Selger det gamle handelsstedet: – Håper noen vil ta vare på det

– Du tar noen runder med deg selv før du selger noe som dette, sier Frode Willy Hansen.

GÅRD OG REISELIV: Frode Willy Hansen selger Løvøen gård, som består av selve gården og et reiselivsselskap. I det røde huset har han bodd i mange år, men nylig flyttet han til Rørvik.  Foto: Lena Erikke Hatland

Nyheter

LAUVØYA: Det er stille her nå som sesongen for lengst er over for sportsfiske. Men på sommeren er det full fart. Hit til det gamle handelsstedet på Lauvøya kommer tyskere, tsjekkere, nederlendere, svensker og østerrikere for å fiske både på åpent hav, i dype fjorder og på de mange grunnene.

– Hvordan finner de fram til dere?

– Det kan du lure på, ler Frode Willy Hansen.

– Det er vel jungeltelegrafen, samt at jeg har noen agenturer som jeg samarbeider med i Tyskland og Tsjekkia. Men jeg har ikke vært noe god på markedsføring, så her er det noe å gå på for den nye eieren.

Familien hans har eid Løvøen gård i fire generasjoner. Selv har han drevet det siden 1997, men nå har han fått nok. Det historiske stedet er derfor lagt ut for salg.

– Det er veldig viktig for meg å finne riktig eier. Noen som har det jeg ikke har lenger, sier han, omgitt av gamle plakater inne i resepsjonen.

– En som har gnisten, og gjerne litt kunnskap om fiske og det å være på sjøen.

Et sted med mye historie

De første bygningene ved Løvøen Gård ble bygd rundt 1880. I tillegg til tradisjonell gårdsdrift, var det også fiskemottak, landhandel, postkontor, hermetikkfabrikk og bakeri her. Hansen, som selv har vokst opp her, beskriver det som å ha vært et pulserende handelssted på den tida.

Men på 1950-tallet ble bakeriet nedlagt, før det samme skjedde med sildmottaket da sildefisket ble stoppet i 1972. Landhandelen var det siste som ble nedlagt i 1986, og med det var noe av næringsgrunnlaget borte – og bygningene begynte å forfalle.

– I 1990 startet vi restaureringa av hovedhuset på gården. Med det fikk vi mulighet å tilby gjester minneverdige opphold i bygninger med historisk sus, sier Hansen, som nå har ti leiligheter og fjorten båter å leie ut.

I tillegg til leilighet- og båtutleie kan gjestene benytte seg av eget fryseri og sløyeplass, og de tilbyr også utleie av selskaps- og møtelokaler.

– Det krever mye å drive et sted som dette, så den nye eieren skal gjerne ha familie som bidrar i ryggen. Det som har gjort at jeg har fått nok, er vel at jeg har holdt på så mye alene, sier han.

Fullbooket neste sommer

Hansen forteller at de aldri har hatt bedre belegg enn nå, og legger til at neste sommer allerede er fullbooket.

– Så den som tar over får litt av en gavepakke egentlig, smiler han, og legger til at det siste året har Løvøen gård vært utleid til et par som har drevet det.

– Det kan være et alternativ at noen leier og driver det framover også. Jeg må ikke selge med en gang, sier Hansen, som er mest opptatt av at noen tar imot gjestene neste sommer.

– Jeg er veldig spent, og litt stresset. Jeg har lovet dem som har booket neste sommer, at det skal være noen her å møte dem – enten det blir noen nye eller meg.

– Det er egentlig godt gjort at det er så fullt når det er så mange løse tråder, legger han til.

Håper det blomstrer

Løvøen gård er delt i to selskap. Det ene er selve gården, som er et enkeltmannsforetak. Det andre er reiselivsselskapet, hvor Hansen eier alle aksjene.

– Da jeg vokste opp her var det bare vanlig gårdsdrift, og så startet vi opp med turistvirksomhet i 1994. Så stedet har utviklet seg hele vegen, forteller han.

Hovedsaken er å selge reiselivsselskapet, selv om hele gården er til salgs.

– Selv har jeg hatt for mye å gjøre, så jeg har ikke drevet det så bra. For en ny driver er det litt å ta ut på begge sider av sesongen.

– Hvordan føles det å selge stedet du vokste opp og har drevet så lenge?

– Jeg er litt ferdig med den følelsesbiten. Det er klart at du har gått noen runder med deg selv før du tar en avgjørelse som dette. Men om det blomstrer med ny eier på plass, så blir det godt å se, sier han, og legger til at det per i dag er fire interesserte.

– Dette er en gammelt plass med mye historie, så jeg håper den som tar over tar vare på det.