Tidligere daglig leder i bilfirmaer tiltalt for økonomisk kriminalitet for 20 millioner kroner

Herfra ble en stjørdals-advokat i oppdrag som bostyrer truet i å gjøre jobben sin og ble nødt til å ringe politiet.

INNEPARKERT: Kvinnen drev bilfirmaene fra dette næringslokalet i Stjørdal. Det var til denne tomta politiet rykket ut for å gi bistand til bostyreren.  Foto: Anders Nordmeland

Nyheter

STJØRDAL: Hendelsen i 2017 er en del av en svært omfattende tiltale som er tatt ut mot en kvinne i slutten av 20-årene fra Stjørdal. Kvinnen drev på dette tidspunktet et bilfirma som hadde gått konkurs. Den oppnevnte bostyreren – en advokat fra Stjørdal – var på stedet for å registrere hvilke verdier som fantes i boet. Underveis i arbeidet ble hun truet og utsatt for grov kjeftbruk – og bilen hennes inneparkert på eiendommen.

– Advokaten følte seg truet da hun skulle registrere verdier i boet. Vi rykket ut og sørget for at bostyreren fikk gjennomført oppgaven, bekrefter etterforskningsleder Annar Sparby ved Stjørdal lensmannskontor.

– Svært uvanlig

Episoden førte til at kvinnen nå er tiltalt for å motarbeide en aktør i rettsvesenet, straffelovens § 157. Hun truet også en ansatt hos Skatteoppkreveren med at «hun burde skaffe seg voldsalarm», og at bostyreren hun tidligere hadde truet «visste hvem hun hadde i ryggen».

Aktor i saken, politiadvokat Amund Sand, sier at forsøk på å hindre en bostyrer i arbeidet sitt er svært uvanlig.

– Straffebestemmelsen forbindes oftest med vitnepåvirkning eller trusler mot domstoler. En bostyrer kan oppleve at en debitor ikke legger alle kort på bordet, men sjelden å bli truet på denne måten, sier Sand.

Tappet selskapet

Forholdene som er tatt med i tiltalen strekker seg over en periode på over tre år, fra våren 2016 til høsten 2019. Kvinnen hadde roller – enten som daglig leder eller reell daglig leder – i tre selskaper som drev omsetning av biler. Samtidig kjøpte hun inn forbruksvarer som hun brukte privat og sendte regningen til selskapet – for eksempel varer fra Elkjøp. En Mercedes Vito som den ene selskapet betalte 558.000 kroner for, solgte hun til seg selv for 161.000 kroner – som ga selskapet et tap på 397.000 kroner.

Dette mener påtalemyndigheten er grovt økonomisk utroskap mot selskapet, for et samlet beløp på 1,3 millioner kroner.

45 vitner innkalt

To av bilfirmaene gikk konkurs i 2016 og 2017, mens det siste ble tvangsoppløst i 2018. Kvinnen hadde på dette tidspunktet allerede konkurskarantene. Åtte av de 12 postene i tiltalen – inneholder ulike former for økonomisk kriminalitet for et samlet beløp på om lag 20 millioner kroner.

Kvinnens forsøk på å refinansiere lån for i overkant av 15 millioner kroner i to trønderske banker, er ifølge påtalemyndigheten et utspekulert lånebedrageri for overkant av 15 millioner kroner. Bankenes tap ble imidlertid langt lavere.

Det er stevnet til sammen 45 vitner i saken, som skal gå over tre uker i Inntrøndelag tingrett i mars.

– Det har vært en krevende sak å etterforske og iretteføre fordi påtalemyndigheten og tiltalte har veldig ulikt syn på hva som har foregått. Vi mener at straffbare forhold er forsøkt tilslørt ved at kvinnen brukte andre personer, sier Sand.

Sterkt preget

Kvinnens advokat Anne Marstrander-Berg sier at hennes klient er uenig i mye av det som er omhandlet i tiltalen, og av den grunn ikke ønsker noen detaljert redegjørelse i media.

Trønder-Avisa har vært i kontakt med bostyreren som ble truet. Advokaten ønsker ikke å si noe om opplevelsen i forkant av straffesaken fordi hun skal forklare seg for domstolen som vitne i saken.

Politiets vurdering er at advokaten var sterkt preget av hendelsen etterpå.