Nye retningslinjer for varehandel som følge av koronakrisen

Betaling bør skje kontaktløst, og kontanter kan kun benyttes unntaksvis, ifølge myndighetenes nye retningslinjer for varehandelen.

SPRIT I BUTIKK: Norske dagligvarebutikker har allerede innført tiltak mot koronasmitte. Nå skjerpes retningslinjene.  Foto: Eystein Fiskum Hansvik

Nyheter

– Jeg håper dette vil hjelpe situasjonen til dagligvarebransjen som befinner seg i en svært krevende situasjon, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

I de nye retningslinjene anbefales det blant annet å unngå tett kø i eller ved butikkene og styrket og hyppigere renhold. Betaling bør skje kontaktløst, og kontanter skal kun benyttes unntaksvis.

Helsedirektoratet, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har samarbeidet om retningslinjene.

– Dette vil være til stor hjelp for butikkansatte som gjør en kjempejobb rundt omkring i hele landet, for å sikre nok mat til befolkningen. De er de nye hverdagsheltene, sier Nybø.

Coop, Bunnpris og Norgesgruppen er dessuten blant butikkjedene som er enige om nye tiltak for de minste butikkene.


Butikkene innfører koronatiltak

Koronaviruset fører til en kraftig innskjerping i renholdsrutinene i dagligvarebutikkene. Nå erstattes smaksprøver med håndsprit og hyppige desinfiseringsrunder.


I de såkalte brustadbuene får nå kun åtte kunder oppholde seg samtidig, opplyser butikkene i en pressemelding, ifølge VG.

Hensikten er å bidra til å redusere smittepresset og sørge for at kundene kan opprettholde en avstand til andre kunder på én meter.