Likestilling i næringslivet:

– Har aldri banket på dører for å få styreverv

Til sammen har Trine Hasvang Vaag og Marit Haugen over 10.000 ansatte de styrer over.

TUNGE STYREVERV: Trine Hasvang Vaag, styreleder i Nortura og Marit Haugen, styreleder i Tine, her med Elin Solvang fra Trøndelag fylkeskommune i midten.  Foto: Eystein Fiskum Hansvk

Nyheter

NT24 har den siste uken hatt flere saker om likestilling i trøndersk næringsliv. Etter en gjennomgang av samtlige selskaper i Trøndelag, er det tydelig at det er menn som regjerer. Flere kvinner har gått ut og sagt at de blir tilbydd ubetalte verv, eller verv i frivillige organisasjoner.

Sist ut var Heidi Fossland, daglig leder ved Trøndelags Europakontor i Brussel. Hun lurer på hva nøkkelen inn til forretnings-styreverv er. Det spurte vi de to styrelederne i Nortura og Tine om.

– Fra mitt ståsted har jeg verken ringt eller banket på dører for å få styreverv. Det handler om å være på arenaene og si ja når man blir spurt, selv om det er en mindre posisjon. Så handler det om å levere så godt du kan, sier Trine Hasvang Vaag.


Helt sjef å være mann

Trøndersk næringsliv er en mannsbastion

Norge er blant verdens mest likestilte land, men i toppen av trøndersk næringsliv er det menn som sitter med makta.


– Vær ryddig

Det har stormet godt rundt styrelederen i Nortura den siste tiden, og det er ikke bare enkelt når det handler om arbeidsplasser til folk.

– Hvis jeg skal komme med et helt konkret tips, så må det være: vær ryddig. Skikkelig ryddig. Du kan møte dem du snakker med igjen og da er det viktig å ha opptrådt ryddig, mener Hasvang Vaag.


Kvinnemangelen i næringslivet

Andrea har«alt». Likevel er det ikke plass til henne ved styrebordet

LIKESTILLING I NÆRINGSLIVET: – Bedriftene må våge å velge annerledes, oppfordrer Andrea Nogva, som er klar for innsats i trønderske bedriftsstyrer.


– Skap nettverk

Og så handler det litt om å tørre og eksponere seg selv og være synlig på de plassene man er, mener Marit Haugen, styreleder i Tine.

– Det å gjøre en god jobb kan aldri undervurderes. Det kan heller ikke å skape nettverk. Det kommer ikke dalende av seg selv. På engelsk er det et verb, det symboliserer at det en jobb som må gjøres. Man må gjøre seg relevant for andre, mener Haugen.


Likestilling i næringslivet:

Helene (27) var spent på å ta jobben: 30 menn og 1,5 kvinner

Helene Øyangen Lindberg (27) i Norwegian Plastic Recycling (Noprec) forteller at hun tenkte seg om to ganger før hun tok jobben som kvalitetsleder.


– Må vise at vi vil

Hun startet som 4H-leder lokalt og siden har lederansvaret bare kommet naturlig.

– Jeg tror vi damer må vise at vi vil og hevde vår plass, kanskje spesielt i gamle Nord-Trøndelag. Det har vært menn som har driftet næringslivet i en årrekke, sier Haugen.


Kvinnemangelen i næringslivet

Andrea har«alt». Likevel er det ikke plass til henne ved styrebordet

LIKESTILLING I NÆRINGSLIVET: – Bedriftene må våge å velge annerledes, oppfordrer Andrea Nogva, som er klar for innsats i trønderske bedriftsstyrer.


– Det er vel ikke bare i Trøndelag det er slik, sier Hasvang Vaag, og viser til at mannsdominans gjelder hele landet.

For Hasvang Vaag startet vegen mot det store styreledervervet i Nortura som tillitsvalgt i korpset og Bygdeungdomslaget.

– Det er menn som har vært synlige, da tror man kanskje at man må være mann for å få en slik posisjon. Det har vært selvforsterkende. Vi har nok vært litt for tradisjonell i tenkingen omkring posisjoner. Det er ikke nødvendigvis et spørsmål om kjønn. For å lykkes må man tenke bredere og mer alternativt når det gjelder rekruttering i selskapene og styrene våre.

– Søk på jobbene

Hun viser til en nylig ansettelsesprosess, der det kom inn en ny konsernsjef i Nortura.

– Vi lette etter den beste personen til den jobben og vi fikk ei dame, selv om det stort sett er færre kvinnelige søkere å ta av i rekrutteringsprosessene. Kjønn stiller likt, men jeg ser at kvinner er mer pliktoppfyllende i flere sammenhenger. De er best forberedt på styremøter. De leser alt – ikke bare kortversjonen. Kvinner har nok en tendens til å bruke mye tid og gjøre det skikkelig – kanskje gjør vi terskelen litt høg for oss selv? Spør Hasvang Vaag..

Kunnskap og kompetanse

Hvordan kan kjønnsbalansen bli bedre i næringslivet? Har dere noen tips?

– By på deg selv, det hjelper ikke at du er aldri så flink om ingen vet det. Gjør deg relevant for andre, enes kvinnene om.

– Man må tørre å gi noen en sjanse.

– Det er viktig at de som sitter i prosesser med rekruttering søker bredt etter ny og annen kompetanse – det er alfa og omega for å lykkes i fremtiden. Det gjelder både kjønn, nasjonalitet og alder. Det beste er diversitet i styre og i ledelsen av firmaene. Da er man bedre rustet for bredere diskusjoner, mener Haugen.

Hvordan kan dere bidra til en endring?

– Vi må tørre å se bredt nok på den kompetansen vi trenger. Det handler ikke bare om kjønn, men å være inkluderene og skape trygghet på vegen opp for blant annet tillitsvalgte i Nortura, sier Hasvang Vaag.

Nortura har cirka 5300 ansatte og Tine har cirka 5000.