Møbler produsert i Rørvik gjør det godt i Tyskland og Sveits

EKSKLUSIVT: I fjor sommer deltok Volker Hempelmann på ei møbelmesse for første gang.  Få måneder senere har han designet og produsert en hel møbelserie: «Nordlys Møbler».

EKSKLUSIVT: I fjor sommer deltok Volker Hempelmann på ei møbelmesse for første gang. Få måneder senere har han designet og produsert en hel møbelserie: «Nordlys Møbler». Foto:

I fjor sommer deltok Volker Hempelmann på ei møbelmesse for første gang. Få måneder senere har han designet og produsert en hel møbelserie: «Nordlys Møbler».

DEL

RØRVIK: – Jeg har ingen møbler å vise deg, for alt er utsolgt, smiler Volker Hempelmann i verkstedet til Ytre Namdal Snekkeri på Nordaunet like utenfor Rørvik.

Hempelmann, som opprinnelig er utdannet arkitekt i Tyskland, flyttet til Rørvik sammen med kona Ute Wengorz og barna Lena, Mattis og Noa for 12 år siden. Da ble han ansatt i Hansvik Båt AS, men året etter gikk bedriften konkurs.

– Det var ikke noe problem å finne seg arbeid. Jeg jobbet som snekker rundt omkring, men det var liksom ikke det jeg hadde lyst til å drive med, sier Hempelmann, mens han viser fram de første prototypene fra møbelserien.

Etter ett år åpnet muligheten seg for å kjøpe verkstedet på Nordaunet. Sammen med flere kjøpte Volker lokalene til Ytre Namdal Snekkeri, hvor jobben hovedsakelig besto i å bygge innredninger til båt og bygging av trapper.

Ideen om å skape en møbelserie

Det var under et besøk av hans svenske kompis gjennom 20 år, Dag Jansson Perslow, at ideen om å skape en møbelserie oppsto. Perslow, som har verksted i Hamburg hvor han ombygger og resirkulerer maritimt treverk til møbler, spurte Hempelmann om de ikke skulle lage noe sammen.

Hjemme i Tyskland hadde han et opplag eik han hadde fått tak i etter en storm. Siden opplaget var såpass stort, ble de raskt enige om å lage en hel serie i stedet for bare ett møbel.

– I fjor sommer hadde vi ikke mer enn noen ideer, men vi meldte oss likevel på en møbelmesse i Zürich, forteller Hempelmann.

Fram til messa i november samme år jobbet de hardt med å lage prototyper og for etterhvert å ferdigstille møbler de kunne ha med seg.

– Vi ville gjerne fotografere møblene på Vikna, siden det er her de produseres. Det regnet absolutt hele uka, men siste dagen var det tre timer med oppholdsvær slik at vi fikk til en bildeserie, sier Hempelmann, som videre forteller at de selv har gjort absolutt alle ledd i produksjonen selv.

– Vi hadde jo aldri vært på en messe før. Vi var bare to kompiser som lastet opp det vi hadde laget på en henger og dro. Vi visste ingenting om importregler og sånt. Alt gikk bra og vi fikk fantastisk respons, men vi glemte jo å skrive opp e-postadresser og alt slikt. Vi var bare så glade og stolte over mottakelsen, ler Hempelmann.

Konas innlegg har skapt interesse i Norge

Møblene har hovedsakelig vært markedsført og solgt i Tyskland og Sveits. Det var først da kona Ute skrev et innlegg på Facebook at responsen i Norge kom.

– Jeg har jo egentlig ikke tid til det. Jeg jobber alene med båt-innredningene og møblene er jo egentlig bare et sideprosjekt. Vegen blir til mens vi går, og det er én av grunnene til at dette er et privat prosjekt og ikke gjennom Ytre Namdal Snekkeri.

På sitt neste besøk på messe i Hamburg, i januar, stilte Hempelmann mer forberedt.

– Jeg hadde lært meg å snakke salg. På den første messa var jeg jo bare begeistret over alle som fattet interesse for møblene. Skal man selge, må man være mer på. Snill og hyggelig selvfølgelig, men også tydelig. Et slikt møbel er relativt kostbart og alt rundt dette må man være tydelig på når man skal selge.

Inspirert av 70-tallet

Møbelserien er inspirert av 70-tallet, men med et moderne preg. Hempelmann mener det var da møbler ble kjøpt for å vises fram, og ikke bare ha en fast funksjon i hjemmet. Dessuten var ønsket om et enkelt design tilstede da de startet prosessen med å designe møblene.

– Vi bruker et komplisert system under produksjonen. Eika har utrolige krefter i seg, og det er derfor viktig at systemet som brukes når det produseres gjør at det holder seg slik som det skal.

Til nå er serien blitt produsert på bestilling, men etterhvert er det mulig at Hampelmann produserer et opplag av de mest typiske møblene for serien. Det er derimot ikke snakk om masseproduksjon.

– Dette er ikke rimelige møbler man bare kjøper for å bytte ut. Det er kostbart, og selv om vi prøve å presse prisene så langt ned det går, er dette møbler man kjøper for å ha i mange år. Det er ikke noe man bare bestiller over natta, sier Volker.

Artikkeltags