(Nidaros)

Lien var ikke overrasket da regjeringen tirsdag kveld varslet nye tiltak, men hadde samtidig ikke forventet at tiltakene skulle være så strenge.

– Det er klart jeg luktet lunta, men dette nivået hadde jeg aldri sett for meg, sier Lien til Nidaros 40 minutter etter at regjeringens pressekonferanse startet.

Der ble det blant annet varslet at meteren er tilbake, i tillegg til at det blant annet innføres skjenkestopp etter midnatt og maksimalt 50 personer på offentlige arrangementer uten faste tilviste sitteplasser.

Les også: Dette er de nye nasjonale tiltakene

– Gjeninnføringen av meteren kommer til å bli ekstremt kostbart for mange og det kommer til å ramme næringen hardt, sier Lie og fortsetter:

– Alle blødde da det smalt på dass de første månedene i mars, april og mai (i fjor journ.anm.), men nå har det normalisert seg og mange trøndernæringer går så det griner, heldigvis. Men nå blir næringen som har vært hardest rammet, rammet igjen i det de går inn i den sesongen som er viktigst for dem.

– Mange følelser i sving

Lien tror det er mange, både i Trondheim og nasjonalt, som har en tung kveld tirsdag.

– Dette er ikke den julegaven de hadde fortjent. Dette setter nok mange følelser i sving både i dag og i morgen og jeg tror det er mange både ansatte og eiere som feller en tåre i kveld, sier regiondirektøren og tilføyer:

– Dette blir veldig, veldig krevende å håndtere.

Han tror flere i bransjen ikke vil være i stand til snu om like raskt som regjeringen ønsker, og dermed kanskje må holde stengt.

– Det er mange restauranter som ikke er forberedt og som vil måtte gjøre store endringer, og i mange tilfeller vil det være de som ikke er i stand til å gjeninnføre meteren.

På spørsmål om Lien mener noe kunne vært gjort annerledes, svarer han raskt at han ikke jobber med smittevern, men at han håper regjeringen og Jonas Gahr Støre har tenkt gjennom hva meteren vil medføre.

– Bare det at han holder en pressekonferanse med den type bekymring gjør jo at folk ikke tør å dra på julebord, sier regiondirektøren.

Oppfordring til de uvaksinerte

Regiondirektøren mener også at tiltakene bør være en tankevekker for de som kan la seg vaksinere, men sier «nei».

– Rundt ni prosent av Norges befolkning er ikke vaksinerte, samtidig ser vi at halvparten av de som ligger på sykehuset er uvaksinerte. Hadde sykehusene vært halvparten så fulle som nå, er det ikke sikkert at denne pressekonferansen hadde funnet sted, mener han.

Han påpeker at omikron-varianten uansett sikkert hadde kommet til både Norge og Trondheim, men mener at man ville hatt kapasitet ved sykehusene om alle lot seg vaksinere.

– Jeg har respekt for at det ikke er alle som kan vaksinere seg. Men jeg håper alle de som har bestemt seg for å ikke ta vaksinen, tenker over at tusenvis av mennesker i Norge står i fare for å miste jobben, sier Lien før han kommer med en oppfordring på kav nordnorsk:

– Det viktigste man kan gjøre er å hute sæ å ta vaksina!

– Ikke finn opp kruttet på nytt

Regjeringen varsler at den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet gjeninnføres. Den kommunale ordninger blir styrket med én milliard kroner.

– Det tror jeg er veldig bra. Det er viktig at de ikke begynner å finne opp kruttet på nytt og heller gjeninnfører noe som er effektivt og som de kan gå raskt i gang med, mener Lien.

Han mener det også må på plass en kompensasjonsordning for å beholde folk i jobb.

– Vi vet at næringen allerede sliter med å få tak i blant annet servitører og vi så at ikke alle kom tilbake etter forrige permittering. Nå er det viktig at reiseliv, hotell og restauranter slipper å permittere for tredje gang. Skjer det, frykter jeg at folk blir lei og at man vil slite enda mer med å manne opp igjen senere.