For seks år siden mistet Lillian livsverket i brannkatastrofen

Nå frykter hun turistflukt fra Småværet

Lillian Mårvik Engbakken sammenlikner koronaviruset med brannkatastrofen på Småværet for seks år siden.

LEVER I UVISSHET: Nils Engbakken og Lillian Mårvik Engbakken har bygd opp et stort reiselivsanlegg på Småværet – seks år etter brannkatastrofen. Nå frykter de følgene av koronaviruset.   Foto: BJØRN TORE NESS

Nyheter

SMÅVÆRET: – Det er en veldig spesiell og usikker situasjon som vi har havnet opp i. Hvis vi mister gjestene våre denne sesongen, er det en katastrofe, på lik linje med brannkatastrofen på Småværet for seks år siden, sier hun.

Sammen med ektemannen Nils har de bygd opp bedriften igjen etter brannen som la butikk og reiselivsanlegg i aske.

Frykter følgene

Hun forteller at de første gjestene etter planen kommer i midten av april. Det er fullbooket med bestillinger på Småværet ut november.

Men nå truer mørke skyer. Lillian frykter nå følgene for sin egen bedrift og reiselivsnæringa lokalt, dersom dette blir langvarig.

– Vi har ikke fått kanselleringer ennå. Men vi er i kontakt med gjestene kontinuerlig, for å holde dem oppdatert, samtidig som de følger med på nyhetene, for å få siste nytt om utviklinga, sier hun, og legger til:

– Nå får vi ta ei uke av gangen, og må bare avvente til påske. Enten får vi kanselleringer eller så roer det seg, slik at gjestene kan komme.

Koronaviruset har lammet en hel nasjon. Lillian Mårvik Engbakken grøsser bare ved tanken på hvilke konsekvenser det kan få.

For hun har selv fått kjenne på kroppen, når livet blir snudd på hodet. Hun legger ikke skjul på at hun får flashback til katastrofen som rammet Småværet.

– For seks år siden opplevde jeg brannkatastrofen. Alt brant ned. Alle mistet heimen sin og arbeidet. Som selvstendig næringsdrivende er dette en ny katastrofe. Det kunne ikke bli verre. Jeg kunne ikke ha drømt om en ny katastrofe. Det er nesten ikke til å tro, fastslår hun.

– Har du en vond magefølelse for hva dette kan resultere i for bedriften din?

– Nei, jeg går ikke rundt med ei vond magefølelse. Men jeg tenker veldig mye på det. Det koker litt. Jeg er bekymret, sier hun.

Har en kriseplan

– Er du redd for arbeidsplassen din om dette blir langvarig?

– Ja, i år er jeg det. Men det er ikke bare i år. Jeg har også full booking for neste år. Men vi får håpe og tro at dette ikke varer til neste år. Vi har en plan for å komme oss gjennom krisen, sier Lillian.

– Hva innebærer den?

– Å sette opp en forretningsplan og se på likviditeten. Jeg vil bruke tid på kontoret til å regne, forteller hun, som etter planen skal holde pøbb og restaurant åpen neste helg.

– Det blir ikke avlyst?

– Vi er i en litt spesiell situasjon. Hyttefolket har fått forbud om å komme på hytta. Det er ikke sikkert at det kommer så mange gjester, svarer hun.

– Nå er jeg bare glad for at jeg ikke har fått viruset. Å holde seg frisk, er det viktigste for meg nå.