Starter for seg selv etter 22 år i bransjen

Eter 22 år som ansatt hos andre, satser sivilarkitekt Sylwia S. Hjulstad fra Inderøy nå for seg selv med hovedfokus på privatmarkedet på Innherred.

EGEN BOLIG: Sivilarkitekt Sylwia S. Hjulstad (46) på veg opp den flotte steintrappa fra familiens egen bolig på toppen av Kvistadbakken i Inderøy.  Foto: Jon Åge Fiskum

Nyheter

INDERØY: Sylwia Ewa Sarata Hjulstad, som opprinnelig er polsk, har mastergrad i arkitektur og urban design fra universitetet i Krakow og er utdannet sivilarkitekt fra NTNU.

Før hun flyttet til Norge, arbeidet hun i to år som arkitekt i et stort konsern i Polen. Da hun forlot Letnes Arkitektkontor i Verdal i høst hadde hun arbeidet i 20 år ved arkitektkontoret. I Verdal har hun vært med på å tegne og utvikle store prosjekt som Tindved og boligene på Spinneriet.

Nå er hun på plass i sitt eget selskap: SSH Husdesign.

– Tenker bare profitt

– Nylig ble jeg stoppet av en dame som sa hun var så fornøyd med hvordan vi hadde utformet Spinneriet, med et gårdsrom i midten der hun kunne plante en bærbusk om hun ville. I Spinneriet forsøkte vi å utvikle noe som var vanlig i byene tidligere, etasjeboliger med skjermede gårdsrom i bakgården.

Hjulstad har sterke meninger om hvordan mange av dagens boligkompleks blir utviklet, bare med ett mål for øye – mest mulig profitt for utbyggerne, og med liten omtanke for omgivelser og å skape et godt bomiljø. Som selvstendig sivilarkitekt er det imidlertid det private markedet hun henvender seg til – enten det er snakk om de som skal bygge ny bolig til familien, eller de som har behov for å bygge om boligen de bor i.

Velger ferdighus

Hjulstad sier at mange som går med planer om å investere flere millioner kroner i ny bolig velger det som virker tryggest – et ferdighus fra en stor leverandør.

– De fleste tenker vel at det blir for dyrt med en arkitekttegnet bolig?

– Ja, det er nok dessverre sånn, men folk tar feil. Å investere for eksempel 200.000 kroner for å få en arkitekt til å tegne boligen vil uten tvil være en lønnsom investering med tanke på at du kanskje skal bo i boligen i 50 år. Sett i et sånt perspektiv blir den årlige kostnaden mye mindre enn du bruker på for eksempel frisør eller bil. Med bruk av arkitekt får du et hus som er helt etter dine ønsker og behov, og som passer til tomta. Mange kjøper et ferdighus som ikke passer til tomta. Det huset vi selv bor i var opprinnelig et ferdighus utviklet for en flat tomt, og ikke for en tomt med ti meters høydeforskjell. Mange som kjøper et ferdighus opplever også at de må endre på standardtegningen for å få huset som de vil, og da løper kostnadene fort.

Mindre pene tilbygg

Hjulstad sier at behovet for en arkitekt er minst like stort i forbindelse med omgjøring og tilbygg på eksisterende bolig.

– Mange kan ha behov for et lett tilgjengelig soverom når de blir eldre. Resultatet er ofte et lite pent tilbygg til boligen. Som arkitekt vil jeg se på hva som kan gjøres inne i eksisterende bolig for å tilpasse boligen. Kanskje er det noen vegger som kan flyttes og andre endringer som gjør at huset både blir mer funksjonelt, finere, bedre å bo i og tilpasset nye behov.

Som arkitekt er også Hjulstad veldig opptatt av å få inn dagslys og utsikt. Selv bor hun i en bolig fra 1995. Siden familien, som i dag teller fire, flyttet inn i 2002 har de gjort mange grep både ute og inne for å omskape en opprinnelig litt mistilpasset bolig til det som for de fleste vil framstå som en drømmebolig.


– Lakkerer alt fra biler til kjøkken

Etter 20 år innen oppretting og billakkering satser Inge Lande på sitt eget lakkeringsverksted på Midjo i Steinkjer.

Nordbakks arvtaker i Grong: – Ei spennende utfordring i en tøff bransje

Han synes det er en spennende utfordring, selv om det har buttet litt imot i starten. Simon Bredesen (46) er Svein Roger Nordbakks arvtaker i Grong.

Vil ha mindre bruk og kast

Satser på å tilby eksklusivt sportsutstyr

Trøndelag Outdoor AS i Levanger går for kvalitet framfor kvantitet og vil selge utstyr som varer.

Starter digitalt markedsføringsbyrå

Begge har erfaring fra større markedsføringsbyrå – nå håper kjæresteparet å gjøre et levebrød ut av kompetansen med namdalske kunder.