Ungdommer fra Verdal til topps med bedrift

200 elever har gjennomført digitalt fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter i Trøndelag. H2O fra Verdal vant i nord.

H2O UB HOS JURYEN: Øverste rekke: Dea Fostad Klinkby, Ungt Entreprenørskap. Jurymedlem Per Anders Folladal, Proneo. Jurymedlem Thomas Aune, Smart Media. På rekken i midten fra venstre er Silje Kjelaas, Amalie Svedjan, Hermann Eriksson og Laila Johansen. Nederst fra venstre er Silje Berg, Ezra Engesvik, Julie Valstad og Lone Ressem.  Foto: Skjermdump

Nyheter

Denne uken har det for første gang i historien blitt avholdt digitalt ungdomsbedriftsmesterskap.

Fylkesmesterskap for Ungdomsbedrifter i Trøndelag skulle egentlig arrangeres på Magneten kjøpesenter 11. mars, men ble som alle andre arrangement avlyst på grunn av smittefare for koronavirus.


Avlyser årets UE-messe

Ungt Entreprenørskap har fått tydelig anbefaling på å avlyse mesterskapet.


– Etter avlysningen fikk vi mange tilbakemeldinger fra fortvilte elever, som hadde jobbet beinhardt opp denne konkurransen. Vi bestemte oss derfor for at elevene måtte få vise frem bedriftene sine digitalt, og det har de gjort denne uken, sier leder i Ungt Entreprenørskap Trøndelag, Frank Norbeck.

Han opplyser om at 108 digitale møterom med 35 jurymedlemmer fra samfunn- og næringsliv har juryert over 200 elever i 16 forskjellige kategorier.

Rent vann

Verdalsbedriften H2O UB imponerte juryen stort med sin bedrift og ble beste ungdomsbedrift nord i Trøndelag (Ungt Entreprenørskap har fremdeles delt fylke). Deres idé er et vannfilter som renser skittent vann i naturen til rent drikkevann. Vannrensesystemet er lite nok til å ta med seg i sekken på tur, og gjør det mulig å drikke alt vannet man kommer over, uavhengig av kvaliteten på vannet i utgangspunktet.

– Alt skjer jo digitalt nå, så vi hadde en videochat i ungdomsbedriften hvor vi så på premieutdelingen sammen. Det ble hopp og jubel da vi vant, sier daglig leder i H2O, Ezra Engesvik.

Han forteller at de hadde håpet å vinne. Premien er 1500 kroner.

– Vi blir sendt til NM nå. Intervjuet gikk bra, men det er alltid en god overraskelse å vinne.

Opptatt av klima

Han forteller at alle de åtte i gruppa er ganske opptatt av klima og miljø og tenker på at ikke alle har tilgang til rent vann, og at man er heldig i Norge.

– Visjonen er å lage en løsning som er bærbar og lett av resirkulert plast. Vi har også ideen klar om en litt større hytteversjon, men vil se på den bærbare i første omgang. Først lagde vi ei trakt, men etter å ha snakket med Lafopa, laget vi et filtersystem for en beholder. Det er bare en prototype ennå. Målet nå er å få ordnet et ferdig produkt, men det er vanskelig å få til nå som alle er hjemme. Vi har snakket med Bygg og hobby om å lage ei slags plastflaske av resirkulert havplast. Vi jobber så godt vi kan med å få det til så fort vi kan, men er usikker på om vi rekker å ha den klar før NM, sier Engesvik.

Premien er et pengebidrag til bedriften og gullbillett til NM for ungdomsbedrifter. Vinnerne av Beste UB i fylkene er de eneste som får stille i denne kategorien under NM for UB.

Disse ungdomsbedriftene skal representere Trøndelag i NM:

  • Current UB - Thora Storm (beste UB sør, andreplass innovasjonspris, tredjeplass i HR/team og tredjeplass i Proneoprisen for beste samarbeid med næringslivet)
  • H2O UB - Verdal VGS (beste UB nord)
  • Humblebee UB - Thora Stom (førsteplass beste forretningsplan, beste kundeopplevelse på nett, BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift, beste markedsføring og andreplass sosiale entreprenør)
  • Safe and Sound UB - KVT (førsteplass innovasjonsprisen, tredjeplass beste UB sør, tredjeplass beste markedsføring)
  • Storken Media UB - Levanger VGS (andreplass beste UB Nord og andreplass i Proneoprisen beste samarbeid med næringslivet)
  • Lær Lett UB - KVT (førsteplass Tindveds pris for beste kulturbedrift, førstepris beste sosiale entreprenør og andreplass beste UB Sør, andreplass BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift)
  • Asey UB - Thora Storm (Førsteplass beste yrkesfaglige bedrift, andreplass Tindveds pris for beste kulturbedrift, tredjeplass beste kundeopplevelse på nett, tredjeplass BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift, tredjeplass Størst verdiskapingspotensial)
  • Easy Active UB - Verdal VGS (Andreplass beste yrkesfaglige bedrift, tredjeplass Proneo-prisen for beste samarbeid med næringslivet)
  • SalmoTech UB - Thora Storm (Førsteplass i beste landbruks- og fiskeribaserte produkt og førsteplass i Proneoprisen beste samarbeid med næringslivet og førsteplassen i størst verdiskapningspotensiale. Andreplass Spleiselagets regnskapspris).
  • Clean Air UB - KVT (Førsteplass beste HR-bedrift/team, førsteplass i spleiselagets regnskapspris og førsteplassen i Storebrands bærekraftspris. Andreplass i Beste kundeopplevelse på nett, andreplass i Størst Verdiskapingspotensial. Tredjeplass i Innovasjonsprisen).

40 deltakende bedrifter

– Det var påmelding forrige uke og cirka halvparten at de som skulle være med på fysisk fylkesmesterskap valgte å melde seg på digitalt fylkesmesterskap. Cirka 40 ungdomsbedrifter meldte seg på og 25 gikk videre til finale, forteller Dea Fostad Klinkby som er rådgiver og merkantilt ansatt i Ungt Entreprenørskap.

Hun mener at erfaringene ungdommene tar med seg fra ungdomsbedriftsarbeidet er verdifullt for morgendagens arbeidsliv.

- Å starte og drive bedrift gir kompetanse som er relevant for det yrkesaktive livet ungdommene skal ha etter endt utdanning. De får lov til å prøve seg i trygge rammer, og får kjenne på kroppen hvordan det er å jobbe i team, utvikle en idé, og drive sitt eget arbeid fremover. Ungdommene legger utallige timer inn i bedriften sin, og viser et engasjement, en kompetanse og et driv som lover godt for fremtiden. Å ha ungdommer som dette i Trøndelag er en styrke for arbeids- og næringslivet, sier Fostad Klinkby.

Utvikler kompetanse

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon og er avhengig av gode samarbeidspartnere for å kunne tilby programmene ute i skolen.

– Ungdommene har skapt sin egen forretningside, registrert bedriften i Brønnøysundregisteret, utviklet produkter og solgt de, satt opp budsjetter, kjørt styremøter og daglig drift, forteller Norbeck.

Han opplyser om at det lokale næringslivet ser verdien av ungdomsbedrift i skolene.

– Vi står ovenfor en urolig tid akkurat nå. Vi vet at dette vil gå over, men vi vet ikke hvilke konsekvenser dette vil ha for oss, regionalt og nasjonalt. Men like sikkert som vi vet at dette vil gå over, like sikkert er det at innovatører, entreprenører, intraprenører og unge mennesker som ser nye løsninger på gamle utfordringer vil være den viktigste valutaen i framtiden, avslutter han.

Digitalt NM

Under det digitale fylkesmesterskapet ble det kåret vinnere i 16 kategorier. Det avholdes digitalt Norgesmesterskap i Ungdomsbedrift på Lillestrøm 7-8. mai.