Hundseth Mølle investerer 20 millioner kroner i ny produksjonslinje

Eierne av Hundseth Mølle i Namdalseid produserer cirka 30.000 tonn kraftfôr i året.

NYTT ANLEGG: Produksjonsleder Christian Wikan, produksjonsmedarbeider Alf Einar Ravlo og Kornansvarlig John Harald Aas ved Hundseth Mølle ser fram til mindre vedlikeholdsarbeid og færre våkenetter med ny produksjonslinje.  Foto: Pia Marie Lerseth

Nyheter

NAMDALSEID: Mindre vedlikeholdsutgifter, færre nattskift og bedre kvalitet på kraftforproduktene, det er hva eierne av Hundseth Mølle ønsker å oppnå etter å ha investert cirka 20 millioner kroner i anlegget som ligger kloss inntil fylkesveg 17 i Namdalseid.

– Det har vært og blir en spennende tid med innkjøring framover, sier daglig leder Per Olav Vollen.

FORNØYD: Daglig leder Per Olav vollen er fornøyd med at eierne har investert nærmere 20 millioner kroner i ny produksjonslinje ved Hundseth mølle.   Foto: Pia Marie Lerseth

Stort grep

Ingen vet akkurat når gårdsmølla på Namdalseid ble startet, men at det har vært produksjon i nærmere hundre år, er man enige om.

– Den ble bygd opp som en frittstående mølle, men for tre, fire år siden, kom Strand Unicorn inn på eiersiden. Siden den gang har det blitt gjort flere store grep, forteller Vollen.


Felleskjøpet planlegger kraftfôrfabrikk til 250 millioner kroner på Steinkjer

– Blir det varig nedgang i melkeproduksjonen er det et alternativ å bygge i mindre skala

– Vi må følge markedet og bygge etter det, og det ser ikke likt ut nå som for to år siden, sier fabrikksjef Arild Thomassen.


Hundseth leier også Dalebakken Mølle på Fosen. Og har gått fra en årlig omsetning på cirka 85 millioner kroner i 2016 til nærmere 150 millioner kroner for det to møllene til sammen i 2018 og 2019.

– Per i dag er vi 15 ansatte ved Hundseth og sju, åtte ansatte ved Dalabakken. Når vi nå har fått på plass ny presse på fabrikken her, så vil vi få betydelig bedre kapasitet, forteller Vollen.

UTVIDER: Hundseth Mølles eiere Strand Unicorn, har investert drøye 20 millioner kroner i ny produksjonslinje ved mølla i Namdalseid.  Foto: Pia Marie Lerseth

30.000 tonn kraftfôr

Hundseth Mølle produserer cirka 30.000 tonn kraftfôr i året.

– Vi produserer kraftfôr for drøv og svin, og tilbyr fagrådgiving til bøndene. Vi har styrket salgsleddet, og har i dag fire selgere/ fagrådgivere, forteller Vollen.

Birgitte Vaagan som jobber som fagrådgiver ved Hundseth mølle forteller at bøndene ønsker å forbedre seg.

– Når vi er ute på gårdsbesøk, er det for å drøfte bøndenes problemer, målsetninger og hjelpe dem å nå nye mål. Akkurat nå får bonden bedre betalt om det er mye tørrstoff i melka. Da kan vi gjennom kraftforet bidra til å øke fettstoff og protein, dermed øker bonden lønnsomheten, forklarer Vaagan.

I følge kraftforprodusenten er kravet om mer tørstoff i melka en konsekvens av at Tine ikke lenger skal produsere Jarlsbergosten i Norge.


Kommentar: Jarlsberg til Irland gir dype hull i trøndersk landbruk

Å fjerne eksportstøtten til jarlsbergosten er i ferd med å forandre landbrukets ryggrad i Trøndelag: Å produsere melk.


– Bøndene har en fast produksjonskvote, og da gjelder det å få høyest mulig lønnsomhet ut av produktet de har, sier Vaagan.

Færre søvnløse netter

Det durer godt inne i fabrikklokalet, selv med ørepropper. Den nye pressa er i full gang, og allerede etter få dagers drift, kan produksjonsleder Christian Wikan konkludere med mindre driftstans og vedlikehold.

– Investeringen betyr mye for oss. Produksjonen blir stødigere og arbeidsforholdene blir mer forutsigbare. Forhåpentligvis øker vi nå effektiviteten på produksjonen så mye at vi slipper å gå nattskift, sier Wikan.

FULL KONTROLL: Per Ove Wengstad, produksjonsmedarbeider har full kontroll på produksjonen.   Foto: Pia Marie Lerseth

Lokale råstoff

Inne i det tekniske rommet sitter produksjonsmedarbeider Per Ove Wengstad. Han forklarer produksjonsprosessen som styres via en rekke dataskjermer.

– Temperaturen må opp i 81 grader i pressa etter krav fra Mattilsynet. Før kraftforet kan leveres, må det kjøles ned til mindre en tolv grader, sier han.

Råstoffene til kraftforet er stort sett bygg og noe havre hentet fra lokale bønder.

– Det er viktig for mølla å benytte lokalt råstoff, sier Vollen.

Hunseth Mølle har også en lagerbutikk som omsetter for cirka 30 millioner kroner i rene handelsvarer.

– Vi har mange lokale bønder som handler hos oss, sier butikk- og lagerleder Christina Staven Damås.

LAGER OG BUTIKK: Christina Staven Damås, butikk og lageransvarlig. Kamilla Ringseth, butikk og lagermedarbeider, omsetter for cirka 30 millioner kroner i rene handelsvarer.   Foto: Pia Marie Lerseth