Veien til NM:

Clean Air UB vil ha renere luft for alle

Clean Air UB skal gjøre lufta vi puster i renere. For ideen DustBuster vant de bærekraftprisen for 2020.

REN LUFT: Clean Air UB består av Markus Derås Eriksmoen, Ola Gjermundson Kvam, Tollef Kulset Merakerås, Oliver Røddesnes, Johannes G. Bergslid, Berit Elise Sollie, Sivert Magnussen, Emil Hansen, Elias Melkor Øien Eiksund, Jakob Forseth fra KVT i Trondheim. 

Nyheter

TRONDHEIM: Ti ungdomsbedrifter fra Trøndelag kjemper denne uka i NM for ungdomsbedrifter. CleanAir UB skal utvikle, og selge produktet DustBuster, som gjør det mulig for store kjøretøy å samle opp svevestøv fra veiene de trafikkerer. Clean Air UB retter sitt salgsarbeid mot aktører innen tungtransportbransjen.

– Vi har valgt å se på svevestøvproblematikken fordi dette er et internasjonalt problem som havner i skyggen av CO2-utslipp og andre miljøproblemer, forteller daglig leder og KVT-elev Even-Andre Øien Bensvik til NT24.

Bærekraftprisen

Torsdag vant de «Bærekraftprisen i samarbeid med Storebrand» for DustBuster, som gjør det mulig for store kjøretøy å samle opp svevestøv fra veiene de trafikkerer.

Prisen ble introdusert av Tove Selnes, konserndirektør i Storebrand. «Det er gode penger i bærekraft. Vi tror at selskaper som er med på å løse FNs 17 bærekraftsmål er fremtidens vinnere. Gjennom vårt samarbeid med Ungt Entreprenørskap ønsker vi å støtte handlekraftig ungdom som evner å tenke nytt og bærekraftig. Vi vil hjelpe unge gründere med å skape bedrifter der bærekraft er selve kjernen i virksomheten.»

Juryen sier at vinneren skiller seg ut med en forretningside som tydelig løser et bærekraftsproblem, og som det er et stort behov for i markedet. Materialene de har valgt er både bærekraftig og hyllevare og enkle å få tak i lokalt. Produktet fjerner ikke bare svevestøv fra veier, de har også en bærekraftig produksjon og verdikjede.

Lær Lett UB fra Kristen videregående skole i Trondheim kom på andreplass. Her kan du lese mer om dem:


Veien til NM:

Lær Lett UB vil inkludere innvandrere med bildekort

Ti ungdomsbedrifter fra Trøndelag kjemper denne uka i NM for ungdomsbedrifter. En av dem er Lær Lett UB.


Miljøproblem

I Europa dør 470.000 personer årlig på grunn av dårlig luftkvalitet. Også i Norge er lufta vi puster et betydelig helseproblem, med 1.600 årlige dødsfall, ifølge ungdomsbedriften.

– Svevestøv går hardt utover de med astma, og er den største miljømessige årsaken til hjerte- og karsykdommer og lignende helseproblemer, forklarer Bensvik.

Vil hindre astma

Etablerte forsknings- og utviklingsmiljøer ser allerede på ny teknologi for å eliminere problemet. Ungdomsbedriften vil imidlertid ha raske resultater.

– Løsningene som er blitt sett på er å komme med ny asfalttype som ikke produserer like mye svevestøv, samt ny gummiblanding til dekk. Dette er teknologi som enda ikke er utviklet, og vil ta lang tid å implementere i vår infrastruktur. Derfor brenner vi for å komme opp med en løsning som gjør at de 70 000 nye barnehagebarna som hvert år statistisk har eller vil få astma kan leve gode uproblematiske liv. Disse må reddes nå og ikke om 20-50 år frem i tid, sier Bensvik.

Disse ungdomsbedriftene skal representere Trøndelag i NM:

 • Current UB - Thora Storm (beste UB sør, andreplass innovasjonspris, tredjeplass i HR/team og tredjeplass i Proneoprisen for beste samarbeid med næringslivet)
 • H2O UB - Verdal VGS (beste UB nord)
 • Humblebee UB - Thora Storm (førsteplass beste forretningsplan, beste kundeopplevelse på nett, BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift, beste markedsføring og andreplass sosiale entreprenør)
 • Safe and Sound UB - KVT (førsteplass innovasjonsprisen, tredjeplass beste UB sør, tredjeplass beste markedsføring)
 • Storken Media UB - Levanger VGS (andreplass beste UB Nord og andreplass i Proneoprisen beste samarbeid med næringslivet)
 • Lær Lett UB - KVT (førsteplass Tindveds pris for beste kulturbedrift, førstepris beste sosiale entreprenør og andreplass beste UB Sør, andreplass BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift)
 • Asey UB - Thora Storm (Førsteplass beste yrkesfaglige bedrift, andreplass Tindveds pris for beste kulturbedrift, tredjeplass beste kundeopplevelse på nett, tredjeplass BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift, tredjeplass Størst verdiskapingspotensial)
 • Easy Active UB - Verdal VGS (Andreplass beste yrkesfaglige bedrift, tredjeplass Proneo-prisen for beste samarbeid med næringslivet)
 • SalmoTech UB - Thora Storm (Førsteplass i beste landbruks- og fiskeribaserte produkt og førsteplass i Proneoprisen beste samarbeid med næringslivet og førsteplassen i størst verdiskapningspotensiale. Andreplass Spleiselagets regnskapspris).
 • Clean Air UB - KVT (Førsteplass beste HR-bedrift/team, førsteplass i spleiselagets regnskapspris og førsteplassen i Storebrands bærekraftspris. Andreplass i Beste kundeopplevelse på nett, andreplass i Størst Verdiskapingspotensial. Tredjeplass i Innovasjonsprisen).

Fakta om NM

 • Digitalt NM for ungdomsbedrifter 2020 avholdes den første uken i mai.
 • Ungt Entreprenørskap står bak kåringen.
 • På NM for Ungdomsbedrifter møtes de beste ungdomsbedriftene fra hele landet for å vise frem sine forretningsidéer, produkter og tjenester til jurymedlemmer fra nærings- og arbeidsliv.