NAMSOS (Namdalsavisa): Om fire uker, mandag 20. februar, kommer ikke NA sin papirutgave som vanlig.

– Vi slår nå sammen de to papirutgavene på mandag og onsdag til en fyldig utgave – som distribueres til alle våre abonnenter på tirsdager, sier sjefredaktør i NA, Kim Riseth.

Det betyr at NAs papirutgave vil komme ut to dager i uka - tirsdag og fredag. Helgeavisa på fredager vil bestå, men helgesakene kommer nå i selve hovedavisa – og ikke som et eget bilag.

– Det er ikke tilfeldig at dette skjer nesten nøyaktig ett år etter Russlands invasjon i Ukraina. På det ene året har papirprisen doblet seg. Kostnadene til å kjøre ut avisa har økt dramatisk. Alle andre kostnader har økt - også prisen på papiravisa. Det er likevel ikke nok til å dekke det det faktisk koster å trykke og kjøre ut papiravis tre ganger i uka. Vi er tvunget til å ta grep, sier sjefredaktør i NA, Kim Riseth.

Nye lesevaner

Da NA endret utgivelsen av papiravisa til tre utgaver i uka, samtidig med at korona-pandemien rammet Norge, lyktes avisa med å lage mer innhold og mer og bedre journalistikk, mener Riseth.

– De tre papirutgavene vi lagde ble bedre, og vi lagde et fyldig helgemagasin. Opplaget og antall abonnenter økte. Jeg trodde den gangen at tre papirutgaver i uka var noe vi skulle ha i NA i overskuelig framtid. Men det var før både kostnadene og endringene i lesevaner skjøt enda mer fart, sier sjefredaktøren som peker på at nye tider også skaper nye medievaner.

– Nå er det ikke slik lenger at de fleste av avisleserne er avhengig av at papiravisa kommer mandag morgen. Det som har skjedd i løpet av helga må du uansett bruke våre nettsider for å få med deg. Isteden for å tvinges til å lage tynnere papirutgaver mandag og onsdag, slår vi de to avisene sammen til en utgave, som vi sparer både penger og miljø ved å distribuere på tirsdager. Men det blir ikke mindre innhold totalt sett, vi skal fortsatt ha en fyldig fredagsutgave med kommentarer og gode lesesaker, og tirsdagsavisa blir utvidet, sier Riseth.

Oppsummerer nyhetsdøgnet for deg

Sjefredaktøren er forberedt på at valget om å redusere antall papirutgivelser vil skape reaksjoner.

– Vi skjønner at det er kjedelig for de mange av våre lesere som elsker papiravisa, og følelsen den gir av å holde seg oppdatert. Papiravisa er ofte bedre til å få oversikt, og til å være sikker på at en har fått med seg de beste og viktigste sakene fra Namdalen, enn noe som fyker forbi på en nettside, sier utviklingsdirektør i TA Media, Eva Meidal.

Derfor vil NA gi leserne et nytt tilbud; en oppsummering av de viktigste og beste sakene man bør ha fått med deg fra Namdalen, dødsannonser og gratulasjoner.

– Dette vil vi gjøre i en egen oppsummering som vi legger ut på våre nettsider hver kveld. Når den er klar får du beskjed, slik mange av er vant med fra e-avisa i dag. Det at vi kan spare tid og penger som vi ellers måtte ha brukt til å lage papiravis tre ganger i uka, gjør at vi nå kan satse enda mer på vårt digitale tilbud, sier Riseth.

Tilgang på 80 norske aviser

Det vil gi seg utslag i at du nå som NA-abonnent kan velge å oppgradere til abonnementet «+alt».

Det vil si at du får tilgang på Trønder-Avisa, Steinkjer-Avisa, Snåsningen, Nidaros og alle de andre over 80 avisene som er med i dette Amedia-samarbeidet i Norge.

– Du får også tilgang på alt vi sender på Direktesport, det vil si mange av fotballkampene i 4. divisjon med Flatanger, Namsos og Rørvik i år, sier sportssjef i NA, Svein-Tore Hovd.

Etterspurt

Den tilgangen er et resultat av at TA Media, som eier Namdalsavisa, har inngått en avtale med Amedia.

– Det at vi nå endelig kan tilby dette til leserne er vi veldig glade for. Vi vet at dette er etterspurt, og vi har jobbet med å få på plass denne avtalen i lang tid, sier Eva Meidal i TA Media.

– Dette tror jeg blir veldig bra for de som kanskje har ei annen lokalavis de ønsker å følge med på, enten fra heimplassen eller der de kommer fra, men også for namdalinger som kanskje bor i Oslo eller Trondheim. De kan nå både kan ha de nye lokalavisene Nidaros og Avisa Oslo, samtidig som de får tilgang på alt fra NA i samme abonnement. For de som vil følge med på nyheter fra resten av Trøndelag får de nå altså full tilgang til alle de andre avisene i Trønder-Avisa-gruppen – inkludert e-avisene, forklarer Riseth.

Vil du endre abonnementet ditt kan du gå inn på namdalsavisa.no og velge Min side i menyen.