– Moan var aldri et alternativ. Det måtte bli Levanger sentrum

UTVIDER: Solbjørg og Hans Arne Drågen gleder seg til å få mer lagerplass og et etterlengtet utstillingslokale midt i Levanger sentrum om en måneds tid.

UTVIDER: Solbjørg og Hans Arne Drågen gleder seg til å få mer lagerplass og et etterlengtet utstillingslokale midt i Levanger sentrum om en måneds tid. Foto:

Solbjørg og Hans Arne Drågen flytter Bunadstuggu fra Nesset til Levanger sentrum i november.

DEL

LEVANGER: – Egentlig er det så enkelt som at vi trenger mer plass og for oss var det ikke noe alternativ til Levanger sentrum. Skulle vi flytte – skulle vi hit, sier Solbjørg og Hans Arne Drågen.

NYTT LOKALE:  Solbjørg og Hans Arne Drågen flytter Bunadstuggu til Levanger sentrum. Lokalet har tidligere huset Fretex, og Mella Mote.

NYTT LOKALE: Solbjørg og Hans Arne Drågen flytter Bunadstuggu til Levanger sentrum. Lokalet har tidligere huset Fretex, og Mella Mote.

Utstillingslokale

De forteller at de så på to andre lokaler først, før de fikk hånd om den gamle Fretex-butikken midt i Levanger sentrum.

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger på at vi flytter hit. Levanger sentrum er mer i vinden nå enn for kort tid siden. For oss var Moan aldri aktuelt, sier paret.

De forteller at de går fra kontorlokale til utstillingslokale.

– På Nesset leier vi fire kontorer. Vi blir mer synlig her og regner med at det kommer flere folk innom. Det gleder vi oss til.

BUNADSLOKALE: Solbjørg og Hans Arne Drågen har en del å henge fingrene i før de er på plass med bunader og festdrakter i sitt nye lokale. Her med en grafferdrakt mellom seg.

BUNADSLOKALE: Solbjørg og Hans Arne Drågen har en del å henge fingrene i før de er på plass med bunader og festdrakter i sitt nye lokale. Her med en grafferdrakt mellom seg. Foto:

Startet i Røros

Bunadstuggu startet allerede i 1934 på Røros, før bedriften tok veien til Levanger via Trondheim. I 2012 tok Grete og Rolf Drågen over bedriften. De er foreldrene til Hans Arne og da de skulle pensjonere seg, gikk han og kona i tenkeboksen. Først tok de over halvparten av firmaet i 2016, før de i januar 2018 bestemte seg for å ta steget hundre prosent.

Solbjørg sa opp fast jobb i barnehage for å utvikle bedriften videre, og har nå dette som sin eneste arbeidsplass.

– Jeg har alltid hatt interesse for håndarbeid, med det var litt tilfeldig at dette ble jobben min. Foreldrene til Hans Arne hadde veldig lyst til at noen i familien skulle ta over, men det var noe med å si opp ei faststilling. Jeg testet først med 20 prosent stilling og så ble det 100 prosent Bunadstuggu av det til slutt, smiler hun.

Ansetter

Hun forteller at de nettopp har tatt over Leksvikdrakten. For tre år siden kjøpte bedriften Frueskodrakten fra Snåsa. Nå går det så bra at de må utvide med en ekstra stilling fra januar av.

– Gradvis blir vi større og større, men vi har ikke lyst til å bli for store heller. Ved å flytte til sentrum blir vi mer synlige og kan ikke stenge butikken i juli, da er det godt å ha flere ansatte å spille på, sier Solbjørg.

Markedet er konfirmasjon

Hun står for mye av syingen selv, men har også flere lokaler syersker på faktureringsseddelen hver måned.

– Trykket er jevnt. Det er konfirmasjoner som står for hovedmarkedet vårt, og der har jeg inntrykk av at "alle" fremdeles skal ha bunad og sparer i flere år for å ha den riktige drakten på den store dagen. Vi selger og produserer 60-100 bunader årlig. Kundene våre kommer fra hele Trøndelag.

Hans Arne er medeier med kona, men er ansatt i Trønderdistribusjon og i Brannvesenet.

– Selve påtegningen foregår fremdeles hjemme, der bilen skulle stått. Det skyldes at vi ikke ønsker avgasser og lukt i butikklokalet.

Koronastengt

Koronastengingen i mars og april har de klart å ta igjen. Og de skryter av godt samarbeid med Bunadsaum på Inderøy. Regnskapstallene for 2019 viser driftsinntekter på fire millioner kroner, og et driftsresultat på 848.000 kroner.

– I år er det ikke noe er normalt. Vi stengte lokalet en måned fra 12. mars og har hatt gradvis åpning. Alt av konfirmasjoner ble forskjøvet. Vi er akkurat ferdig med sesongen. Året sett under ett har ikke koronaen hatt noen økonomisk påvirkning for oss, vi har tatt det igjen. Økonomisk har vi ligget stabilt de siste årene og ligger vi der fremover skal vi være fornøyd, sier paret.

I tillegg til å tilby bunader og drakter, samt sko og sølv, har de også symaskinverkstedet til far Rolf i kjelleren når de tar i bruk lokalene om en måneds tid.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken