God start på sesongen i Vesterålen

Drar inn tonnevis med skrei

Her kommer ytternamdalingene til land med årets største fangst så langt: 4.500 kilo med stor, fin skrei.

GOD START: Mannskapet på M/K «Marøyskjær» av Rørvik er fornøyd med starten på skreisesongen. – Den har vært bedre enn på samme tid i fjor, sier Ørjan Stavang (fra venstre), Simen Kvanø og skipper Jan Terje Stavang.   Foto: Svein Arne Nilsen

Nyheter

ØKSNES: Jan Terje Stavang og sønnen Ørjan fra Rørvik er i gang med sin åttende sesong med skreifiske.

– Vi kan ikke klage når vi får fangster som dette. Nå merker vi godt at skreien kommer inn mot kysten her i Vesterålen. Det har vært en del uvær og landligge for oss i år, men på tross av det har vi fisket mer i år enn på samme tid i fjor, sier skipper Stavang.

Prisen på skrei har i en periode vært på godt over 40 kroner per kilo. Nå ligger den over 30 kroner kroner. Da blir det fort lønnsomt å være fisker.

Gir unge muligheten

Jan Terje Stavang og sønnen Ørjan (28) har drevet fiske sammen på M/K «Marøyskjær» i elleve år. At sønnen har valgt å gå i farens fotspor, synes senior er positivt. Nå har de også med seg unggutten Simen Kvalø (18), som er elev på fiske og fangst ved Ytre Namdal videregående skole. Nå har han en praksisperiode og får oppleve fisket fra skreihovedstaden Myre.

– Dette synes jeg er veldig gøy. Å få være med på havet i den mest hektiske perioden av skreifisket, er både spennende og interessant. Og så er det fint med et avbrekk fra den vanlige undervisninga på skolen, sier 18-åringen.

Skipper Stavang har selv vært fisker i 47 år, og mener det er viktig å slippe til ungdommen om bord i fiskebåten for å sikre rekruttering til næringa.

– Vi må la de unge få muligheten til å lære hva yrket går ut på. Da må de også få komme om bord i båten og kjenne på hvordan det er. Jeg har hatt flere unge fiskere med på havet. Det har jeg bare positive erfaringer med, sier skipperen.

KOMMER TILBAKE: Dette er åttende sesong M/K «Marøyskjær» er på skreifiske i Vesterålen og har Myre som base for sitt fiske.  Foto: Svein Arne Nilsen

– God service i alle ledd

Fiskerne fra Namdalen kommer igjen år etter år for å delta i skreifisket med Myre som base.

– Her lider vi ingen nød. Det er lagt godt til rette for fiskeflåten og det er god service i alle ledd. Folket her på mottaket er i tillegg veldig hyggelige og vi føler oss alltid velkommen. Og så er det rimelig kort veg til fiskefeltet, sier mannskapet på «Marøyskjær».

Nå håper trioen bare på godt vær, slik at de kan få drifte hver dag. De har en kvote på 40 tonn å fiske på. Går alt etter planen regner de med at de skal være ferdig med årets skreifiske i god tid før påske.