Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan

Reiselivsnæringen i Norge er bekymret for konsekvensene av utbruddet av det nye koronaviruset og ber regjeringen om å lage en kriseplan for næringen.

VIRUSFRYKT: Nidarosdomen er blant Trøndelags best besøkte turistattraksjoner. Nå advarer Virke Reiseliv mot at ytterligere spredning av koronaviruset kan få store konsekvenser for reiselivsnæringa.  Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Nyheter

Mange av aktører i norsk reiseliv har små marginer og er avhengig av gode sommermåneder. Dersom utbruddet av koronaviruset skulle treffe Norge i høysesongen vil det få fatale konsekvenser for reiselivsnæringen, mener Virke Reiseliv.

Konsekvensene kan bli særlig store dersom museer og konsertscener og lignende blir stengt, påpeker bransjeorganisasjonen. Dette vil også gjelde hoteller og reisearrangører.

«Så vidt vi er kjent med er det ikke mulig for virksomhetene å forsikre seg mot en situasjon der de må stenge som følge av viruset. Om reiselivsnæringen skulle bli satt ut av spill i sommermånedene risikerer vi en situasjon der mange vil kunne gå konkurs», heter det i et brev som er stilt til næringsminister Iselin Nybø (V).

Ber regjeringen handle

Virke har derfor bedt om et møte for å drøfte disse problemstillingene.

– Vi forventer at regjeringen ikke vil sitte passive, men vil finne løsninger sammen med bransjen som gjør at virksomheter vil kunne vil klare seg gjennom ulike scenarioer, om koronaviruset spres ytterligere i Norge, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.

Koronaviruset kan påføre turistsektoren globalt et tap tilsvare opptil 200 milliarder kroner, anslår den internasjonal turistorganisasjonen World Travel and Tourism Council (WTTC), skriver avisen El Mundo.

Norge kan ikke sitte på gjerdet og vente på at krisen kommer, mener Virke Reiseliv.

– Vi ønsker at regjeringen skal begynne å jobbe med en kriseplan allerede nå. Selv om vi håper på det beste, er vi avhengige av å planlegge for det verste i en situasjon som dette, sier Bergmål.

Søndag kveld hadde 19 nordmenn fått påvist smitte, 18 av dem befinner seg i Norge.

Flyselskapene stuper

Flyselskapene og eksportører av laks til Asia er allerede rammet av virusutbruddet.


Williksen Export har sitt viktigste marked i virusrammede Sør-Korea

– Det har vært ei turbulent uke

På få dager ble etterspørselen etter oppdrettslaks halvert i Sør-Korea. Lakseeksportør Nils André Williksen tror at bunnen foreløpig er nådd.


SAS opplyste i forrige uke at flyselskapet regner med å tape rundt 200 millioner svenske kroner i vinter på flygninger som er kansellert.


Resultatrapport:

SAS regner med virustap på 200 millioner

SAS regner med å tape rundt 200 millioner svenske kroner i vinter på flygninger som er kansellert på grunn av virusutbruddet.


Virusfrykten har truffet børsene i hele verden, og på Oslo Børs endte hovedindeksen ned 11,95 prosent i forrige uke. Blant dem som det gikk hardest utover, var flyselskapet Norwegian. Børsverdien på selskapet ble nær halvert i løpet av forrige uke. SAS gikk ned drøyt 25 prosent i samme periode.

Hotellnæringen i Norge merker også effekten av virusutbruddet. Hotellene i Nordic Choice-kjeden har fått flere tusen avbestillinger på grunn av det nye koronaviruset, skriver Dagens Næringsliv.

Utenfor hovedstaden er det så langt ikke merkbart, ifølge DN.

– Det er klart at vi er svært spent på om panikken brer seg, for da vil også vi få merke det. Men jeg tror i så fall virkningen blir kortvarig, sier Richard Grov på Hotel Alexandra i Loen i Nordfjord.