Utvider Gammelstua barnehage med 15 plasser

Bygger ut for fem millioner

En kombinasjon av behov for flere barnehageplasser og nye bemanningsregler gjør at Gammelstua barnehage i Overhalla utvider slik at de fra høsten har plass til 45 unger.

GRAVEMASKIN ER MORO: Ungene i Gammelstua barnehage var ikke tunge å be da de ble invitert til å se på gravemaskina som gjør grunnarbeidet rundt den nye avdelinga i barnehagen deres.  Foto: Birger Aarmo

Nyheter

OVERHALLA: – Vi har en avtale med Overhalla kommune der vi kan ta imot inntil 18 små og 27 større barn. Det gjør at vi tørr å satse på ei utbygging som dette, sier leder i Gammelstua barnehage, Kine Lysberg Lund.

Med 218 kvadratmeter nytt areal, vil en avdeling for store unger, kontor og personalrom få plass i nybygget.

– Samtidig vil vi gjøre om og oppdatere det opprinnelige bygget slik at det også får en oppgradering, sier Lund.

Selv om det ikke gjelder hele kommunen, er det behov for flere barnehageplasser i sentrum.

– Vi har full barnehage i dag, men vi tror vel ikke at vi skal fylle opp alle de nye plassene fra første høst. Men vi håper at det kommer etter hvert, sier Lund.

Nye regler

I tillegg til behov for flere barnehageplasser er nye bemanningsregler en god grunn til at de velger å investere.

– I dag har vi 12 ansatte på 30 barn. Det er en god del over hva normen sier vi skal ha, men vi vil ha det slik. Nå har det kommet regler som sier at det må være pedagogisk personell i helstillinger. Vi må rett og slett gå opp i størrelse for å dekke opp det kravet. Andre steder i landet er det flere mindre barnehager som har lagt ned på grunn av dette kravet, sier Lund.

Fyller de opp den nye avdelinga vil det etter hvert bli behov for to ansatte til.

– Det vil også være ei høyere bemanning enn hva forskriften sier. Men vi føler at høy bemanning gir større trygghet for ungene, foreldrene og de ansatte. Og jeg tror at høy bemanning gjør at vi har utrolig lite sykefravær. I fjor var vi nede på 1,4 prosent. og stort lavere enn det er det vanskelig å komme.

For det å jobbe i barnehage er krevende.

– Det er tøft å jobbe i barnehage. Med høyere grunnbemanning blir arbeidsbelastninga per ansatt litt mindre, og som et resultat av det har vi mindre sykefravær, sier Lund.

I tillegg er de flinke til å ta vare på hverandre og ta tak der det trengs.

Ikke overskudd

– Vi er en privat familiedrevet barnehage som er organisert som et samvirkeforetak. Det vil si at vi ikke skal ta noe utbytte, og et overskudd blir brukt til å videreutvikle bedriften, sier Lund.

Huset eies av Rolf Lian, og formelt er det han som bygger ut.

– Vi er da så heldige at vi får være leietagere, og det har vi vært siden vi flyttet hit i 2014.

De ligger litt utenfor sentrum av Overhalla, men Lund mener de vinner mer i nærhet til naturen enn de taper på å være litt unna sentrum.

– Vi bruker utrolig mye tid utendørs. Her har vi skogen rett utenfor døra, og vi har tre gapahuker, en eventyrskog og ei hytte som vi får låne innenfor gangavstand. Vi kunne ikke vært mer sentralt plassert, sier hun.