Norske alpinanlegg ber om krisepakke på 400 millioner: – Vi blør nå

Grong skisenter avhenger av økonomisk hjelp for å overleve etter årets sesong. Stengte heiser i påska gjør at namdalske alpinanlegg mister opp mot halvparten av årets inntekter – nå krever de en krisepakke.

BER OM HJELP: Daglig leder i Grong hotell og skisenteret på Bjørgan, Jørn Opdahl, mister store deler av inntekta ettersom anlegget stenges i påska.   Foto: BIRGER AARMO

Nyheter

BJØRGAN/RØYRVIK: – Dette er ikke noe bra for oss, selv om vi valgte å stenge før vi i prinsippet var nødt til det. Vi må også være med på denne dugnaden og ta dette på alvor – selv om det smerter oss. Vi blør nå og det gjelder samtlige av alpinanleggene, sier Jørn Opdahl.


Jørn Opdahl går fra næringsutvikling til turisme

Blir ny sjef for Bjørgan og Grong hotell

Det var med sommerfugler i magen at Jørn Opdahl sa ja til jobben som leder for både skisenteret på Bjørgan og hotellet i Grong. Nå som avgjørelsen er tatt – gleder han seg til oppgaven.


Fra 1.200 til 0

I februar ble det kjent at han tok over som daglig leder for skianlegget på Bjørgan og Grong hotell.

– Jeg er ved godt mot, men alpinanlegg og hotell er blant dem som blir rammet mest, så det er ingen heldig timing.

Bjørgan-sjefen forteller at det har blitt investert mellom 500 til 600 millioner på Bjørgan i form av hytter og drift av anlegget. Ved å holde stengt i påska frykter han at skisenteret mister rundt 40 prosent av årets inntekter.

– I påska er det vanlig at det frekventerer 1.200 mennesker i anlegget og nå er det plutselig ingen. Det er katastrofe også for handelsnæringen.

Ønsker 400 millioner

Frykten er like stor ellers i landet, og dermed har Alpinanleggenes Landsforening og Norske Fjell bedt regjeringa om en krisepakke på 400 millioner kroner – på vegne av de 357 anleggene i Norge.

– En krisepakke i størrelsesorden 400 millioner kroner vil være avgjørende for å sikre videre drift for mange alpinanlegg, og vi kan da ta folk tilbake i arbeide så snart retningslinjene fra helsemyndighetene tillater dette, skriver generalsekretær for Alpinanleggenes landsforening, Camilla Sylling Clausen.

Tilbake i Grong er Opdahl redd for at årets sesong kan være over. For at anlegget åpner heisene igjen, ser han seg nødt til å be om økonomisk hjelp for at de kan komme seg på plussida.

– Vi satser på å få hjelp fra kommunen, fylke og staten for vi kan ikke stenge eller gå konkurs. Nå ser vi på løsninger for å selge noe og få folk til å investere penger. Man kan si det er synd i oss, men for de virkelige store anleggene, som Trysil, er det helt katastrofe. Der snakker vi et tap på titall eller hundre millioner kroner. For oss er det håndterbart, men vi trenger hjelp.

Mister over 40 prosent

Stengt er det også i Børgefjellsenteret i Røyrvik. Vinteren så langt har vært optimal med store mengder snø, og sesongen så lovende ut, fram til nå.

FULL VINTER: Børgefjellsenteret i Røyrvik er dekt av natursnø, men folketom. Bodil Haukø er styremedlem i senteret og forteller at de står klare for å sette i gang – om det blir tillatt før sesongen er over.   Foto: ALBERT HAUKØ DEVIK

– For oss er nok påska ei tid hvor vi får høyere enn 40 prosent av våre årlige inntekter. Ukene som vi allerede har gått glipp av er en del av det vi regner som høytidssesong. Det har vært ekstra godt med snø i vinter, og vi trodde det ville bli en kjempevinter, så nå vi er veldig lei oss, sier Bodil Haukø.

Store deler av hyttefolket, som holder til i Børgefjellsenteret, er bosatt ved kysten. Selv om Haukø av erfaring ser at de heller trekker tilbake til kysten etter påskeferien, håper hun at det vil snu om de får åpna igjen i vinter.

– Vi er rigga for at vi skal klare å sette i gang igjen på en-to-tre, om vi får nye beskjeder fra sentralt hold. Vi har snø så vi klarer oss godt over april, så vi skal få til mange helger med god snø om vi får andre føringer.

– Ingen gullgruve

Børgefjellsenteret har i likhet med hyttefolket også blitt brukt av skoleklasser, kretser og lag. Raskt ble alt snudd på hodet.

– Å drive skisenteret er ikke en gullgruve. I år har vi tatt noen grep om drifta, så vi var spente på hvor resultatene ville føre hen. Fram til nå har sesongen vært positiv.

For bygda Røyrvik merkes det også at det er mindre besøkende.

– Næringslivet er veldig takknemlig og avhengig av det hyttefolket og brukerne legger igjen av penger. For oss som bygd gjør nok en slik periode av vi setter litt mer pris på nærbutikkene, og kanskje ser man på den med litt andre øyne og verdsetter den litt ekstra når dette er over, avslutter Haukø.