Omsatte for 550.000 kroner i sjokolade

Bjørka - Søtt fra Sparbu hadde et av sine beste salgsår på sjokolade i 2019.

SJOKOLADEBØNDER: Marie Vorum omsetter sjokolade i ulike former for over en halv million kroner fra produksjonslokalet på Bjørka i Sparbu.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

SPARBU: På Bjørka ble kua byttet ut med bier og melkerommet omgjort til birøkt i 2009. Nå er det restprodukter fra birøkta som står for omsetningen i et nybygd hus for sjokoladeproduksjon.

– Egentlig kan vi si at det var det beste året med tanke på omsetning for sjokolade noen sinne. Sammenligningsåret i 2017, der omsetningen på sjokolade var 608.000 kroner skyldtes en avtale med Agrisjå, der de alene sto for 81.000 kroner, sier Marie Vorum fra Bjørka.

Biproduktet leverer

Hun og mannen Bjørn Inge Vorum bestemte seg for å gjøre honning til levebrød i 2005. Da hadde de testet livet som «bie-bønder» i to år. I fjor omsatte de for 250.000 kroner på honning. Overskuddshonningen brukes i sjokolade og konfekt og de siste årene er det sjokoladen som har stått for størstedelen av inntjeningen.

– Vi omsatte for 550.000 kroner i sjokolade i fjor. Det er enklere å få til mer på sjokoladen fordi den ikke er sesongavhengig, sier Vorum og viser til at de har brukt å gå tom for sommerhonning på julemarkedet.

SJOKOLADESUKSESS: Marie Vorum i firmaet Bjørka - søtt fra Sparbu hadde sitt aller beste salgsår på sjokolade i 2019.   Foto: Johan Arnt Nesgård

– De siste årene har vi vært tom fra januar og fram til høsten. Sjokoladen tar veldig av før jul og på julemarkedet i Trondheim i år ble det veldig godt salg av konfektesker, sier Vorum.

Oppsøkende salg

Bjørka er en liten familiebedrift og for at de skal få solgt produktene sine, må de ut å oppsøke kundene på messer og marked.

– Vi har ikke fokusert så mye på å ut å selge da vi prioriterer å være der vi kan selge både honning og sjokolade og det kan vi ikke store deler av året. Det er det som er litt ulempen med birøkt, at det går litt opp og ned og vi er avhengig av været, sier Vorum.

Hun forteller at målet er å ha enda flere kuber enn de 70 de har nå.

– Hver sommer prøver vi å øke litt og utvide av det vi har fra før ved å ordne avleggere. Det lønner seg egentlig å kjøpe biesamfunn, men det er ikke så veldig mye å få kjøpt. I fjor fikk vi ikke tak i noen.

Sjokoladeavtale

Tidligere hadde Bjørka en avtale med lokale hoteller om salg av honning, men det har de ikke kapasitet til lenger. I stedet har de fått på plass en avtale for sjokoladen sin.

– Vi har en avtale med Trøndelag fylkeskommune om at de bestiller gaver fra oss. Sjokoladekos sammen med deres kopper. Det har det vært ganske bra salg på. I fjor var første året.

Bjørka - Søtt fra Sparbu er organisert som enkeltpersonforetak.