– Det virker som om vi har truffet en nerve

Se tipsene fra Fæby-gründerne om hva det er viktig å tenke på når man starter for seg selv.

GRÜNDERNE: Silje Eggen og Jørund Eggen har skapt næring i gårdslokalene på gården sin. Sammen med kokk og brygger har de skapt Fæby Bryggeri i Verdal.   Foto: Johan Arnt Nesgård

Det er enklere å få en likandes person til å servere, enn å få en drittsekk til å bli trivelig.

Jørund Eggen
Fakta: Fæby bryggeri
 • Fæby bryggeri AS ble stiftet 4. mars 2018 og hadde sin første åpningsdag 30. april 2019.
 • Selskapet har 200.000 kroner i aksjekapital.
 • De hadde 30.000 i driftsresultat i 2018. Noe som skyldes salg av T-skjorter og bedriftspakker blant annet på Øras dager.
 • Fæby bryggeri AS eies av: Sustinere holding AS 35 prosent, Hákon Bragi Valgeirsson 35 prosent, Aakerhus Haugen Holding AS 20 prosent og Stauker Holding AS 10 prosent.
 • Fæby bryggeri har fått 75000 kr i støtte til forprosjekt og 175.000 i støtte til bedriftsetablering fra Innovasjon Norge.
Nyheter

VERDAL: Brødet står fremdeles fremme. Lunsjgjestene har akkurat gått ut døra. Nå har Fæby-teamet – som i tillegg til ekteparet Silje og Jørund Eggen også består av Hákon Bragi Valgeirsson og Arne Marius Haugen – et par timer på seg før de neste sultne besøkende kommer inn de gamle tredørene.

– Det er fullt kjør nå, sier Jørund Eggen som er daglig leder for Fæby bryggeri.

Seks måneder har gått siden oppstarten. Det som startet med en drøm og etter hvert ble til en idé er nå satt ut i livet.

– Det virker som vi har truffet en nerve når det gjelder mat- og drikkeopplevelser, sier Silje Eggen – og gjør seg klar til å dekke opp til nok et selskap.

Stor investering

Fæby bryggeri åpnet dørene til konfirmasjonene i mai, og siden har det gått i ett for gårdbrukerne som har investert tungt i tilleggsnæring på gården, samtidig som de driver med potet. Der andre vurderer påbygg eller nytt fjøs, har de valgt helt annerledes for sin bygningsmasse, men investeringene er på samme nivå.

– Vi vil ikke ut med summen i avisa, men vi kan si at det ble dyrere enn vi trodde. Samtidig var det et valg å ta. Skulle vi gjøre dette, måtte vi gjøre det skikkelig og ha trua på konseptet i det lange løp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I den spede begynnelsen var ideen et taproom i stabburet. Nå har de eget bryggeri, serveringsrom i bryggerihuset, kurs- og konferansevirksomhet, gårdsbutikk og catering. Det de satser på er kombinasjonen øl og mat som skal gi en opplevelse utenom det vanlige, i de gamle gårdshusene.

– Vi er glade for at det utviklet seg. Det hadde vært mer risiko knyttet til den måten å drive på, tror Arne Marius Haugen som er bryggerisjef.

Tips til andre gründere

Silje og Jørund Eggen har følgende tips til de som går med en liten gründer i magen:

 • Tenk gjennom hvilken kompetanse og ressurser du ønsker med deg i et selskap. Vi føler vi har et godt grunderteam. De fire gründerne bak Fæby Bryggeri har ulike kompetanse og erfaring, noe som har kommet godt med før, under og etter oppstart.
 • Test ut forretningsideen tidlig. Vi var tidlig ute i markedet og loddet stemningen for vår satsing , for eksempel da vi var på Øras Dager på Verdal og presenterte planene. Det gav oss viktige tilbakemeldinger og vi fikk bekreftelse på at konseptet var interessant.
 • Kom i gang! Ikke vent til alt er 100 prosent på plass, men til at ting er tilstrekkelig på plass. Man får ikke alle svarene før man starter opp.
 • Ha fokus på drift og likviditet i oppstarten.
 • Velg noen områder man ikke kompromisser på, for vår del har vi valgt å ikke kompromisse på kvalitet.
 • Vær forberedt på hardt arbeid. Alle i gründerteamet har lagt ned utallige dugnadstimer.
 • Diskuter store og små utfordringer i åpent landskap.
 • Godt humør!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KOKKEN: Hákon Bragi Valgeirsson bruker timesvis på kjøkkenet for å finne den rette smaken av Fæby. Her skapes smaker som står godt til gårdens eget øl.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Gleder seg over responsen

Det er mange som vil kjenne nostalgien i veggene, høre vertskapet fortelle om gårdshistorien og få en smak av gårdsbrygget øl til maten.

– Responsen har vært over all forventning. Det er viktig for oss hvordan det blir, at oppholdet oppleves bra for gjestene. Jeg gjør alt fra vasking til rigging til handling av drikkevarer til servering. Det er en veldig allsidig jobb. Så tar Jørund seg av alt av bestillinger og fakturering, og så deler vi på å være vertskap og holde ølsmakinger, sier Silje.


Restaurerte Fæby gård med kjærlighet

Fæby gård i Verdal er nå restaurert av to ildsjeler. De skal forvalte en av de mest fascinerende gårdshistoriene i fylket.


– Hele gründerteamet har stått på som bare det. Det er en skikkelig laginnsats. Ikke minst er Hákon en nøkkelperson som har stått på døgnet rundt for å få det til å fungere, poengterer Jørund.

– Vi har sett etter ansatte som har det lille ekstra og glimt i øyet, sier kjøkkensjefen.

– Det er enklere å få en likandes person til å servere, enn å få en drittsekk til å bli trivelig, sier Jørund.

Sjokkstart

– Hvordan har det første halvåret i drift vært?

– Som regel legger man inn en liten pustepause etter en intensiv byggeperiode, men vi kunne ikke senke skuldrene. Det ble en sjokkstart, medgir Jørund.

Han og Silje veksler blikk. Det ligger mange dugnadstimer bak oppstarten og så er arbeidsplassen hjemme på gården, der de bor med to små barn.

– Det er innimellom 17 timers arbeidsdager. Når vi legger oss ut i de sene nattetimer sier vi at i morgen skal vi legge oss tidligere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Er det verdt det?

– Det vil jeg absolutt si ja. Det har vært lærerikt og artig å starte opp noe eget, og responsen gjør det mulig å jobbe noen ekstra timer i døgnet, sier hele gjengen.

– Hvor er dere om fem år?

– Øl-delen er betydelig større. Det er et større marked for øl utenfor huset. Vi fyller opp mer på dagtid i ukedagene og vi har mer catering enn i dag, og så har vi en ambisjon om å tilføre lokalsamfunnet nye arbeidsplasser, sier Fæby-gjengen.

BRYGGEREN: Ølbrygger Arne Marius Haugen tester ett av gårdens hjemmebrygg før videre lagring.  Foto: Johan Arnt Nesgård