«Ørnemannen» har tapt 150.000 på grunn av korona-avbestillinger

På få dager har korona-krisen ført til et skred av avbestillinger og tapte inntekter for selskapet til Ole Martin Dahle, bedre kjent som «Ørnemannen».

«ØRNEMANNEN»: Fotosafari i skjærgården i Flatanger er en viktig inntektskilde for Ole Martin Dahle. Men som følge av koronaviruset, har han fått en rekke avbestillinger de siste dagene.  

Nyheter

FLATANGER: – Det er en helt absurd situasjon, med avbooking på avbooking. Det blir nei, nei, nei når kundene ringer. Jeg vet ennå ikke hvor lang tid dette tar. Men mye tyder på at jeg får lite å gjøre ei god stund framover, sier Dahle, som driver med foto- og naturopplevelser i Flatanger gjennom firmaet Norway Nature AS.

Som i sakte film

– Hvor mye har du tapt så langt?

– 150.000 kroner passerte i sakte film ut av hendene mine bare den siste uka. Nå forsvinner flere utenlandske kunder for oss. For vår del vil det utgjøre mange hundretusen kroner på sikt, svarer Dahle.

Fototurister fra hele verden har i flere år valfartet til Flatanger, for å få blinkskudd av ørna, med skreddersydd tilrettelegging fra Ole Martin Dahle, som har skapt seg et navn i bransjen. Men med strenge reiserestriksjoner, fører det til at bestillingene har stupt – ut mai.

– Gjestehuset var booket for påska. Men er avbestilt. En belgisk turoperatør, som skulle sende ei gruppe på seks gjester og være i Flatanger ei uke, har meldt avbud, forteller han.

Men Dahle innser at det er lite han som lokal reiselivsaktør kan gjøre, foruten å forholde seg til regelverket til myndighetene.

– Det betyr at vi ikke vil ha folk på våre overnattingsmuligheter, som gjestehuset, forteller han.

– Men dette er en nasjonal dugnad, som vi også må ta vår del av, legger Dahle til.


For seks år siden mistet Lillian livsverket i brannkatastrofen

Nå frykter hun turistflukt fra Småværet

Lillian Mårvik Engbakken sammenlikner koronaviruset med brannkatastrofen på Småværet for seks år siden.


Satsing satt på vent

For Norway Nature kom koronaviruset på et tidspunkt der firmaet hadde tenkt å satse enda hardere.

– Dette er nå satt på vent. Men jeg er glad for tiltakspakken som regjeringa nå har lagt fram. Hvis vi får muligheter til økonomisk hjelp, kan det hende at vi står enda mer rustet når dette en gang går over, sier han, som ikke legger seg i dvale om turistene uteblir.

– Vi har midler i bakhånd. Men drar dette ut i langdrag, vil de oppsparte midlene være borte vekk om et halvår, sier han.

– Er du redd for arbeidsplassen din?

– Nei, jeg er ikke det. Ikke ennå. Men det hadde vært fint om vi kunne ha rigget oss og brukt tida framover til å være rustet til å møte hverdagen igjen. Heldigvis virker det som om myndighetene vil hjelpe oss.

Skal holde selskapet i live

Foreløpig er det ikke snakk om å permittere, men Dahle frykter at korona-krisen vil ramme lokalt reiseliv hardt.

– Det er mange som tjener mindre på at reiselivet ikke er intakt.

– Hva blir konsekvensen hvis dette blir langvarig og varer over sommeren?

– Jeg skal være rigget for å møte høsten, med hjelp av dem som er medeiere i firmaet. Jeg tror de er villige til å holde selskapet i live, sier han.

Dahle er glad for at de som har avbestilt nå, har signalisert at de kommer tilbake når situasjonen har roet seg.

– Flere har sagt at de vil komme tilbake. Det er litt betryggende at de vil være hos oss når koronaen forhåpentlig drar tilbake. Det varmer å få sånne tilbakemeldinger. Jeg tror mange av oss tenker sånn, sier han, og fortsetter:

– Kanskje har vi godt av å få resette oss, tenke oss om litt. Jeg opplever mye varme fra folk. Jeg ringer mer til familie og venner.