Ernas eks-rådgiver: Tror distriktene styrkes av krisen

– Jeg tror vi alle skulle ha vært koronakrisen foruten, men nå gjelder det å se muligheten som ligger i den. De er mange.

POSITIVT PÅ SIKT: – Jeg har lenge hatt tro på at den digitaliseringen og effektiviseringen vi har sett, som har ført til at noen distriktskommuner har mistet arbeidsplasser, vil snu og tilføre distriktene noe positivt på sikt, sier tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det er helt utrolig hvor fort dette har gått. Det er opplagt at dette gir oss muligheter, selv om tiden vi nå er inne i er litt tung.

Sigbjørn Aanes, First House
Nyheter

Det sier Sigbjørn Aanes, som har vært en av statsminister Erna Solberg sine nærmeste rådgivere gjennom mange år, og har blant annet vært statssekretær ved Statsministerens kontor.

I dag jobber han i First House, for tiden døgnet rundt, med norske næringslivsledere om koronakrisen og kommunikasjon.

Han ser mange muligheter i andre enden av den pågående krisen, ikke minst innenfor digitalisering av samfunnet som han tror distriktene vil nyte godt av på sikt.

Fredag deltok han i et digitalt lunsjmøte i regi av Lindseth Reklame, Nord Universitet og First House der han snakket om hva som rører seg på innsiden av store norske bedrifter og i det politiske systemet i møte med en større krise.

Styrket ut av krisen

Aanes tror nemlig at distriktene kommer styrket ut av krisen, etter at nærmest hele samfunnet har blitt heldigitale i løpet av de siste tre ukene.

– Det er helt utrolig hvor fort dette har gått. Det er opplagt at dette gir oss muligheter, selv om tiden vi nå er inne i er litt tung. Krisen har blant annet gitt aksept for å gjennomføre digitale møter, sier Aanes.

– Hvilke muligheter ser du?

– Jeg har lenge hatt tro på at den digitaliseringen og effektiviseringen vi har sett, som har ført til at noen distriktskommuner har mistet arbeidsplasser, vil snu og tilføre distriktene noe positivt på sikt. Vi har sett det under koronakrisen, vi gjennomfører digitale møter og slipper å reise til Oslo for å møtes. Det er mulig, og dermed kan vi kanskje kutte ut en god del reiser. Det er både klimavennlig og effektivt, sier Aanes, som selv er fra Melbu i Vesterålen.

– Kan sitte over alt

– I dag kan jo en lege stå i New York og operere en pasient i Nairobi, via 5G-nettet. Det viser at vi kan sitte overalt og utføre jobben vi skal gjøre. Det tror jeg vil komme distriktene til gode etter hvert. Nå ser vi at det er fullt mulig, sier Aanes, og legger til at de siste tre ukene også har vist at det er mulig å sitte heime i sin egen stue, enten i Namsos, Melbu eller andre steder i Norge og få de samme store konsertopplevelsene via nettet.

Aanes ser også muligheter digitaliseringen innenfor grunnskoler og høyere utdanning gir etter krisen.

– Vi er opptatt av desentralisert opplæring. Nå ser hele samfunnet hvordan digitale virkemidler kan fungere. Det gir muligheter innenfor opplæring også, mener Aanes.

Ser mulighetene veldig tydelig

Det er fylkesdirektør for utdanning, Vegard Iversen enig i. Han er opptatt av at den digitale kompetansen lærerne har tilegnet seg i løpet av de siste tre ukene, må videreforedles når krisen en gang er over.

– Jeg ser mulighetene veldig tydelig. Vi lærer mye gjennom kriser. Det gjelder også for denne. På tre uker har vi fått en høyere digital kompetanse og har lært å ta i bruk den pedagogiske kompetansen på nye plattformer, sier Iversen.

Han mener at utdanningssektoren må ta vare på den nye kompetansen og videreforedle den. I et nyhetsbrev til fylkets lærere i den videregående skolen, som ble sendt ut i går, stiller han et par spørsmål som han ber dem om å bruke litt tid på.

– Har vi lært noe som kan bidra til å øke kvaliteten i opplæringa? Har vi lært noe som kan forenkle arbeidshverdagen vår? Vi skal ikke se bort ifra at det er slik. Derfor må vi bruke tid på å finne ut hva vi skal ta med oss videre, sier Iversen.