Største kontrakten Skanska Husfabrikken har inngått

Rekordstor kontrakt til Husfabrikken

Skal bygge studentboliger på Svalbard for 316 millioner kroner. Nå blir det behov for flere ansatte.

GLAD FOR STORKONTRAKT: Terje Mjøen, direktør i Skanska husfabrikken forteller at en slik kontrakt betyr mye for et lokalsamfunn som Steinkjer.  Foto: Harald Sæterøy

Nyheter

STEINKJER: Skanska Husfabrikken skal bygge studentboliger for Norges Arktiske Studentsamskipnad på Svalbard. Kontrakten er på 316 millioner kroner og til sammen blir prosjektet på cirka 9000 kvadratmeter. Dette er den største kontrakten som Husfabrikken har inngått.

– Vi er glade for at samskipnaden valgte Skanska. Vår erfaring fra gjennomføring av boligprosjektet i Gruvedalen har vært viktig for å vinne denne kontrakten, sier Terje Mjøen administrerende direktør i Husfabrikken etter at nyheten ble kjent gjennom en børsmelding på Stockholm børs fredag.

Behov for flere ansatte

COO Tore Sandnes ved Skanska Husfabrikken forteller om fullt belegg og høy produksjon hos Husfabrikken.

– Per i dag er vi i full gang med produksjon i fabrikken og montering av Grane Helsehus i Trofors. Til våren starter fabrikkproduksjonen av både befals- og mannskapsforlegningene på Evenes samt Edvardsløkka Omsorgsboliger i Kongsberg. Til sammen snakker vi om i underkant av 20.000 kvadratmeter for disse tre prosjektene, så kommer Elvesletta på Svalbard med sine 9.000 kvadratmeter i tillegg. Vi har med andre ord nok å gjøre en tid fremover, sier Sandnes.

På grunn av alle kontraktene og pågående prosjekter, vil Skanska Husfabrikken trenge flere folk fremover.

– Kombinert med de prosjektene som allerede er i gang, i ulike stadier, innebærer det at vi har en fantastisk ordrereserve og planlegger nå med to skift i fabrikken fra april og ut året i første omgang, sier Sandnes, og fortsetter:

– For å realisere dette er vi nå på utkikk etter ytterligere ressurser, både fagarbeidere og ledelsesressurser. Vi skal ha inn tømrere, produksjonsledere, anleggsledere, prosjekteringsressurser/tegnere med mer for å forsterke den fantastiske gjengen som er her i dag.

Han forteller at de fokuserer sterkt på å forbedre alle ledd i verdikjeden for å kunne levere enda bedre til kundene og bli enda mer konkurransedyktige.

– Vi kan vel si at vi har ambisjoner om å videreutvikle oss, dra veksler på våre fortrinn og ta en enda tydeligere posisjon i markedet i tiden fremover.

Viktig for lokalsamfunnet

Direktør Mjøen forteller at en slik kontrakt betyr mye for et lokalsamfunn som Steinkjer.

– Husfabrikken er en hjørnesteinsbedrift i Steinkjer. Det er i dag ansatt 85 arbeidstakere i bedriften, men ringvirkningene er langt større når vi regner med arbeidsplasser hos ulike leverandører til fabrikken, sier Mjøen.

Ordfører i Steinkjer Bjørn Arild Gram gratulerer Husfabrikken;

– Det er veldig artig at Skanska Husfabrikken nok en gang har vunnet en stor kontrakt. Industrien i Steinkjer er i veldig positiv utvikling, og Husfabrikken har virkelig blitt et flaggskip for næringslivet i kommunen vår. Vi er stolte over den jobben som gjøres på fabrikken, og jeg vil som ordfører gratulere ledelsen og alle ansatte med en kjempekontrakt. Dette lover godt for arbeidsplassene og utviklingen videre, sier Gram.

Erfaring fra Svalbard

Prosjektet består av to relativt like blokker som skal bygges på Elvesletta utenfor Longyearbyen. Til sammen skal det produseres 403 moduler, som skal fraktes med båt til Svalbard.

Skanska Husfabrikken gjorde seg noen verdifulle erfaringer i forbindelse med prosjektet i Gruvedalen som de ferdigstilte sommeren 2019.

Norges Arktiske Studentsamskipnad skal kunne huse 356 studenter når alle enheter i studentboligene er tatt i bruk. Det er planlagt oppstart i mars og beregnet ferdigstillelse er sommeren 2021.

– Vi starter prosjekteringen av Elvesletta på Svalbard i løpet av noen uker, og fabrikkproduksjonen på Steinkjer er planlagt startet over sommeren, og strekker seg ut første kvartal 2021, med påfølgende montering og ferdigstillelse på Svalbard, sier COO Tore Sandnes ved Skanska Husfabrikken.

Innstilt som nummer to

Husfabrikken var opprinnelig innstilt som nr. to til jobben på Svalbard. Men da det viste seg at entreprenøren som var på førsteplass ikke kunne levere i henhold til kravene likevel, åpnet det seg muligheter for Skanska.

– Det har vært en åpen og god dialog med Norges Arktiske Studentsamskipnad. Vi har dokumentert de kvaliteter vi kan tilby fra Husfabrikken. Og vi har trukket veksler på den kompetansen som ligger i Skanska teknikk på konstruksjon og geoteknikk. Med de raske klimaendringene som skjer, særlig på Svalbard, er det viktig at et slik prosjekt fundamenteres til fjell, sier konserndirektør Kristian Brende i en pressemelding.

Regnskap


201820172016
Driftsinntekt385.966.000390.935.000400.451.000
Driftsres.21.860.00022.903.00025.077.000
Res. før skatt23.099.00023.866.00026.070.000

Kilde: 1881.no. Alle tall i hele kroner.