Hotellene taper store millionbeløp

Best Western Tingvold Park Hotel og de øvrige hotellene fra Stjørdal til Steinkjer er enten helt nedstengt eller går på lavgir. Bransjen setter sin lit til norske ferierende.

Frode Zachariassen p en tom parkeringsplass foran hotellet i Steinkjer. Fredag stengte hotellet p grunn av koronaviruset. Best Western Tingvold Park Hotell i Steinkjer.   Foto: Johan Arnt Nesgrd

Nyheter

Flere av hotellsjefene Trønder-Avisa snakket med før helga forteller om stengte og delvis stengte hotell, permitteringer, store omsetningstap og stor usikkerhet for når bruken av hotellene tar seg opp igjen. Bransjen i Nord-Trøndelag setter nå sin lit til at nordmenn vil feriere i hjemlandet denne sommeren.

– Det er utrolig respons på Facebook-gruppa «Tilbring sommeren i Norge». Den har økt tilslutningen med 100.000 medlemmer på få dager og er nå oppe i over 201.000 som sier de skal feriere i Norge. Vi håper og tror at dette gir aktivitet også hos oss, sier Frode Zachariassen, nestleder ved Best Western Tingvold Park Hotel i Steinkjer.


Facebookgruppe for norgesferie slår an

«Tilbring sommeren i Norge» passerer trolig 200.000 medlemmer om kort tid, under en måned etter at den ble opprettet på Facebook.Kulturlandskapshotell med annerledes crowdfunding

Når du ikke kan komme til Inderøy, sender Øyna en bit av Inderøy til deg – mot å få deg som gjest på sikt.


Har åpnet forsiktig

Både Best Western Tingvold Park Hotel, Thon Backlund Hotell, Jegtvolden Fjordhotell og Verdal Hotell tilbyr overnatting for folk som trenger rom. Men det skjer etter strenge, myndighetspålagte koronaregler.

– Vi åpnet forsiktig med noen få rom på mandag, med veldig lav bemanning for å teste markedet. Men det er nesten ikke folk, så vi stenger i helga, sier Zachariassen.

Ved Tingvold er det kun Zachariassen og hotellsjef Jon Martin Amdal som ikke er permitterte. 21 ansatte er fullt permitterte, som følge av stans i minnesamvær, bryllup, konfirmasjoner, konferanser og turistbelegg.

– Vi har tapt halve omsetningen for mars og så godt som hele omsetningen for april, sier hotellsjef Jon Martin Amdal.


Fra superdødt til ekstremt mange forespørsler

Etter en måned i dvale, merker firmaet at interessen igjen er på vei opp


Tilbyr krise-overnatting

Hotellsjef Olav Slapgard ved Jegtvolden Fjordhotell har permittert alle 11 ansatte, men legger ut nøkkel til folk som må krise-overnatte.

– Jeg håper vi kommer i gang i løpet av august-september. Vi har fortsatt noen bryllupselskap i august som ikke er avlyste, sier Slapgard.

Et av fykets største hotell, Scandic Hell Hotell, er helt nedstengt, og 90 ansatte er permitterte på uviss tid. Kun hotellsjef Arild Vollan og teknisk sjef er på plass.

– Det er svært vanskelig å si noen om hvordan dette blir fremover. Jeg kan ikke si hvor mye vi har tapt, men det har vært null i omsetning i snart to måneder nå, sier Vollan, som innrømmer at det er snakk om flere titalls millioner kroner.

Har tapt sju millioner

Daglig leder Veronika Green ved Verdal Hotell legger ikke skjul på at hoteller er inne i en alvorlig situasjon.

– 2020 er allerede ødelagt for oss. Hittil i koronakrisen har vi tapt sju millioner i avbestillinger. Ingen ting dekkes av pakkene fra myndighetene. Vi klarer å holde våre betalingsforpliktelser med det lille belegget vi har, men vi må jobbe rasjonelt for å unngå konkurs, sier Green, som har permittert 13 av 14 ansatte.

Hotellsjef Jostein Austli ved Thon Backlund Hotell i Levanger er spent på om bransjen får noe fra myndighetenes tiltakspakker.

– Denne uka har vi åpnet litt og tatt inn noen få ansatte, men fortsatt er rundt 20 permitterte. Utover sommeren og høsten håper jeg vi kommer i gang med en viss form for drift og at alle ansatte kommer tilbake på jobb. Det er optimistisk med tanke på at vi får en annen type sommer med mer norsk og kanskje nordisk besøk, sier Austli.

– Vært i krise før

Hotellsjef Stig Yngve Larsen ved Quality Hotel Grand Steinkjer har forlenget påskestengingen til ut kommende uke. Alle 30 ansatte er permitterte.

– Markedet bestemmer hvordan vi åpner etter neste uke. Men Grand har vært i en krise før og reist seg. Den gangen ble hotellet bombet. Vi skal reise oss også denne gangen, sier han.

Regiondirektør Tord Lien i NHO Trøndelag tror som hotellsjefene at norske turister vil bruke Trøndelag i større grad enn før.

– Det må både vi, politikerne og bransjen jobbe for. Det er masse trøndere som ikke har vært i Vikna og som ikke har sett Røros. Det er masse spennende ting i dette fylket, og nå må destinasjonsselskapene jobbe for å få flere til å feriere i eget land. Jeg ser for meg at hvis vi jobber godt kan 70-80 prosent av det utenlandske turistmarkedet kompenseres ved at nordmenn ferierer hjemme i år, sier Lien.

Astrid Aasen i Gangstad Gårdsysteri på Inderøya har så langt ikke merket svikt i besøket som følge av koronakrisen.

– Folk kommer hit og tar de nødvendige forholdsregler når de kommer inn og handler. Gangstad lener seg i hovedsak på salg til butikker, slik at vi har alle åtte ansatte og innleide i fullt arbeid, sier Aasen, som legger til at det først og fremst er overnattings- og serveringsbransjen som er mest skadelidende.