Har tatt over hjemgården: Sara er 20 år, singel og kan ikke å kjøre traktor

– Vi har snakket om det i to år og regnet på om jeg kunne få det til. Her vil jeg bo, sier Sara Vorum.

Sara Vorum (20) har tatt over hjemgården Bjørka i Sparbu i Steinkjer. Nå må hun lære seg å kjøre traktor.  Foto: Johan Arnt Nesgård

– Jeg vil ikke bo noen annen plass, jeg har lyst til å bo her. Jeg drar aldri.

Sara Vorum (20)
Nyheter

SPARBU: Sara Vorum er rørleggerlærling ved Rørlegger'n Verdal. 1. januar 2020 ble hun i tillegg gårdeier på hjemgården Bjørka i Sparbu.

– Jeg har alltid hatt lyst til å ta over gården. Jeg er eldst og tok over gården på odel. Faktisk har vi snakket om gårdsovertakelsen i noen år. Vi har hatt seriøse samtaler både med banken og rådgivere siden jeg ble 18 år for å finne ut om jeg hadde råd til å kjøpe, og foreldrene mine hadde råd til å selge, sier Vorum.


Odelsloven har ikke ført til høyere kvinneandel i landbruket

Gjennomsnittsbonden er 51 år og er en mann, men det er størst andel kvinnelige bønder i Trøndelag.


Søtt fra Sparbu

Hjemgården Bjørka er kanskje mest kjent for honning og sjokolade gjennom «Bjørka - Søtt fra Sparbu», men denne virksomheten blir ikke med over i gårdoverdragelsen.

– Mamma og pappa vil helst fokusere på honning og sjokolade fremover, og så skal jeg prøve å finne på noe lurt å drive med her på gården. Det er jo egentlig birøkting jeg har lært av foreldrene mine, ikke gårdsdrift, da vi alltid har leid inn det meste av hjelp til å drive jorda. Birøkta interesserer meg også, så kanskje kan det bli en bi-inntekt, eller jeg kan ta opp konkurransen med mor og far?

Sara Vorum ser litt spøkefullt ut i lufta etter denne uttalelsen, samtidig som det ligger et visst alvor i det også.

– Om jeg kjøper meg egne bier kan det jo hende det blir et kortreist salg ut av det, smiler ungjenta.

Leter egen næringsveg

Gården har cirka 200 mål med korn, og 800 mål med skog og utmark. 20-åringen har i første omgang tenkt å gjøre som foreldrene og leie inn hjelp til å holde jorda i hevd.

– Jeg leier inn arbeidskraft for å så og høste korn fordi jeg ikke har utstyr til det selv, men skal bruke 2020 på å finne ut hva jeg skal drive med. Jeg håper jeg finner det ut fort, for planen er å jobbe deltid som rørlegger eller fulltid på gården etter hvert. Alt etter hva som fungerer. Jeg skal på gårdsbesøk i Oppdal der de har mange forskjellige dyr for å se om jeg finner et dyrehold jeg vil starte med. Jeg er egentlig åpen for alt. Frukt er også interessant. Det eneste jeg vet er at jeg vil holde på med noe på gården.

Rørlegger og bonde

Vorum startet som lærling i fjor, og det var mange som hevet øyenbrynene litt ekstra da hun også kunne titulere seg som bonde.

– Det er mange som synes det er tøft og imponerende. Jeg synes det er litt tøft selv også, det var egentlig litt derfor jeg tok over nå. Det må være lov å være bittelitt stolt over å være gårdeier når man er 20 år, sier Vorum.

Når det gjelder landbrukets fremtid, er hun ikke skremt. Snarere tvert imot.

– Man må se litt på hva som har ei framtid og hva man kan leve med innen landbruket, men jeg er helt sikker på at jeg finner noe som passer for meg.

Må lære alt om gård

Det første driftsåret venter en reprise av foreldrenes drift. Men traktoren, den er hun nødt til å komme seg oppå etter hvert.

– Jeg må lære meg alt om gård. Ikke minst regnskap. Jeg må sikkert plukke stein i år, og jeg har en traktor, men jeg må lære meg å kjøre den. Pappa har hjulpet til med å pløye som en del av jordbearbeidingen her på gården tidligere, men det er for tidlig for meg i år. Dessuten er den gammel, så jeg må nok investere i en ny traktor, men det tillater ikke pengepungen i år.

I den 38 meter lange trønderlåna bor de nå tre generasjoner. Sara bor inntil videre sammen med foreldrene sine og to småsøsken, så har hun besteforeldrene på kåret og en utleieleilighet i andre etasje der tanta hennes bor.

– På sikt skal foreldrene på kåret og jeg skal ta over hovedenden. Jeg har alltid mye hjelp om jeg trenger det, selv om jeg ikke har noen samboer. Vi er åtte personer i huset til enhver tid og det er greit at det er sånn ei stund. Jeg sparer også penger på å bo med familien og det er snedig. Jeg vil ikke bo noen annen plass, jeg har lyst til å bo her. Jeg drar aldri.

Det er ikke mange unge single kvinner som tar over gård?

– Jeg har gitt meg selv ti år før det kan bli Jakten på kjærligheten. Jeg tenkte litt på det før jeg tok over også, men det tørr jeg ikke enda.

Ti år er lenge til?

Hun drar litt på det.

– Okey da, når jeg er 24 så kan noen melde meg på. Faktisk spurte mamma meg i gårkveld om jeg skulle bli med, og det er noen som har sagt de skal skrive brev og melde meg på, men jeg har gitt de streng beskjed om at det ikke blir aktuelt i år.

Av utdanning har Sara studiespesialisering i ett år, før det ble VGS1 bygg og anleggsteknikk, og VGS2 klima, energi og miljøteknikk. I mai fyller hun 21 år og i 2021 håper hun å sitte med fagbrevet som rørlegger i hånda. Så gjenstår det å se om det oppstår søt musikk eller søt honning på gården først.