Fortvilt pelsdyrbonde tar ingen ting for gitt fra politisk hold

– Tror ikke på noe før vedtakene er skrevet

Pelsdyrbonde Terje Arnstad i Flornes er fortvilt over politikernes håndtering av pelsdyrbøndene.

Illustrasjonsfoto.  Foto: Heiko Junge / scanpix

Nyheter

STJØRDAL: Pelsdyrbonde Terje Arnstad i Flornes tok ut siste mink fra pelsdyrhuset torsdag 5. desember i fjor. Arnstad legger ikke skjul på at han og familien tar det som er kommet ut av regjeringens Granavolden-beslutning i 2018 tungt.

– Livet vårt stått på vent i to år etter det som kom ut fra Granavolden i 2018. Fortvilelsen har vært stor, sier Arnstad til Trønder-Avisa like før Stortinget tirsdag skal votereover et forslag om en ny og bedre erstatningsløsning lansert av Fremskrittspartiet og regjeringspartiene.

Det var tirsdag morgen at Fremskrittspartiet og regjeringspartiene ble enige om en kompensasjonsordning for pelsdyrbøndene som må avvikle brukene. Hva den vil koste, er høyst uklart.

– Vi går bort fra tispetillegg og bokført verdi. Nå skal vi ut og taksere hvert enkelt bruk, sier statssekretær Widar Skogan (KrF) i Landbruksdepartementet til NTB.


Pelsdyrerstatning med ukjent prislapp

Fremskrittspartiet og regjeringspartiene er enige om en kompensasjonsordning for pelsdyrbøndene som må avvikle brukene. Hva den vil koste, er høyst uklart.


Alle takstene skal settes av samme selskap.

– Dette sikrer både individuell vurdering, at alle behandles etter de samme kriteriene og at kompensasjonen dekker faktiske utgifter og inntektstap, sier Frps landbrukspolitiske talsperson Morten Ørsal Johansen.

Ordningen kom på plass i tolvte time og bare et par timer før Stortinget skulle behandle et forslag fra Senterpartiet om «full erstatning» til pelsdyrbøndene.

Taper stort

Arnstad finner det som har skjedd beintøft for familien i Flornes. Nå må han søke myndighetene om å få lov til å rive et pelsdyranlegg det er fem år siden han skrudde takplater på.

- Økonomisk er tapet så stort at jeg ikke vil snakke om det. Og nå må jeg jo søke om å få rive også. Det er beintøft, og litt vanskelig å kommentere.

– Men løsningen som lanseres er sagt å være bedre enn det opprinnelige erstatningsforslaget?

– Ja, det ser ut som det er en vesentlig forbedring. Og det er bra, for det som landets politiske ledelse startet med var katastrofe. Men spenningen vår blir hva som står i teksten som kommer i juni. Politikere stoler vi ikke på, og vi finner det vanskelig å kommentere detaljer før landbruksminister Olaug Bollestad kommer med den endelige teksten som skal formes etter at vedtaket er gjort. Den blir ikke klar før til sommeren. Så derfor avventer vi situasjonen litt, sier Arnstad og legger til:

– Det har kommet så mye rart far den kanten før, så vi tar ikke noe på forskudd.

Presset til å slutte

Arnstad var i en oppbygingsfase for pelsdyrfarmen sin, da vedtaket om å forby næringa ble lansert i 2018.

– Slik sitasjonen var høsten 2019, der grunnlaget fra politisk hold var erstatning etter bokført verdi og sju prosent tap for hvert år vi som produsenter ville fortsette, var vi presset til å slutte. Noe annet var ikke gjennomførbart. Vi tømte pelsdyrgården torsdag 5. desember i 2019. Det var lite morsomt, etter at vi hadde investert mye og sto i en investeringsfase.

– Men det nye forslaget kan gi bedre erstatning?

– Forslaget som lå til grunn da jeg avsluttet, innebar store tap for oss. Nå kan det, med det de lanserer nå, se ut som det kan bli bedre. Men fortsatt taper vi på det. Vi hadde satset og hadde planer om å utvide helt frem til januar 2018. Da skjønte vi at utvidelser kunne vi bare glemme, sier Arnstad som hadde 350 avlstisper på det meste.

– Vi startet for få år siden, og ville lære oss produksjonen før vi ekspanderte, sier Terje Arnstad.