Trøndere tjener 139,2 millioner kroner på Airbnb

I Trøndelag er det 2587 utleieenheter gjennom Airbnb. De tar til sammen inn årlig 139.227.338 kroner. I fjor økte inntektene med 56 prosent.

BONDELANDET: Turistene reiser gjerne utenfor allfarvei for å oppleve noe litt annerledes. Wesseltunet i Sigdal har hatt besøk av alt fra nordmenn til kinesere.   Foto: Wesseltunet

Nyheter

I alle landets fylker økte Airbnb-inntektene i 2019. Selv utenfor de typiske turistområdene opplever utleierne stor pågang.

– Etterspørselsveksten er større enn tilbudsveksten, sier analytiker.

Økning i pris

Stadig flere nordmenn tjener penger på å leie ut hus, leiligheter og hytter via Airbnb. I 2019 leide nærmere 31.000 verter i Norge ut bolig via utleieplattformen minst én gang, en økning på 17 prosent fra året før. Samtidig økte inntektene med 32 prosent, fra 2,1 milliarder i 2018 til 2,7 milliarder i 2019, ifølge tall fra analyseselskapet Capia. Av leieinntekten på 2,7 milliarder betaler utleierne 3,75 prosent i vertsgebyr til Airbnb.

– Det har vært vekst i både antall solgte romdøgn og inntekter i alle fylker, med unntak av Svalbard, opplyser analytiker i Capia, Eivind Hestvik Brækkan.

– Samtidig øker inntektene i alle fylker mer enn antall solgte romdøgn. Det betyr at vi har en etterspørselsvekst som er større enn tilbudsveksten, noe som gir økning i pris, påpeker han.

Trøndelag i toppen

Oslo, Vestland og Troms og Finnmark er fylkene med høyest Airbnb-inntekter. Veksten er imidlertid størst i Viken, Innlandet og Trøndelag.

I Viken økte inntektene i 2019 med 60 prosent, i Innlandet 59 prosent og i Trøndelag 56 prosent. Veksten i Oslo er veldig lav sammenlignet med resten av landet, med bare 4 prosent økning.

Finansierer vedlikehold

Viveke Wessel på gården Søre Solumsmoen i Sigdal er en av dem som bidro til at Viken i fjor var fylket med høyest vekst i Airbnb-inntekter. I juni 2019 la hun ut hus og stabbur til leie på utleieplattformen under navnet Wesseltunet.

– Jeg fikk overraskende mange henvendelser. Jeg trodde jo egentlig jeg var for sent ute til å få noe særlig med gjester i sommerferien, sier hun.

Siden den gang har en god blanding av både norske og utenlandske gjester leid hennes 200 år gamle tømmerhus.

– Jeg har bare positive erfaringer så langt. De som kommer, er hyggelige folk som er interessert i gamle hus og norske tradisjoner, forteller hun.

For henne bidrar utleieinntektene til at hun kan bli boende på gården.

– Vi kjøpte dette gårdstunet for tretti år siden, og har pusset opp siden. Dette er livsverket mitt. Nå har barna flyttet ut, og jeg har blitt pensjonist, og trenger ekstra inntekter for å ta vare på alle bygningene, sier hun.

En hyggelig bieffekt er dessuten at hun får treffe folk fra hele verden.

– Jeg liker å treffe folk fra andre land og kulturer, og har selv reist og bodd mye i utlandet. Nå kommer folk hit i stedet.

Husdrøm med boblebad

Marit Folland på Averøya i Møre og Romsdal startet også å leie ut via Airbnb på våren i fjor, og ble raskt fullbooket.

– Siden vi også eier et småbruk her på Averøya, fant vi ut at vi skulle bo på småbruket om sommeren, mens vi leide ut huset på Airbnb, forteller hun.

UTSIKT: Da Marit Folland på Averøya la ut sitt hus på Airbnb i fjor vår, ble det raskt fullbooket. Siden har blant annet tyskere, amerikanere, kinesere og nederlendere kommet for å oppleve denne utsikten.   Foto: Marit Folland

Sommer ble til høst, og det nybygde huset med utendørs boblebad, spektakulær utsikt og båt inkludert i leien var fremdeles fullbooket.

– Så begynte bookingene for sommeren 2020 å renne inn før vi hadde rukket å tenke på om vi i det hele tatt skulle leie ut neste sommer. Så da bestemte vi oss for at vi skulle bli boende en stund til på småbruket og fortsette utleien, forklarer hun.

Allerede i fjor høst var huset fullbooket for juni, juli og august i år.

– Selv i desember var huset fullt av gjester, tyske familier kom for å oppleve juletiden og vinteren her på Møre, opplyser Folland.

Hun har så langt bare gode erfaringer med Airbnb.

– Vi har stort sett godt voksne mennesker som leier huset, og det vises knapt at de bor her. Airbnb fungerer veldig bra, alt er veldig ryddig og effektivt. Man slipper organisere så mye. Jeg sender gjestene en velkomstmelding, setter fram blomster og forfriskninger, og de får dørkoden. Vi møtes ikke utenom hvis de ikke trenger hjelp med noe. Noen av gjestene har vi likevel møtt, og sosiale som vi er har vi invitert dem på besøk til oss på småbruket.

Ta forholdsregler

Før du legger boligen din ut på Airbnb og overgir nøklene til fremmede, kan det være greit å ta noen forholdsregler.

– Jeg ville ha fjernet private gjenstander som du er redd for skal bli stjålet eller ødelagt. Det kan for eksempel løses ved å sette dem inn på et eget rom som du låser av, sier forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl.

– Du bør også sjekke om de som ønsker å leie hos deg, har greie referanser, påpeker han, og legger til at å leie ut via de store utleieportalene stort sett er ganske trygt.

– Man kjøper seg jo sikkerhet ved å bruke disse portalene, blant annet i form av at de har mekanismer for trygg håndtering av betaling og depositum, sier han.

Skattepliktig utleie

Utleie via Airbnb er skattepliktig på lik linje med annen korttidsutleie. Nytt fra 1. januar i år er at Airbnb plikter å rapportere inn leieinntektene hver enkelt utleier har, til skattemyndighetene.

– Mange spør om dette med skattlegging, reglene kan være litt kompliserte, sier Pihl.

Det er to sett regler å forholde seg til:

  1. Leier du ut egen bolig, kan du tjene inntil 10.000 kroner skattefritt. Fra 10.000 og oppover må du skatte 22 prosent av 85 prosent av inntektene, og det er ingen fradragsmuligheter. De samme reglene gjelder dersom du leier ut egen hytte. Regelen om at du kan leie ut inntil 50 prosent av egen bolig skattefritt når du selv bor i den andre halvparten, gjelder ikke lenger for korttidsutleie.
  2. Korttidsutleie av sekundærbolig skattlegges 22 prosent fra første krone på lik linje med langtidsutleie av sekundærbolig. Her kan du føre fradrag for kostnader.

– Reglene for korttidsutleie gjelder for utleieforhold som varer inntil 30 dager, påpeker Pihl.

Du kan altså leie ut så mange dager du vil, men hvert leieforhold kan ikke vare lenger enn 30 dager. Bor du i sameie eller borettslag derimot, er det begrensninger på hvor mange dager du kan leie ut i løpet av et år.

– Fra 1. januar kom nye regler som sier at beboere i borettslag bare kan ha korttidsutleie inntil 30 dager i året, og beboere i sameier inntil 90 dager, forteller han.

Får Airbnb-utleien din stort omfang, blir skattereglene enda mer kompliserte. «Stort omfang» har ikke én fast definisjon, men blir ofte satt ved en antall på fem utleieboliger. Kontakt skattemyndighetene hvis du trenger hjelp til å vurdere omfanget.

– Utleie av både bolig og hytte i stor skala kan bli å regne som næring. Da er det helt andre skatteregler som gjelder, sier Pihl.

Fakta om Airbnb

  • Airbnb er en nettbasert markedsplass hvor brukere kan tilby, søke etter, bestille og benytte overnattingssteder over hele verden. Airbnb legger til rette for at folk kan leie ut hele eller deler av sitt eget hjem eller annet egnet bosted til reisende med behov for overnatting.
  • Airbnb er ansvarlig for håndtering av betalingsoppgjøret.
  • Forretningsmodell: Verten (utleieren) betaler ca. 3,75 prosent (inkl. moms) av leieinntekten i såkalt vertsgebyr til Airbnb, og gjesten betaler 10 prosent av utleieprisen i såkalt gjestegebyr til Airbnb.

(Kilder: Wikipedia og Capia.no)

Økning i Airbnb-inntekter fra 2018 til 2019

Oversikten viser hvor mye folks inntekt på Airbnb har økt i prosent. De konkrete inntektene i 2019 står i parentes.

Viken: 60 % (253,7 millioner)

Innlandet: 59 % (184,4 millioner)

Trøndelag: 56 % (139, 2 millioner)

Vestfold og Telemark: 53 % (121,9 millioner)

Nordland: 50 % (203,1 millioner)

Møre og Romsdal: 46 % (116,2 millioner)

Troms og Finnmark: 46 % (284,7 millioner)

Agder: 45 % (179, 2 millioner)

Vestland: 25 % (518,9 millioner)

Rogaland: 22 % (156,7 millioner)

Oslo: 4 % (563,7 millioner)

Svalbard: -19% (9,1 millioner)

(NB: Av disse inntektene må utleier betale et vertsgebyr på ca. 3,75 prosent (inkl. moms) til Airbnb.)

(Kilde: capia.no)