert påtalemyndigheter.

Kværner har fått tilsendt dokumentasjon av fagkunnskapen for sveisere fra SEC, og det fremstår som at det ikke er gjennomført riktig prøve for enkelte av sertifikatene. Kværner forventer at SEC vil bidra til full avklaring rundt dette.

Det er ingen tegn til at saken har påvirket kvaliteten på sveiser for pågående eller tidligere gjennomførte prosjekter fra Kværner, melder Kværner.

Venter på avklaringer

Etter planen skal SEC bidra med sveisearbeid på Kværners verft i høst. Disse oppgavene vil bli søkt løst med andre ressurser inntil SEC har levert tilfredsstillende avklaring på uriktigheter i sveisesertifikatene. De ansatte fra SEC som er berørt av dette er inntil videre ikke satt i arbeid ved Kværners anlegg.

Parallelt med å få frem alle fakta arbeider Kværner med å sikre ressurser til å gjennomføre arbeid på pågående prosjekter som planlagt, skriver Kværner på sine hjemmesider.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken