NHO Trøndelag: – Planlegg for bortfall i markedene

– Alle som leverer midt i en global verdikjede er berørt av coronaviruset, mener regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien.

ALLE ER BERØRT: Regiondirektør Tord Lien i NHO Trøndelag tror ikke det finnes en bedrift som ikke er berørt av coronaviruset på en eller annen måte.  Foto: Harald Sæterøy

Nyheter

– Næringene som nå er hardest rammet er reiseliv og transport, herunder fly, hotell, konferanse og restauranter. De er foreløpig hardt rammet, sier regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien.

– Alle er rammet

Han ønsker ikke å komme med et tall på hvor mange arbeidsplasser som er berørt, da han mener at coronaviruset berører alle arbeidsplasser i Trøndelag.

– Alle som leverer midt i en global verdikjede er berørt og det gjelder de fleste av våre bedrifter. Nå gjelder det å planlegge for bortfall av råvarer til produksjon og bortfall i markedene. Bedrifter må se på rutiner dersom egne ansatte blir syke og dersom de blir rammet av at offentlig tjenestetilbud reduseres. Det blir en slags dugnad. Mitt råd er: Lytt til myndighetenes råd og planlegg, vær forberedt, sier Lien.

Venter konkurser

Han tror ikke folk forstår hvor tøft dette kommer til å bli.

– Hvordan dette viruset vil påvirke kapitalmarkedene er fremdeles litt uklart, men at finansmarkedene og kapitalmarkedene blir rammet er det ingen tvil om. Det kommer til å bli konkurser av dette her, sier Lien.

Kapitaltilgang

Han håper at staten vil bidra ved å sikre tilgang på kapital.

– Staten må bidra til at flest mulig opprettholder kapasiteten sin gjennom at det finnes kapital tilgjengelig. Jeg håper det kommer noe fra den kanten, at de har tenkt å gjøre noe. At dugnaden fra bedriftene på den ene siden blir møtt av staten på den andre siden.


Solberg og Sanner vurderer økonomiske krisetiltak

– Vi vurderer nå hvilke økonomiske tiltak som kan være målrettet, og i hvilket tempo disse eventuelt skal innfases, sier finansministeren.


Lien mener at i motsetning til finanskrisen og oljekrisen, vet man at dette har en ende.

– Det er et poeng. Det er et virus og det vil ta slutt. Det er flere som er rammet enn de som ikke er rammet i privat sektor, likevel betyr ikke det at det er krise over alt, men det blir krevende. Dette kommer til å påvirke de aller, aller fleste, mener Lien.

Manglende levering

Han viser til at lenger sør har de blant annet måtte slutte med produksjon av biler, fordi de ikke får levert deler fra Kina.

– Dette kommer til å se mer av fremover i Trøndelag også. For eksempel kan elektronikkbransjen slite med tilgang på varer.

Lien er opprørt over at eksporten til Kina faller dramatisk.

– 80 prosent av veksten i oljekonsumet etter 2009 har kommet i Kina. Mange i Midt-Norge lever av lakseeksport og merker nok viruset på bedriftssiden.

På NHO sine nettsider kan du til enhver til lese de oppdaterte coronarådene til bedrifter.