Frisørsalongen Chill er en av mange bedrifter som sliter etter at de måtte stenge

– Jeg tror vi skal klare oss et par måneder. Blir det fire er det mest sannsynlig kroken på døra

Mange små bedrifter sliter etter at de måtte stenge som følge av koronaviruset. Frisørsalongen Chill i Namsos er en av bedriftene som strever med å holde hjulene i gang.

TØFFE TIDER: De siste seks årene har Ida Arntzen investert store summer og et stort antall arbeidstimer i frisørsalongen Chill i Namsos. Nå må de holde stengt, og for å holde hjulene i gang må det tenkes nytt. – Jeg prøver å få inn noen kroner, selv om det ikke er så stor fortjeneste på produktene. Men man må bare prøve å holde litt liv i bedrifta og vise at vi fortsatt ønsker å yte service, sier hun.  

Nyheter

NAMSOS: – For min del har jeg brukt ei uke etter sjokket bare på å godta det som skjer, og at det skjer uten at jeg har kontroll. Det føles bare sårt og vanskelig. Det har gått mange tusen tanker i hodet om hvor store innvirkninger dette har både for meg og alle andre i liknende situasjoner. Det er surrealistisk og forferdelig at dette skal påvirke oss så mye økonomisk, sier Ida Arntzen.

Arntzen eier og er daglig leder på frisørsalongen Chill i Namsos, og har brukt de siste seks årene på å bygge opp sin egen bedrift. Senest i januar ble salongen pussa opp for en halv million kroner. Derfor føles det ekstra tungt å stå i en situasjon hvor man ikke vet hvordan ting vil bli i tida framover, spesielt når tiltakene regjeringa har innført ikke vil hjelpe henne.

– Det at bedrifter med sunn økonomi kan få lån er en håpløs løsning for oss, siden vi er belånt opp i skyene fra før, sier Arntzen.

Selv om hun tror at det også vil komme noe godt ut av krisen, er hun sikker på at næringslivet blir satt tilbake mange år.

– Jeg er ikke lei meg bare for meg selv, men blir det også for den store innvirkninga på hele næringslivet både lokalt og ellers i landet.

Støtten varmer

Chill er en av mange bedrifter som måtte stenge på dagen, og usikkerheten i forhold til hvilke tiltak firmaet faller innunder fører til en ekstra byrde.

– Vi fikk bare fire timers varsel på å stenge, så vi måtte permittere på dagen. Det som kan få en konsekvens, er at det kommer nye regler og lover hele tida. To dager etter at vi permitterte, kom det en ny regel om at man kun måtte betale arbeidsgiveravgift for to dager. Så jeg håper at det har tilbakevirkende kraft, for det vil være en stor belastning med 15 dagers arbeidsgiveravgift i stedet for to.

Det har tatt tid å la situasjonen synke inn, og Arntzen tar nå en dag av gangen. Siden det er gitt tillatelse for å drive produktsalg, forsøker hun etter beste evne å holde hjulene i gang.

– Det har letta veldig på trykket. Jeg prøver å få inn noen kroner, selv om det ikke er så stor fortjeneste på produktene. Men man må bare prøve å holde litt liv i bedriften og vise at vi fortsatt ønsker å yte service. Nå må vi prøve å tenke på andre måter for å få inn penger, og det er artig å se at mange er kreative og finner andre måter å jobbe på. Så oppi det hele er det bra at man ser muligheter likevel.

Det er mange som har vist sin støtte til Chill, noe som betyr mye for gründeren.

– Folk ønsker å støtte opp, vise omtanke og vil bidra. Det varmer langt inni sjela. Jeg tror at det er viktigere enn noen gang å støtte opp om det lokale, både nå, men også i tida etterpå. Det blir så store økonomiske utfordringer framover, at skal vi ha noe å gå til etterpå, må folk støtte opp. Jeg tror at det aller viktigste, er å la være å handle i nettbutikker og heller tenke på at den ekstra 100-lappen du legger igjen lokalt betyr så mye, i stedet for at du får det litt billigere på nettet.

Med all støtten hun har fått den siste tida, bidrar det til et håp for framtida.

– Det holder motet vårt oppe, og det er kanskje dette som skal til for at vi endrer handlemønsteret. Vi må se det positive i det, for jeg tror at det kommer noe godt ut av det, selv om det er tøft når det står på.

BEHOLDER HÅPET: Mange viser nå sin støtte til de lokale småbedriftene, og det gir Ida Arntzen håp om at det er ei framtid for frisørsalongen. – Støtten holder motet vårt oppe, sier hun.   Foto: BJØRN TORE NESS

Frykter kroken på døra

Midt i den tunge tida har frisørsalongen fått utsettelse på betaling av husleie og fra en del leverandører. Det er et viktig ledd i det å holde liv både for Chill, men også mange andre. For en relativt fersk bedrift er det nemlig ikke store marginer å gå på.

– Det er vanskelig å forutse hvor lenge vi kan holde ut, men jeg tror vi skal klare oss et par måneder. Blir det fire er det mest sannsynlig kroken på døra. Vi har faste månedlige utbetalinger, og det er storkrise når omsetninga plutselig stopper opp. Som en av de nyeste frisørsalongene har vi ikke opparbeida oss en så stor buffer at vi kan overleve lenge uten inntekt.

I løpet av de siste årene har Arntzen brukt svært mye tid på å bygge opp arbeidsplassen, men hun er usikker på om hun makter å gjøre den store jobben fra bunn igjen.

– Du må finne ut av om du orker å gjøre alt arbeidet enda en gang, sier Arntzen.

Med et brennende hjerte for det lokale næringslivet og folket, håper Arntzen at befolkninga skjønner hvor viktig det er at man nå stiller opp, støtter og setter pris på det tilbudet som finnes.

– At folk bryr seg og vil deg godt, det varmer så gæli. Vi ønsker å fortsatt være her etter krisen og krysser fingrene for at det blir sånn.