Ny rettsrunde for SinkabergHansen og Bindalslaks

Av

SinkabergHansen og Bindalslaks vant både i tingretten og i lagmannsretten. Nå er det klart for foreløpig siste runde i striden mellom oppdretterne og Baard Johannessen.

DEL

ARENDAL: Mandag startet hovedforhandling i tvistesaken der oppdretterne krever erstatning fra aksjonær Baard Johannessen. Saken går i Aust-Agder tingrett, og det er satt av to dager til behandling.

Vant motsøksmål

SinkabergHansen og Bindalslaks var av Eco Lice AS og Sea Lice Research Norway AS – eid av Baard Johannessen – anklaget for å ha benyttet Johannessens patenterte kombinasjonsmetode i en rekke avlusninger fra 2010. SinkabergHansen var alene avkrevd en erstatning på opp imot 50 millioner kroner.

De gikk til motsøksmål og anførte at patentet var ugyldig, og har fått medhold i to rettsinstanser.

I tillegg avviste Høyesterett anken fra Eco Lice AS og Sea Lice Research Norway AS.

Krav mot eneaksjonær

Det ble åpnet konkurs i begge selskapene til Johannessen i juni 2017. Ifølge ham ble konkursen utløst av et krav fra SinkabergHansen på omlag ni millioner kroner, og to andre selskaper på til sammen 700.000 kroner. Dette er krav i forbindelse med at Johannessen ble dømt til å dekke saksomkostningene til sin motpart.

Intrafish meldte i september i fjor at SinkabergHansen saksøkte Baard Johannessen personlig og morselskapet hans for minst 7,5 millioner kroner.

Ifølge aksjeloven er det åpning for å holde eneaksjonær ansvarlig, til tross for at det er snakk om aksjeselskap – der utgangspunktet er at eiere ikke er personlig ansvarlig ved eventuell konkurs.

Artikkeltags