Slik skal laksefisket i Namsen unngå smittespredning i sommer

I ei sjekkliste på 45 punkter ønsker ordførerne, Namsenvassdragets elveeierlag og kommuneoverlegen å gjøre årets store høydepunkt i Namsen tryggere for alle.

SAMARBEID: Høylandet-ordfører Hege Nordheim-Viken (fra venstre), Grongs ordfører Borgny Grande, ordfører i Overhalla Per Olav Tyldum og Jenny Dombås i Namsenvassdragets elveeierlag.  Foto: Bjørn Tore Ness

Nyheter

OVERHALLA: – Myndighetenes retningslinjer ligger i bunn og kan bevege seg fram til laksestart som er 15. mai flere steder. Ergo vil det kunne komme nye retningslinjer som tar opp det nye regelverket, men foreløpig er dette retningslinjene for blant annet årets laksefiske, sier Overhalla-ordfører, Per Olav Tyldum.

Samarbeid langs Namsen

Sammen med ordfører-kollegene Hege Nordheim-Viken fra Høylandet, Grongs Borgny Grande, kommuneoverlegen ved Per Erik Arnø og Jenny Dombås i Namsenvassdragets elveeierlag har de satt opp ei sjekkliste som grunneiere og andre tilbydere innen turisme kan bruke til sommeren.

Dette skal gjøre at både gjester og verter føler seg tryggere i møte med årets travleste periode langs Namsen.

– Gjester fra utlandet skal i 14 dagers karantene. Det kan gjennomføres på stedet, men det skal ikke være fysisk kontakt med andre gjester eller ansatte, og gjestene skal overhodet ikke benytte fellesareal. Gjestene selv må ivareta alt renhold, måltider, klargjøring av båt og utstyr. Båt og utstyr som skal brukes av gjest i karantene skal utelukkende brukes av de eller dem, står det i i retningslinjene, signert kommuneoverlegen ved Per Erik Arnø.

Sjekklista, som er publisert på Overhalla kommunes nettside, inneholder 45 punkter med ulike tiltak innen hygiene og renhold som må opprettholdes.

Samtlige av de ansatte må blant annet gjennomføre ei opplæring innen smitteverntiltak, samt plassere vaske- og desinfiseringsstasjoner hvor det ellers ville ha vært vanskelig å tilrettelegge for håndvask.

Veiledning og retningslinjer

Utleierne skal bruke skjemaet i sitt arbeide.

– Vi har prøvd å gjøre det forståelig og kommuneoverlegen har erfart de retningslinjene som er brukt hos blant annet barnehagene siden de åpna opp igjen, og tatt inn flere av disse punktene.

Ordføreren understreker at tilbyderne er ansvarlige for å realisere sjekklistas punkter.

– Det mest vesentlige er at vi som kommune ønsker at alle tilbydere og grunneiere har det under huden at det er en del av den store dugnaden vi holder på med. De må kjenne et godt eierskap til en del tiltak som berører de også ta et stort ansvar å diskutere med kommunen, kommuneoverlege om videre utvikling.

Selv om samfunnet gradvis åpnes opp igjen, vil også laksefiske i Namsen være annerledes enn fjoråret.

– Ting begynner å normaliseres, men som alt annet må vi forholde oss til at laksefiske blir det samme som i fjor når det kommer til antall folk og andre hensyn som må tas. Vi må tenke ut nye løsninger og vi håper at vi klarer å følge retningslinjene, for ingen ønsker en smitte og at man eventuelt må stenge.