Arktisk rekordkontrakt til Steinkjerfirma

– Dette er en stordag for oss

Prosjektutviklingssjef Egil Henning i Skanska Husfabrikken gleder seg over 316 millioners-kontrakten.

STORKONTRAKT: Egil Henning som er produksjonsutviklingssjef ved Skanska Husfabrikken gleder seg over at de skal bygge studentboliger for Norges Arktiske Studentsamskipnad på Svalbard. Dette er den største kontrakten som Husfabrikken har inngått.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

STEINKJER: – Nå har vi produksjon i over ett år fremover. Det blir en hektisk jobb som skal gjøres på kort tid og vi må ansette og leie inn en del folk. Det er et voldsomt stort prosjekt under ekstreme forhold. Kjempespennende, sier prosjektutviklingssjef Egil Henning i Skanska Husfabrikken.

Studentboliger til 316 millioner

Fredag ble det kjent at Skanska Husfabrikken skal bygge studentboliger for Norges Arktiske Studentsamskipnad på Svalbard.

Dette er den største kontrakten som Husfabrikken har inngått noen sinne. For hjørnesteinsbedriften i Steinkjer gir det behov for flere ansettelser, i tillegg drypper det godt på underleverandører.

– Vi har mange partnere fra Steinkjer som vi har samarbeidet med før i arktisk klima. Trevirket kjøper vi fra naboen InnTre og ruller ut ferdig via porten på den andre siden. Dette er miljøvennlige hus på Svalbard med trebygg fra Innherred. Det er det største miljøprosjektet som er bygd i Arktiske strøk, sier Henning og viser til samarbeidspartnere som Rørtek, GK fra Malm og NTE elektro.

Skanska Husfabrikken hadde også et stort prosjekt på Svalbard i 2018/2019 da de i løpet av et år ferdigstilte 60 nye boliger på Svalbard ved hjelp av en rekke lokale entreprenører fra Innherred. Byggingen ble vedtatt av regjeringen i etterkant av de store snøskredene i Longyearbyen høsten 2015 og januar 2017.

Behov for 40 nye ansatte

COO Tore Sandnes ved Skanska Husfabrikken forteller om fullt belegg og høy produksjon hos Husfabrikken og at de nå planlegger med to skift i fabrikken fra april og ut året i første omgang.

– For å realisere pågående prosjekter er vi nå på utkikk etter ytterligere ressurser, både fagarbeidere og ledelsesressurser. Vi skal ha inn tømrere, produksjonsledere, anleggsledere, prosjekteringsressurser/ tegnere med mer for å forsterke den fantastiske gjengen som er her i dag, sier Sandnes

– Vi trenger rundt 40 nye personer enten på innleie eller prosjektansettelse eller faste ansatte for å få til dette. Akkurat hvordan det blir er ikke bestemt ennå, sier prosjektutviklingssjef Henning.

Innstilt som nummer to

Husfabrikken var opprinnelig innstilt som nummer to til jobben på Svalbard. Da det viste seg at entreprenøren som var på førsteplass ikke kunne levere i henhold til kravene likevel, åpnet det seg muligheter for Skanska.

– Det gikk raskt å få regnet ut. Dette satt vi med i jula 2019 og nå i januar 2020 er kontrakten på plass. Vi har gjort alt på en måned og det er mange detaljer som skal på plass, sier Henning.

Han forteller at de har måttet strekke seg langt for å få det til.

– Det blir det desidert største bygget på Svalbard dette. Vi starter med prosjektering tvert og så blir det forberedelse, innkjøp og logistikk. Vi starter med grunnarbeidet i mai og i oktober går den første båten. På grunn av temperaturen må vi stoppe arbeidet midt på vinteren, men studentboligene skal stå klare til skolestart 2021.

Spesielt klima

Henning forteller at det er et helt spesielt klima å ta hensyn til ved et slikt oppdrag.

– Studentboligene skal fundamenteres ned til fjell, da må vi gå gjennom permafrosten og ned til grunnfjellet. Totalt er det sju kilometer med stålpæler som må til, sier Henning.

Fagarbeider Knut Gunnar Stiklestad gleder seg over kontrakten.

– Selvfølgelig er vi glad for å arbeide og mer arbeid. Dette blir travelt, men også kjempebra, smiler han.

Diger kontrakt

– Dette er en diger kontrakt, den største vi signerer, sier Hans Petter Kvaal, administrerende direktør ved Norges arktiske studentsamskipnad.

Han forteller at en prekær boligsituasjon gjør at dette betyr veldig mye. I tre år har de ventet på å erstatte de skredutsatte studentboligene oppe i dalen.

– Det er en stor satsing i Longyearbyen som flere departementer har vært opptatt av. Vi er veldig fornøyd med at de har tidligere erfaring herfra. Skanska Husfabrikken virker veldig profesjonell og vi ser frem til et godt samarbeid.

Han forteller at det blir passivhus med solceller på taket i de månedene når det er lyst, i tillegg til vannbåren varme og norske materialer oppsatt av norske firma.

– Det viktigste for oss er at studentene kommer i sentrum, det vil gjøre noe med hele lokalsamfunnet og bybildet.

Norges Arktiske Studentsamskipnad skal kunne huse 356 studenter når alle enheter i studentboligene er tatt i bruk.