Norges første kulturlandskapshotell er i rute

På Øyna i Inderøy bygges Norges første kulturlandskapshotell. Byggmessig er de i rute. Det er verre med overnattingsgjester.

PÅGÅR FOR FULLT: Byggearbeidene ved Øyna og det nye kulturlandskapshotellet pågår for fullt.  Foto: Elin Sofie Lorvik

Nyheter

INDERØY: Egentlig skulle kulturlandskapshotellet åpne i pinsa, men det er utsatt. Daglig leder Frode Sakshaug ved Øyna gleder seg likevel over at byggearbeidene går som normalt.

– Per i dag tror vi at vi er i rute. For entreprenørene er det bare barnepass for enkelte ansatte som har samboere som jobber i helsevesenet som gir utslag. Det har ikke vært noen utfordringer byggmessig, men det er klart at å få overnattingsgjester kan bli vanskelig, sier Sakshaug.

BYGGES I TERRENGET: Alle rommene bygges inn i terrenget og det skal fylles på med jord og sås gress på taket, slik at ikke den flotte utsikten fra Øyna sjeneres, forteller daglig leder Frode Sakshaug.  Foto: Elin Sofie Lorvik

Har avlyst mai

Han forteller at for deres del er hele mai avlyst og avbestilt.

– Juni begynner også å bli skral. Juni er vår viktigste måned med 3 millioner kroner i omsetning. Når det går fem måneder uten inntekt her går det hardt utover drifta, sier Sakshaug.


Skremmende utvikling for opplevelsesnæringen: Det ser ikke lyst ut for Munkeby herberge

– Per nå er cirka 70 prosent av reiselivsbedriftene på Innherred tunet ned eller stengt, sier daglig leder i Visit Innherred, Anne Haga.


Optimist tross alt

Han er likevel optimist. På Øyna jobber de nå med å være kreative, og Sakshaug skryter av god hjelp fra både bank og Innovasjon Norge.

– Vi føler at alle er veldig på tilbudssiden, så vi er ikke bekymret, såpass til vett har vi ikke, men det er spennende ja. Vi håper at nordmenn tar norgesferie i år, sier Sakshaug.

TAR FORM: De nye rommene med panoramautsikt over blant annet Straumen og Børgin er trolig innflyttingsklare lenge før det kommer noen på overnatting.  Foto: Elin Sofie Lorvik

Bryllup og konfirmasjoner

Kulturlandskapshotellet skulle egentlig åpne til pinse med statsrådbesøk, men åpningen er nå skrinlagt på ubestemt tid. Resten av drifta skulle imidlertid ha vært åpen for blant annet bryllup og konfirmasjoner nå.

– Tre bryllup i juni har nå kansellert, og de med bryllup i juli er også veldig bekymret. Det går ikke an å samle en større gruppe med familie langveis fra slik situasjonen er nå, sier Sakshaug.