2019 ble blytungt for Namsen Auto

Permitterer ansatte og omstrukturerer

2020 er året der gründer Svein Roger Nordbakk i Namsen Auto AS skal snu skuta. I fjor tjente bedriften så å si ikke penger. Det har ført til permitteringer og omstrukturering av drifta.

OMSTRUKTURERER: Ledelsen ved Namsen Auto har vært nødt til å omstrukturere drifta etter et svært dårlig 2019. Anlegget i Grong gikk såvidt i pluss, mens anlegget i Trondheim gikk i minus.   Foto: BJØRN TORE NESS

Namsen Auto AS:
  • 2018: Driftsinntekter: 496.198.000 kroner
  • Resultat før skatt: 3.204.000 kroner
  • 2017: Driftsinntekter: 451.815.000 kroner
  • Resultat før skatt: 16.527.000 kroner
  • Namsen Auto Trondheim AS:
  • 2018: Driftsinntekter: 222.538.000 kroner
  • Resultat før skatt: 1.207.000 kroner
  • 2017: Driftsinntekter: 123.473.000 kroner
  • Resultat før skatt: 2.592.000 kroner
  • KILDE: PROFF
Nyheter

GRONG: 2019 ble året med bratt læringskurve for gründer Svein Roger Nordbakk i Namsen Auto AS. Der pilene hadde pekt strakt til himmels i alle år etter oppstarten, gikk den nå bratt nedover. Markedet sviktet, og kundene ble færre. Store varelager og mange ansatte kostet. Lønnskostnadene var på 3,5 millioner kroner i måneden. Det måtte en snuoperasjon til.

2020 er året der gründer Svein Roger Nordbakk i Namsen Auto AS skal snu skuta. Fjoråret blir oppgjort med røde tall for avdelinga i Trondheim, mens Namsen Auto Grong såvidt gikk i pluss. Det har ført til at de har måttet ta upopulære grep som permitteringer og omorganisering av drifta.

Og sjefen sjøl har flytta til Trondheim for å få skuta på rett kjøl igjen.

SNUOPERASJON: Svein Roger Nordbakk har benyttet hard lut for å få Namsen Auto-skuta på rett kjøl igjen. Han håper 2020 blir en opptur i forhold til 2019.  Foto: Stein Nervik

21 årsverk

– Vi tjente så å si ikke penger i fjor. Vi får et negativt resultat i Trondheim, mens vi i Grong håper å havne rundt null. Det har vi tatt konsekvensen av. Vi permitterte i to omganger sist høst, i september og i desember. Ansatte i tilsammen 21 årsverk er permittert, sier Svein Roger Nordbakk til NA.

Og for å snu den negative utviklinga i Trondheim, besluttet sjefen å ta over drifta der selv. Han fikk ansatt ny daglig leder i Grong som tok over 1. oktober. Fra samme dato flyttet han selv til Trondheim og tok fatt på den jobben det er skulle å omstrukturere drifta.

– Det var det eneste rette å gjøre. Drifta i Grong går bra etter mange års virksomhet, og fra 1. oktober var Simon Bredesen på plass som ny daglig leder på Bergsmo, forteller Nordbakk.


Nordbakks arvtaker i Grong: – Ei spennende utfordring i en tøff bransje

Han synes det er en spennende utfordring, selv om det har buttet litt imot i starten. Simon Bredesen (46) er Svein Roger Nordbakks arvtaker i Grong.


Har tatt grep

Regnskapene for 2019 er ikke helt klare ennå. Prognosene så langt tilsier et negativt resultat på Trondheims-avdelinga, mens Grong trolig vil komme ut med et resultat rundt null.

Det er lite. Tall fra Proff.no viser at Namsen Auto AS i 2017 hadde et resultat før skatt på drøyt 16,5 millioner kroner, mens det i 2018 lå på over 3,2 millioner kroner. For Trondheims-avdelinga er tallene mer beskjedne, men også her har det vært plusstall, med en topp i 2017 da de kunne vise til et resultat før skatt på knappe 2,6 millioner kroner.

Begynte så bra

Også 2019 begynte bra, ifølge Nordbakk. Han forteller at de hadde et kjempebra første halvår, men at det så sa stopp.

– Den samme trenden ser vi over hele landet. Vi hadde rigget oss for fortsatt vekst, og innså at vi hadde for mange ansatte. Samtidig var varelageret vårt for stort. I september måtte vi permittere de første, og vi måtte ta en ny runde med permitteringer i november, sier Nordbakk og legger til:

– Det er langt surere å permittere folk enn å ansette dem. Det var ikke artig å sende heim folk fra jobb, men av og til er det nødvendig å ta slike grep.

Bratt læringskurve

Han snakker om nedturen som en justering i bransjen, en nødvendig justering. Og han er nøye på å uttrykke at situasjonen ikke er kullsvart.

– Det har vært tøft, men jeg har lært mye av det. Vi har hatt en motbakke, og som kjent vokser man på motgang. Jeg trodde ikke at nedgangen skulle komme så fort, men nå har jeg lært å tolke signalene, og dette kommer ikke til å skje igjen, lover han.

I fjor bestilte Nordbakk 250 nye bobiler, campingvogner og biler. Da den forventede veksten uteble, ble han brennende inne med et stort varelager.

– Det koster. I år har jeg til sammenligning 50 nye enheter i bestilling. I 2020 rydder vi opp i alt som har med varelager å gjøre, sier han.

På jobb over påske

– Mange i staben er permittert. Når vil de komme i jobb igjen?

– Når det blir sesong igjen. De skal være på plass igjen den første uka etter påske, svarer Nordbakk som berømmer de ansatte for å ha brettet opp ermene og gjort en fantastisk jobb i en vanskelig situasjon.

– Stemninga på jobb er fantastisk. Jeg vil også nevne at vi har hatt god støtte av lokalbanken vår i Grong som har sett verdien av å hjelpe oss når vi er i trøbbel, sier han.

Ifølge Nordbakk har været på nyåret spilt på lag med bedriften og gjort at starten på 2020 har vært god.

– I dette været har folk vårfølelse, og det fører til at de satser på caravan. Hittil har vi solgt dobbelt så mye som i fjor på samme tid og den første helga i februar skal vi ha treff på Øysand. Da har vi en plan om å selge 20 bobiler på ei helg, sier en optimistisk Nordbakk.